Kako ste preživljavali devedesetih?

Kako ste preživljavali devedesetih? U situaciji kada su rafovi prodavnica bili prazni, kada nije bilo ničega osim ponekad hleba ili kutije šibica, dakle ne samo "luksuzne" robe nego ni osnovnih životnih namirnica.

Mnogi u unutrašnjosti zemlje imali su nekoga na selu, što im je pomoglo da se prehrane, ali šta su radili oni koji su u gradovima živeli bez ikoga svoga na selu? Bilo je šverca i sive ekonomije uopšte, ali i to je trebalo platiti u situaciji kada novca gotovo uopšte nije bilo

Dakle, kako ste se vi i vaša okolina snalazili, šverc, rodbina na selu, nešto treće...?

Мало претерујете са тим деведесетим уопште није било тако као што се пише .
Била је мала инфлација и несташица али можда годину дана .Остатак било је свега .Са обзиром да су нас фашисти хтели поубијати од глади санкцијама
добро смо преживели.

Нико није умро од глади као данас што умиру:rtfm:

Treba, i to svakog dana sve više, kao što vidimo, ali sad se koliko-toliko ima, a onda....

Tad sam bila klinka, secam se da je mama cesto mesila hleb, snalazili smo se na razne nacine,
ali mislim da je danas vrlo slicno - po principu nije sija nego vrat.

Sem toga, tada smo bili pod sankcijama, sto nikako ne treba smetnuti ' uma
(pri tome-ovo zelim da NAGLASIM - ne amnestiram tadasnju vlast zbog raznih ekonom. malverzacija, itd) ali su okolnosti bile drugacije.

Sto kaze BILJA jaja su poskupela, hleb ce da poskupi..sve cene idu na gore

Kako ste preživljavali devedesetih? U situaciji kada su rafovi prodavnica bili prazni, kada nije bilo ničega osim ponekad hleba ili kutije šibica, dakle ne samo "luksuzne" robe nego ni osnovnih životnih namirnica.

Mnogi u unutrašnjosti zemlje imali su nekoga na selu, što im je pomoglo da se prehrane, ali šta su radili oni koji su u gradovima živeli bez ikoga svoga na selu? Bilo je šverca i sive ekonomije uopšte, ali i to je trebalo platiti u situaciji kada novca gotovo uopšte nije bilo

Dakle, kako ste se vi i vaša okolina snalazili, šverc, rodbina na selu, nešto treće...?

То је било задња 4 месеца 1993., али и тада се могло наћи понечег у продавницама.
Моја породица као и огромна већина градског становништва, та 4 месеца, преживела је с чековима, јер чекови кад доспеју за наплату, размениш 5 марака и покрио си свој рачун, само је фора била извући из банке што више чекова. Једино ми је проблем био кеш за пијацу, али то сам решавала трампом са сељацима, ја њима џак детерџента за веш, они мени 5 кг пасуља.... ;)
Иначе знам да су људи у то време куповали рецимо феноменалну гардеробу, на рате. Једино прва рата је као приближна реалној вредности, а остало се "истопи" од инфлације.
Они који су тада зидали куће, а куповали грађевински материјал на одложено, профитирали су невиђено. Испало је малте не џабе.

Мало претерујете са тим деведесетим уопште није било тако као што се пише .
Била је мала инфлација и несташица али можда годину дана .Остатак било је свега .Са обзиром да су нас фашисти хтели поубијати од глади санкцијама
добро смо преживели.

Нико није умро од глади као данас што умиру:rtfm:

Dobro, koliko god da je trajalo, na taj period nestašice i krize se odnosi pitanje, možda sam malo preširoko postavio naslov teme, n emislim an čitave devedesete

Dobro, koliko je da je trajalo, na taj period nestašice i krize se odnosi pitanje, možda sam malo preširoko postavio naslov teme, n emislim an čitave devedesete

Ма није ни годину дана било, био је један период али људи су и горе преживљавали као на пример бомбардовање .И појединци опет желе у ЕУ а они су нас у конц логор ставили деведесетих онда нас бомбардовали а ми смо још живи.

Prvo sam ogulio Jezdu , pa Dafinu ... Imo sam tamo insajdere pa kad dodje vreme pucanja piramide JA lepo iznesem ulozeno a do tada zivim sa 5000 $ mesecno ... :rumenko: .. btw. definitivno ne znam kako sam uspeo da u takvim okolnostima shebem neko nasledje iz Amerike kad si sa 100 $ mogao lepo da provedes mesec dana :think: ... al bio sam mlad .. :rumenko: ... i mislio sam da ce to vecito da traje .. :think: ...

I nemo vise da me sekiras .. i provociras ...

Да, то је тада била велика лова и тачно се могло живети 2-3 месеца.

93 zamenim kod baba Dafine 1000 šilinga žiralno ( oko 140DM), podignem stotinak čekova i 15 dana letujemo porodično. Sve na čekove...prevoz, pun pansion, isprđivanje po kafanama i još i ne uspem sve da potrošim. Ni pola čekova nije stiglo na realizaciju :mrgreen:

Back