KAKO STE POCELE/NAUCILE DA KUVATE?

Znala sam da ćeš ti prva da spomeneš i tatu :lol:

Nije da nisi u pravu, ali što je mama odbijala da kuva i sinu :eek: :confused:
Stvarno ima ljudi... uh :evil::(
:lol: kako li si znala:whistling:
pa ja kazem da su oboje :thumbdown: ona ucenjuje kuvanjem a on sedi i ceka da mu cerka spremi rucak:neutral: mada cini mi se po ovoj postavci da je tu mama jedina bila duzna da kuva,sto je malo bezveze(al dobro ne znamo kako su ostale stvari podeljene pa ne bih da preterujem u pretpostavkama)

Obozavam da kuvam.Ja to ne vidim kao moranje i obavezu.Kuvam jer volim .Eksperimenti u kuhinji sa raznim namirnicama,podsecaju me na igru i opet se osecam kao dete,samo sto sad ne pravim torte od blata,vec one prave :).Kada sam secam se napravila prvi put neki kolac,koji i nije bas uspeo,cast da ga prvi proba,imao je moj otac.Iako je trebalo da bude cvrst,on ga je pojeo kasikom :),i rekao da nista lepse u zivotu nije jeo.Vremenom sam postala bas dobra kuvarica,sve zahvaljujuci ljubavi prema kuvanju i velikom strpljenju.

Mene u kuvanju najviše 'ebe što nemam strpljenja... Što može brže, ja odradim brže, a bolje bi bilo da sam se više potrudila :rumenko:

A ovo drugo - tako ja mojoj baki pošaljem što nam ostane i niko više ne jede, i ona uvek kaže kako je to najbolja pita, najbolja čorba, najbolje meso... što je probala u životu.
Mene pohvale guraju, kad mi neko da zamerku, ja bih odma' rekla - dobro, onda kuvajte sami :lol:

Sto to mora da bude hvaljenje, kod nekih je prosto cinjenicno stanje i ne stide se da to i kazu, big deal, znale-ne znale, kome treba naucice kome ne treba a sto bi morao?
Pa ne stide se da kazu da ne znaju to je hit,one se stide da kazu da znaju...Taj selfmarketing mi nikada nije bio jasan...:confused:
Naravno da ce da nauce jer svi ti kojima one prosipaju price o svom kulinarskom analfabetizmu kad ih ozene ocekuju kuvano i to svaki dan...Znam takvih zilion,poskidale vestacke nokte pa udri po varjaci...i kosu cupaju koji moj su se pravile pametne;)

Ja prvo jaje ispekla u prvom razredu osnovne škole!
Počela da kuvam što sam bila gladna!
Mama večiti radoholik bila a i dalje je.Kuvala žena vikendom,ako nije radila. A radnim danima stizala po nešto za večeru konkretno da spremi.
Tako ja počela da kopiram šta drugi rade,malo kasnije listala i kuvare.
Ali najbolji deo je eksperimentisanje sa hranom,to je prava mala umetnost.
Samo ne volim da mi neko kaže da MORAM da kuvam svaki dan. Srećom imam i muža koji ne očekuje svaki dan kompletan ručak, a bogu hvala lati se i on kuvanja kad ima vremena. A pošto smo sa različitih geogr.podneblja i kuvanje nam se razlikuje u mnogo čemu,pa je tako interesantnije.

Malo skrecem sa teme, ali ste me podstakle - joj sto mrzim ta izvoljevanja ovo ne nolim, ovo niko ne jede u kuci, ovo nisi do sada pravila, pa i nije ti nesto ispalo, i dobro, jescu kasnije...
U stanju su da me izvedu iz takta za to jelo bez ikakvog razloga, cak i kada je savrseno (znaci svaki gost koji je jeo moj rucak je pojeo sve, o psu da ne pricam, on prosto olize moje specijalitete dok svoju Pedigree nece da jede, samo moja dva probiraca stalno nesto izvoljevaju):otkacio:
Juce sam im odrzala lekciju u vezi projare - kazu oni super ti, ista ko svekrvina, al nesto mi to nije konkretno, jel ima jos sta?
Ja raspalimo kontru - nema! Da je kod svekrve ne bi pitali jel ima jos sta konkretno nego bi bilo ok, super!
Ne, to je tako, njima je savrseno kad ja donesem pune kese kupovnih djakonija (govedju prsutu, pecenicu, zdenku, krastavcice i jogurt) i naravno cokolade nego projara i kolaci.
Mada to ima i svojih prednosti - oni najvise vole da jedu ono oko cega se najmanje mucim.

Malo skrecem sa teme, ali ste me podstakle - joj sto mrzim ta izvoljevanja ovo ne nolim, ovo niko ne jede u kuci, ovo nisi do sada pravila, pa i nije ti nesto ispalo, i dobro, jescu kasnije...
U stanju su da me izvedu iz takta za to jelo bez ikakvog razloga, cak i kada je savrseno (znaci svaki gost koji je jeo moj rucak je pojeo sve, o psu da ne pricam, on prosto olize moje specijalitete dok svoju Pedigree nece da jede, samo moja dva probiraca stalno nesto izvoljevaju):otkacio:
Juce sam im odrzala lekciju u vezi projare - kazu oni super ti, ista ko svekrvina, al nesto mi to nije konkretno, jel ima jos sta?
Ja raspalimo kontru - nema! Da je kod svekrve ne bi pitali jel ima jos sta konkretno nego bi bilo ok, super!
Ne, to je tako, njima je savrseno kad ja donesem pune kese kupovnih djakonija (govedju prsutu, pecenicu, zdenku, krastavcice i jogurt) i naravno cokolade nego projara i kolaci.
Mada to ima i svojih prednosti - oni najvise vole da jedu ono oko cega se najmanje mucim.

Mogla bih potpisati post od reci do reci!!!! Moj muz nekad ko da je odrastao na karadjordjevim sniclama pa sav prefinjen u izboru hrane!!!! A kod mame nista drugo nije jeo, no sarmu, jaja, pasulj, pljeskavice i eventualno neka piletina!!!!!
Ne do Bog da pojede spanac , boraniju , a kolaci.... Uvek bolji ovi kupovni, a ja se namucim ponekad citave sate da lepo napravim, slozim, ispecem..... I onda sto ti kazes, i to nije lose, jede sto zahteva najmanje truda! Pa od kolaca jedino pravim koh i pitu od jabuka, a od konkretne hrane, testenine, i rerna-hranu! Upalis, ubacis, izvadis i gotovo!!!!

A naucila sam da kuvam od mame, i bas volim da se bakcem s tim, a inovacije uvodim sa internet-kuvarom :)

iskustvo cini cuda..;)

secam se da sam jednom ( i nikad vise!) spremala prebranac..

nasla sam onaj mladi pasulj velikog zrna..tek ga ubrali i iz baste doneli na tezgu..

pre nego sto je ubacen u rernu, kuvao se jedva pola sata..

ali...

losa procena kolicine i velicine posude u kojoj je trebao da se zapece..

kad je krenulo ulje u rerni da podliva :otkacio: u kuhinji od dima nije moglo da se dise..a kasnije ni u celom stanu..

vatru sam nekako ugasila - noge su mi se odsekle:sad2:..

prebranac je na kraju bio:ok:..ceo stan je morao na generalku..a ja ga od tada vise ne spremam..
sto kaze mirka - pokazala jednom, znam..i od mene dosta:mrgreen:

isto vazi i za krofne..prvi, put, jedini i nikad vise!;)

Verujem,da vise ne jedes prebranac,a ni krofne!:P:heart:
:bye::bye::bye::bye::bye:

Научила сам од баке.

Она кува потпуно банатски, укусно и зачињено.

Маму је учила једна Шокица, не кува лоше, али слабије од баке.

Тако да сам се определила за опцију бр.1- бака. :)

Само сам посматрала како кува, шта ради, колико дуго ....трајало је годинама ( али је почело још од детињства), тако да се данас сасвим солидно сналазим у кухињи.

Pocela sam uz baku. Dok je mesila uvek bi mi dala komad testa da i ja pravim pitu pomocu moje male plasticne oklagije. Kasnije sam joj pomagala dok je kuvala. Isto tako sam kuvala sa mamom, pa sam pocela sama, neprestano je zapitkujuci. Sada najvise volim da dodjem kod bake na rucak i da ga ja spremim.:) Kada mi se dopada kako neko kuva, ja odmah pitam sve sto me zanima. Ako je neko blizak u pitanju, posmatram kako sprema neko jelo koje bih volela da naucim da spremam... Znanje o kuvanju kao i svako drugo treba krasti;)

Kuvanje me pocelo interesovati negde u 6-tom razredu i tada prva jela koje sam savladala su bile palacinke,piskota,puding,rolat , francuska salata i domaca majoneza.Tad sam pocela sakupljati recepte koji me interesuju.Ozbiljnije sam morala nauciti kuvati s 15 kad sam posla u srednju i zivela sama.Nije me niko ucio nego recepti i eksperimentisanje.Volim hranu a i kuvanje jos kad me nebi ogranicavao novcanik pa da se onako bas s uzitkom bacim na pripremanje djakonija...

Ja sam pocela da kuvam u 16toj kada nam je umrla mama. Nije me niko ucio, nego sam ja to onako odprilike, pa ucila malo iz kuvara, pa od mame mog tadasnjeg decka, i nije mi islo lose..Mislim da sam bas solidna kuvarica..Pitajte moju sestru, ona je nekako porasla, uprkos svim mojim eksperimentima :)

Back