Kako ste kao deca doživljavali crkvu?

dete-crkva-2.jpg


Da li se sećate kako ste se kao deca osećali u crkvi?
Ili možda u nekim drugim verskim objektima, mada ja računam
da smo u većini slučajeva imali prilike da ulazimo u crkve.

Da li vam je bilo prijatno, neprijatno, zanimljivo?
Kao sasvim malu me nisu ni vodili, nije da je bilo zabranjeno, ali trpeli su odredjene kaznene poene, ko je isao.
Kad mi je umro deda, otisla sam sama u crkvu, imala sam 9 godina. Ne znam ni kako sam znala koja je pravoslavna. Tada nisam ni zivela sa roditeljima. (rat)
Bio je neki prijatan svestenik, ne secam se sta mi je rekao, ali me utesio, posto sam plakala. Dolazila sam posle redovno, dok sam zivela tu, imam i sad knjigu o Sv.Savi koju sam dobila na poklon.
Volim i rado ulazim u sve bogomolje, svoje volim, ostale su mi zanimljive najvise zbog arhitekture.
 
Kao mnogo ozbiljno, važno, dirljivo ali hladno mesto, obzirom da se najjasnije sećam odlazaka za sečenje slavskog kolača oko sv. Jovana Krstitelja.
Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo ovih poslednjih nekoliko godina jer sam primetila da je u crkvi mog grada i zimi toplo i prijatno.
Navraćam nekad rano jutrom, ali ne cvokoćem. Primetila sam da ima i kamera... što je s jedne strane ok, s druge i nije.
Imali smo posete manastirima i crkvama kroz osnovnu školu. Volela sam da slušam vodiče koji su nam govorili o istoriji tih mesta, o arhitekturi, ktitorima, važnim freskama, moštima i sl.;
Evo, kao svake godine, i danas sam odabrala kalendar sa takvim motivom u STR-u koji rado posećujem.
 
ima toliko pravoslavne literature ako želiš biti hrišćanin da ti ne treba bućkuriš novotumača jer crkva je protumačila bibliju na vaseljenskim saborima a koja se drži PC do dana današnjeg.
Nisam želela ništa.
Dala sam šansu čoveku sa YT-a koji ima dobar narodski manir da nešto ispriča, zainteresuje, pročita i približi, a sama sam imala manir da to razumem na svoj način. Taj čovek je iskoristio svoje kvalitete da mnoge zainteresuje za nešto što je bilo krajnje sporedna stvar u našim životima. Dalja diskusija na tu temu je zatvorena, tako da te molim da ne insistiraš.
 
Nove generacije možda nisu motivisane da proživljavaju i uče istoriju kakvu smo mi.


Мићко је некад био добар човек док није от...





Mićkov forum je započet 2008 godine.

Molim vas!

I sama sam član njegovog foruma, nije nigde ništa glupo objavio.

Morate da imate malo centar za ljude.
M.P. je legendarno važna ličnost mnogih nas. Ohrabrivao nas je da istražujemo, davao nam što zna.
Molim vas da Miroljuba Petrovića ne izvrgavate ruglu.
 
e to je razlog
"ne idem u crkvu jer ne verujem popovima" ekvivalentno "ne idem kod zubara jer ne verujem dentistima"
zubar ti rešava stvarni problem, a crkva (ne govorim samo o SPC, sve su crkve takve) ti kreira problem (ako ne slušaš nas ići ćeš u pakao) da bi ti prodala rešenje (dolazi redovno u crkvu, daj prilog, pričešćuj se i ispovedaj se) koje navodno rešava taj problem. Umesto direktne molitve Bogu plaćaš popovima da se mole za tebe.Zašto? Da bi se utvrdili kao posrednik između tebe i Boga?

Nije poenta u molitvi i pokajanju nego u popravljanju sebe.Toliki se ispovedaju a ne pokaju se nego nastave po starom da razmišljaju i delaju.

Savetuju ti da se moliš svecima i Bogorodici a ne Bogu direktno. A treba li ti posrednik? Nije li Bog svemoćan i sposoban da bude najbolji prijatelj svim ljudima?

Popraviti sebe znači imati više ljubavi. Jer dobrota bez ljubavi i nije dobrota nego njena forma. Isusove glavne zapovesti su o ljubavi prema Bogu, sebi i bližnjima. Koliko se crkva bavi ljubavlju? Koliko je truda uložila da se istraži i shvati šta je ljubav? Za crkvu i gro sveštenika ljubav je samo reč, reklama. Forma ljubavi. Znam da ima divnih monaha, ali u proseku sveštenici nemaju više ljubavi od običnog sveta. Oni samo šire ideologiju ljubavi a u srcima je nemaju.
 
Poslednja izmena:
I sama sam član njegovog foruma, nije nigde ništa glupo objavio.
Управо обрнуто, толико тога је било лоше. Уосталом човек је као доктор философије и дипломирани геолог постао експерт за теологију, а да не идем у детаље о његовом форуму, да не ширимо тему.
 
Управо обрнуто, толико тога је било лоше. Уосталом човек је као доктор философије и дипломирани геолог постао експерт за теологију, а да не идем у детаље о његовом форуму, да не ширимо тему.
taj doktorat mu je na nekom dopisnom kvazi univerzietu iz Rumunije ako se ne varam. Gde još možeš da upišeš doktorske studije iz filozofije kao diplomirani geolog? Kupljena diploma. On je doktor taman koliko i Šapić.
 

Back
Top