Како Србима извући тих 15 милијарди евра из сламарице?

Poruka
15.928
Срби у банкама држе 15 милијарди евра, а процењује се да исто толика сума новца се држи у сламарицама.
Тачније 6,6 милиона грађана Србије у просеку држи око 2272 евра у сламарици.

Банке и даље представљају страх, а да не причамо о било каквом инвестирању које доноси већу добит од орочења од 2-4 %.

Зашто држава не отвори инвестиционе фондове или понуди отворене фондове државних обвезница које би давале бар добит од 6%, искористи тај новац за инвестирање државних пројекат, а грађани са друге стране добије добит од камате која је већа од добити коју нуде банке.

На крају долази госпођа инфлација која не пита да ли сте мушко или женско, припадник ове или оне партије, боје коже и друго, него коси својих 20, 10 или 5 % годишње српске сламарице.

..pa jbt mali vasar Expo kosta navodno vise od toga, ispada da smo mi bas siromasna nacija a ovamo se vlast razbacuje s parama.
То су процене, а наравно да смо сиромашна држава. У суштини није то нека цифра, али нема ни смисла живети у прошлости и страху од свега и свачега.

Срби у банкама држе 15 милијарди евра, а процењује се да исто толика сума новца се држи у сламарицама.
Тачније 6,6 милиона грађана Србије у просеку држи око 2272 евра у сламарици.

Банке и даље представљају страх, а да не причамо о било каквом инвестирању које доноси већу добит од орочења од 2-4 %.

Зашто држава не отвори инвестиционе фондове или понуди отворене фондове државних обвезница које би давале бар добит од 6%, искористи тај новац за инвестирање државних пројекат, а грађани са друге стране добије добит од камате која је већа од добити коју нуде банке.

На крају долази госпођа инфлација која не пита да ли сте мушко или женско, припадник ове или оне партије, боје коже и друго, него коси својих 20, 10 или 5 % годишње српске сламарице.
Ne drže "Srbi" nego TAJKUNI i trgovinski lanci.
Tako im je radna snaga džabe pa je takav i njihov odnos premna radnicima.

Narod nema razloga da drži novac u banci jer je kamata na štednju mizerija
A i još kad bi imao šta da sačuva do prvog...
Možda ovi malinari sa ekskluzivnim pravom da se njihova roba proda za razliku od ovih što se akaju sa krupnom stokom....

То су процене, а наравно да смо сиромашна држава. У суштини није то нека цифра, али нема ни смисла живети у прошлости и страху од свега и свачега.
Srbi nisu siromašni ,kad bi uračunao sivu zonu i slamarice dobio bi životni standard na nivou Madjarske otprilike,a verovatno i bogatiji,jer većina ima sopstvenu kuću ili nekretninu

Ne drže "Srbi" nego TAJKUNI i trgovinski lanci.
Tako im je radna snaga džabe pa je takav i njihov odnos premna radnicima.

A i još kad bi imao šta da sačuva do prvog...
Možda ovi malinari sa ekskluzivnim pravom da se njihova roba proda za razliku od ovih što se akaju sa krupnom stokom....
Сламарица је непозната, то су само процене, а за банке се све зна и ко држи и колико.

Тајкуни обожавају новац и нису луди да улажу у банку и да годишње губе на инфлацији, посебно нису луди попут просечног Србина да држе у сламарици па да инфлација узме свој део у потпуности.
Тајкуни инвестирају у послове, где је највећа добит, али и у друге инвестиције.

Слажем се са тобом, али ниси одговорио где народ треба да улаже новац ? Да држи у сламарици ?

Ovaj nerealni kurs je čista pljačka gastarbajtera i pitam se gde odlaze milijarde evra koje se godišnje sliju samo u istočnu Srbiju
Какву корист би имали од реалног курса, који не би био закуцан за евро ? И на шта конкретно мислиш за источну Србију ?

Сламарица је непозната, то су само процене, а за банке се све зна и ко држи и колико.

Тајкуни обожавају новац и нису луди да улажу у банку и да годишње губе на инфлацији, посебно нису луди попут просечног Србина да држе у сламарици па да инфлација узме свој део у потпуности.
Тајкуни инвестирају у послове, где је највећа добит, али и у друге инвестиције.

Слажем се са тобом, али ниси одговорио где народ треба да улаже новац ? Да држи у сламарици ?

Какву корист би имали од реалног курса, који не би био закуцан за евро ? И на шта конкретно мислиш за источну Србију ?
Pa nije isto bilo razmeniti sto evra pre deset godina i sad ,a cene se utrostručile.
Mislim na milijarde koje se putem doznaka i kupovine troše tamo ,a da taj kraj od toga apsolutno nema koristi

Au bre, al uradi stručnu diseraciju svake rečenice...

NAROD NE TREBA DA ČUVA PARE
iz više razloga

NAROD TREBA SAMO DA PODIŽE KREDITE IZNOVA I IZNOVA
tad nema šanse da bude ratno stanje nit hiperinflacije jer se Svetskim Bankarima ne bi isplatilo

Stoyko's Strategic Solutions and Business Investments
(SSSBI)

Pa nije isto bilo razmeniti sto evra pre deset godina i sad ,a cene se utrostručile.
Колико сам схватио, ти желиш да динар буде слободан ? Ти би био задовољнији да сада 300 динара вреди 1 евро рецимо ?
А мислиш да би плате пратиле тај пад динара или би се десило да 100 хиљада динара плату замениш за 400е, а сада можеш за 850е ?

И како да повртиш поверење у динар ? Таман су људи навикли да је динар стабилан и почели да штеде и инвестирају. Како да инвестираш у Србији, ако не знаш колика вредност динара те чека сутра.

Једино је добро ако си извозник, али колико нас се бави извозом робе..

NAROD TREBA SAMO DA PODIŽE KREDITE IZNOVA I IZNOVA
tad nema šanse da bude ratno stanje nit hiperinflacije jer se Svetskim Bankarima ne bi isplatilo

Stoyko's Strategic Solutions and Business Investments
(SSSBI)
Кажеш да народ треба да узима кеш кредите од банака ?

Pa narod ništa drugo i ne radi...
Iili reprogramira dug ili čim ostanu tri rate podiže ganc nov...
Više se ni za sahranui ne čuva ko nekad, samo podigneš kredit il ispišeš popu čekove

Pa narod ništa drugo i ne radi...
Iili reprogramira dug ili čim ostanu tri rate podiže ganc nov...
Više se ni za sahranui ne čuva ko nekad, samo podigneš kredit il ispišeš popu čekove
Очигледно је да ја нисам тај народ. Али ајде што нисам ја тај народ, него ни моја породица није тај народ. Значи узеш паре од банака, ем финансираш банке каматом, ем финансираш и инфлацију.

Је л и ти тако живиш ? Какву корист имаш од тога ?

Колико сам схватио, ти желиш да динар буде слободан ? Ти би био задовољнији да сада 300 динара вреди 1 евро рецимо ?
А мислиш да би плате пратиле тај пад динара или би се десило да 100 хиљада динара плату замениш за 400е, а сада можеш за 850е ?

И како да повртиш поверење у динар ? Таман су људи навикли да је динар стабилан и почели да штеде и инвестирају. Како да инвестираш у Србији, ако не знаш колика вредност динара те чека сутра.

Једино је добро ако си извозник, али колико нас се бави извозом робе..

Koju cenu plaća Srbija da bi odbranila taj fiksni kurs dinara ?
Zašto nemamo domaće izvoznike kojima bi pogodovao realni kurs,nego se izvozom deviza bave strane firme kojima usput plaćamo nenormalne subvencije?

Очигледно је да ја нисам тај народ. Али ајде што нисам ја тај народ, него ни моја породица није тај народ. Значи узеш паре од банака, ем финансираш банке каматом, ем финансираш и инфлацију.

Kad niste moj narod onda ja sa vama mister Amerikanac nemam šta da pričam

nisam ni ja taj narod, ali preko 80% zaposlenih u krugovima gde se krecem ina neki kredit, pa refinansirajuci kredit, pa kredit za kola, za more...

Kad niste moj narod onda ja sa vama mister Amerikanac nemam šta da pričam
Па ти пишеш латиницом и ти се понашаш као западњак само би неке кредите, а тај народ који ти замишљаш није баш српски народ, то је само у твојој глави.

Или немаш одговор на питање.
Какву корист имаш од тога ?

Ти би био задовољнији да сада 300 динара вреди 1 евро рецимо ?

И како да повртиш поверење у динар ? Таман су људи навикли да је динар стабилан и почели да штеде и инвестирају
Da, bilo bi neuporedivo bolje da imamo realni kurs.
Plate ne bi *pratile* jer i ovako je besmisleno sto *u evrima* rastu kad im je kupovna moc ISTA (ili manja) nego pre nekoliko godina - ljudi ne rade za fikciju (brojcani iznos plate u evrima) vec zele da mogu da kupe vise (vece kolicine) stvari kao sto su hleb, meso, benzin, struju, da plate kiriju, lekara, frizera...

Ono boldovano (da je dinar *stabilan*) ti je najveca zabluda - stabilan dinar NE ZNACI da je u istom (fiksnom) medjuodnosu sa evrom tokom duzeg perioda vec da za istu kolicinu dinara mozes da kupis ISTU kolicinu roba i usluga tokom duzeg perioda vremena. Ovako - lazna *stabilnost* dinara (fiksni odnos sa evrom) se postize vrlo lako - beskonacnim ZADUZIVANJEM zemlje (i stalnim ubacivanjem te nove mase evra na *domaci teren*)...i takva *stabilnost* ce trajati samo dok dobijamo nove kredite (sta ce se desiti kad to u jednom casu prestane smo vec imali prilike da vidimo u raznim zemljama - Rusija, Argentina, SFRJ pred ratove *90-ih...)

Sta mislis - koliki % stanovnistva Srbije investira? Opstepoznato je da je to par hiljada ljudi (u drzavi od 6 miliona stanovnika) - to ti pokazuje KOLIKO ljudi u Srbiji ima uopste neki visak finansijskog kapitala (tj. ne zivi od plate do plate)

Poslednja izmena:
Па ти пишеш латиницом и ти се понашаш као западњак само би неке кредите, а тај народ који ти замишљаш није баш српски народ, то је само у твојој глави.

Какву корист имаш од тога ?
A to ćirilica nešto kao dokazuje?

Vidiš ja kad kupujem laptop on mora da bude za srpsko tržište i da ima Č, Ć, Š, Ž, Đ gde se nalaze na nemačkom QWERTZ rasporedu
mada Đ ne koristim samo DJ
ko je stavio srpsku latinicu na nemački kodni raspored - nemam pojma, neki izdajnik jeste

A to ćirilica nešto kao dokazuje?

Vidiš ja kad kupujem laptop on mora da bude za srpsko tržište i da ima Č, Ć, Š, Ž, Đ gde se nalaze na nemačkom QWERTZ rasporedu
mada Đ ne koristim samo DJ
ko je stavio srpsku latinicu na nemački kodni raspored - nemam pojma, neki izdajnik jeste
Oдавно је тастатура софтверски део, а хардверски, живиш у далекој прошлости.

Какву корист имаш од тога .. мислим на кредите ?
nisam ni ja taj narod, ali preko 80% zaposlenih u krugovima gde se krecem ina neki kredit, pa refinansirajuci kredit, pa kredit za kola, za more...
То је твоја процена и то за једну категорију људи. Реалност је да 30-40% грађана Србије узима неки кредит, дакле ту су и мањине, што говори да је то далеко од српског народа, како каже колега Стојков.
Очигледно је да смо ти и ја више српски народ, него што је он.

Da, bilo bi neuporedivo bolje da imamo realni kurs.
Plate ne bi *pratile* jer i ovako je besmisleno sto *u evrima* rastu kad im je kupovna moc ISTA (ili manja) nego pre nekoliko godina - ljudi ne rade za fikciju (brojcani iznos plate u evrima) vec zele da mogu da kupe vise (vece kolicine) stvari kao sto su hleb, meso, benzin, struju, da plate kiriju, lekara, frizera...

Ono boldovano (da je dinar *stabilan*) ti je najveca zabluda - stabilan dinar NE ZNACI da je u istom (fiksnom) medjuodnosu sa evrom tokom duzeg perioda vec da za istu kolicinu dinara mozes da kupis ISTU kolicinu roba i usluga tokom duzeg perioda vremena. Ovako - lazna *stabilnost* dinara (fiksni odnos sa evrom) se postize vrlo lako - beskonacnim ZADUZIVANJEM zemlje (i stalnim ubacivanjem te nove mase evra na *domaci teren*)...i takva *stabilnost* ce trajati samo dok dobijamo nove kredite (sta ce se desiti kad to u jednom casu prestane smo vec imali prilike da vidimo u raznim zemljama - Rusija, Argentina, SFRJ pred ratove *90-ih...)

Sta mislis - koliki % stanovnistva Srbije investira? Opstepoznato je da je to par hiljada ljudi (u drzavi od 6 miliona stanovnika) - to ti pokazuje KOLIKO ljudi u Srbiji ima uopste neki visak finansijskog kapitala (tj. ne zivi od plate do plate)
Нисам еконимиста, али економисти тврде да је боље када је динар под контролом као што је сада, дакле закуцан.

Ко ти гарантује да би држава подизала минималац редовно у складу са падом динара који није закуцан ?

Да ли је боље као сада да тај минималац од 53.000 рсд буде 450е или је боље да је динар слободан, па да тај минималац буде 200-300е ?

И на крају какве користи држава, односно власт има од закуцаног динара ? Немогуће да су економисти глупи и да нису скапирали да је боље да буде слободан динар ?

Грешиш, није проблем у вишку капитала, већ у незнању и страху. Сада је бар све доступно и обичним грађанима.

Back