Kako snimiti glas dinamičkim mikrofonom?

M-Wilson

Početnik
Banovan
Poruka
41
Pozdrav svim posetiocima ove teme!!
Pitanje se odnosi na naslov, ja sam pretraživao po netu i nisam mogao da nađem neko objašnjenje, pa zato otvaram temu ovde. Naime, ja imam dinamički mikrofon "Sennheiser e945", jako lepo radi, to su oni mikrofoni koje uglavnom koriste na TV-u.. Ja bih sa njim snimao cover-e, da napomenem samo i da imam studijski mikrofon BM-800, to su oni najpopularniji kondenzatorski kineski mikrofoni i nisam nesto zadovoljan tonom, ovaj drugi, dinamički ima jako korektan ton pa mi treba objašnjenje kojim programom ako može da se snima glas sa njega u računar, ali da zvuči onako izjednačeno, jer dinamički mikrofon kad se udalji od usana gubi ton, tj. čuje se slabo, a na televizijskim takmičenjima poput Evrovizije i Zvezda Granda se čuje izjednačeno koliko god pomerali mikrofon od usana. Da li je to moguće izvesti nekim programom softverski ili je za to ipak zadužen neki uređaj? Da napomenem da imam fantomsko napajanje, ali on daje snagu samo kondenzatorskim mikrofonima... Nadam se da ste me razumeli, pitajte slobodno ako nešto niste dobro razumeli. Meni ce svakako dobro doći objašnjenje onih koji se razumeju u to.
 
Za program ne znam, a uredjaj se zove kompresor dinamike.
To je pojacavac sa promenljivom povratnom spregom cije je pojacanje obrnuto proporcionalno jacini ulaznog signala.
Fantomsko napajanje se moze iskoristiti za napajanje pojacavaca koji je u mikrofonu.
Vazno je da je izmedju kapsule i kompresora umetnut mikrofonski pojacavac sa NAB karakteristikom (slicno kao RIAA za dinamicke zvucnice), kome pojacanje (opet povratnom spregom) pada sa frekvencijom.
 
Da sto hakim kaze kompresor dinamike neki AGC i slicno . Odnosno sve sto kvari originalnu dinamiku. Moras kupiti neko pretpojacalo
(moze i fet) , mozes ga naruciti preko nekih sajtova .Najbolje je da pretpojacalo radi na bateriju zbog sumova .
Inace najkvalitetniji patentirani dinamicki mikrofoni na svetu se prave u Beogradu , nisu jeftini , radi covek rucno, po narudzbi
a pevaci ih ne koriste jer nema nikakve izmene glasa ili zvuka instrumenata .Totalni HIFI.
 
hakim bej i webmen, hvala Vam na odgovorima, to je to... AGC Limiter + Compressor, našao sam VST plugin za bilo koji audio program, radi baš to što je meni trebalo... Možda bi to kao uređaj radilo mnogo bolje, ali je ovako sasvim korektno, ima i podešavanja tako da se može super srediti ton.
 

Back
Top