Kako slušate klasičnu muziku?

Nedavno sam pogledala film Legenda o 1900. Zaljubih se u bogatstvo zvukova klavira.
To me je odvelo na istraživanje foruma sa terminom "klavir"...ma predivno. I forum, a tek klavir 😁


Da li imate neke slušalice ili ozvučenje i koje? Kako ostvarujete tu punoću i bogatstvo zvuka? Nekvalitetan mi je zvučnik na telefonu. A pokvarile su mi se kvalitetne slušalice.

Ako idem sa prepostavkom da nema glupog pitanja, pitam:
da li se klasična muzika sluša ništa drugo ne radeći, da li se samo leži/sjedi, eventualno pleše i sluša?

Ako me ispomera komad, onda dirigujem :)
Dodje mu onako kao neka vrsta onih raznih telesnih vezbi sto se rade uz muziku.

1900 je izuzetno lep film.
 
Ne postoji pravilo, muzika je jedno, a reprodukcija je drugo. Naravno da je lepo kada dobra muzika i dobro zvuči, ali ako je muzika dobra, dobra je i na starom radiju i na najsavremenijem HiFi sistemu.

A to da li ćeš da zatvoriš oči, opustiš se i uživaš, ili ćeš da igraš uz dobru klasičnu muziku, to je samo do tebe. Nijedna reakcija nije pogrešna.

Ne znam kako da se slozim ili ne slozim s ovim.

Ako neko zaista slusa klasiku, tesko da ce da cuje bogatstvo tonova i dinamike na losem radiju (tranzistoru) ili telefonu. Na slusalicama nece osetiti duboke tonove (i tu je bolje imati velike i kvalitetne slusalice) - ali nije isto kad se duboki tonovi osecaju na trbuhu ili u usima.

Ako je za dozivljaj blizak realnom izvodjenju onda je potrebna i odgovarajuca aparatura koja nije ni jeftina a bogami u poslednje vreme ne bas i pristupacna - koga danas interesuje HiFi? Stari radio aparati koji su radili na lampe su jos i imali dobar zvuk (mada cesto nedovoljnog opsega na zvucniku).

Potpuno treca stvar je sta cujemo? Mnogo nas ne cuje finese u klasicnoj muzici pogotovo ako se ukljuci ceo sinfonijski orkestar u nekom kresendu - mozete li da kazete neka viola ili oboa falsira? - ima ljudi koji to cuju.

Ima jos - poznajete li komad koji slusate? Da li je pogresio kontrabas? Ili flauta?

i jos - cak i kad je sve u redu, da li je snimak kvalitetan - da li je tonac postavio sve mikrofone gde i kako treba i izmerio prostor?

I pored sveg ovoga, bolje je da slusate klasiku makar i na losem telefonu....

konacno poklon za postavljacicu teme - Kvalitetna FM Clasical stanica (puno sam uzivao putujuci i slusajuci) http://radio.garden/listen/classical-fm-96-3/pxaE4Pzc uzivaj!
 

Back
Top