Kako se živelo u Titovo vreme?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jeste, pio si zrenjanisko pivo proizvedeno od vode iz zrenjaniskog vodovoda bogate arsenom za 2 puta manje para nego sto je kostao Budwaiser proizveden u Seattleu. Pa koliko si hektolitara piva trebao da popijes da bi ti to "opravdalo" 6-7 puta manju platu?

Yugo je u USA kostao 3995 us$ ili oko 6000dem 1987, u SFRJ je kostao oko 4000dem. Opet pri plati 6-7 puta vecoj u USA.

1980-me je kvm stana u Beogradu kostao oko 3000 dem u centru ili oko 1600-1700 dem u Zemunu pa vam je za 60kvm u centru Beograda trebalo 180 hiljada dem a u Zemunu oko 100 hiljada (napomena: toliko su kostali stanovi ako ste hteli kao fizicko lice da kupite stan preko oglasa u Politici a ako ste pokusali da kupite od Jinprosa stan koji su (izuzetno) retko davali na trziste cena je bila i veca, plus vas je odmah ispitivala UDBA o poreklu novca). U to vreme je recimo 1-bedroom stan (od 60kvm) u centru Vancouvera kostao oko 50-55 hiljada can$ ili oko 90 hiljada dem. Ybg, samourpacljac iz SFRJ je trebao da plati vise stan u Zemunu nego njegov pandan u Kanadi. A Kanadjanin je imao 6-7 puta vecu platu... sta kazete na ovo dragi marori yugo-nostalgicari?
Kakve veze ima Kanada ili poredjenje sa bilo kim i sve te silne brojke,sa licnim osjecajem?
Ne razumijes poentu teme.
Jedno je ekonomska,politicka,istorijska... analiza Jugoslavije kao drzave...a drugo licni osjecaj njenih tadasnjih stanovnika.

Nije bilo lopovluka? Posto si jos zelen ne secas se doktora Medenice, to je najveca otkrivena afera u smislu " ojaditi drzavu". Taj lekar je ojadio zdravstveni fond Srbije (a ne SFRJ) za 7 miliona svajcarskih franaka na lazne fakture za lecenje drzavljana SFRJ u Zenevi. Godina je bila 1981-va.
Opsss, autogol sa tvoje strane.

Zaposleni u SFRJ su bili zeljni svega, pa si za mito u vidu skorskog viskija dobijao uput u bolnicu, za francuski parfem ti je dete dobijalo prelaznu ocenu u skoli, za 1000 dem ti je dete dobijalo posao u Pobedi a za 10 holjada dem oosao na pumpi u Naftagasu...
Bilo je i lopovluka,nije bilo idealno,naravno.
Ali daleko manje nego sada.

Samo da se zna, u SFRJ je mnogo zavisilo od toga kakva je lokalna struktura....tj ako je lokalni DB mnogo pametan, onda je mesto mirno , sve se zna, niko nikog ne maltretira cak ni za pevanje, religiju ili bilo sta, osim disidentsko...to je malo zaebano bilo....ali velika je razlika pevati kralja petra garda iz inata, slobode ili disidentskog...
Ako je pametna lokalna DB oni to razloze...
Policija takodje, ako je jak DB onda nema zloupotrebe i pocnu da budu kolaboracija izmedju tamnog i legalnog, sto sam video je neverovatno pametna stvar...
Takva podela na krimi svet i na posten radni svet je ja mislim savrsena stvar....u krimi svet spadaju prostitucija, lopovluk, zelenastvvo , dileraj, orizje i ubistva i nasilje, bilo kakvo , fizicko i materijalno...

Pa onda mnogo toga zavisi i kako ce lokalne skole da budu , jer kad policija ima tate, to su neki stariji panduri , koji imaju svoje segrte, onda se svaki nasilnik maloletnik posebno uzima i prati , i onda se dodatno pedagoski deluje ili zastrasujuce deluje na njega...i to je dobra stvar, ne zastrani toliko koliko bi zastranio da toga nema....najvise sto moze da mu se desi je da robija po 6 meseci za neku tezu materijalnu stetu , obijanje ili tucu...sto je mnogo bolje nego ako ga ne uzmu pod svoje pa nanese teske povrede, sto sam video po nekim drugim mestima, rekoh , ziveo sam malo ovde malo onde, pa sam paralelno upoznavao i vlast i stanovnistvo na vise mesta....30 km dalje totalno drugacija slika...iako je mozda mentalitetno narod isti , nije isto nista....

Naravno to sa danasnjim nema veze...Ali je zanimljivo to sto stvarno puno zavisi od lokalnog DB ....Ja sam imao srece da poznajem lokalnog DB serifa...pametan covek , inspirator, sto bi vi rekli manipulator, ali sa neverovatnim dobrim strategijama na duze....i to da rezultat odmah , za par godina...i posle ima mirnu sliku i sve zna u kraju...uredi sa lokalnom policijom dobar sistem, lokalna policija odjednom postane pametna...da ne poverujes koliko policija moze biti pametna...
Npr , obecaju 5, 3, i po jedan sladoled svoj deci koja donesu sveske sa upisanih sto vise registarskih tablica....po vrsti automobila...
Deca ce po cele dane da pune svesku sa registarskim tablama za jedan sladoled...nisu bila deca besna, a ja mislim to nije ni glupost dece...
A sta dobija policija, dobija tako detaljan pregled svih vozila u gradu , jer deca se podele ne budu svi na istom mestu , love na razlicitim mestima u hladu , leto je...
a posle to dezurni na centrali u policijskoj samo ukucava i proverava da li se pojavilo neko ukradeno ili posebno oznaceno vozilo...
Da ne pominjem jos neke izuzetno pametne trikove za sitne pare....
Zauzvrat panduri se potrude da imaju dobar odnos sa mladima, nalaze sve ukradeno , obicno bicikle, motore, progledaju kroz prste za neke saobracajne prekrsaje ili moguce prekrsaje, npr kad je pipavo da li je vozac bicikla bio neoprezan , a pandur se kolima panduracije zakucao u auto ispred jer nije hteo da zaobidje i ugrozi biciklistu, tu ce pandur da primi na sebe svu krivicu da ne bi upletao mladog biciklistu uopste u situaciju...a mozda je po saobracajnom biciklista i kriv...

Ako nije toliko pametan lokalni DB, onda je malo manje uredjena i sredjena slika...ali opet dosta mira dolazi ako se pametno urede odnosi...
A ako ima zloupotrebe, onda narod trpi...ja nisam stanovao u Subotici , ali po prici ljudi koji su iz Subotice i mom licnom iskustvu kad mi se usred BG natakari DB iz subotice zeljom da mi izvlaci korupciju iz mene...to uopste nije bila dobra organizacija sluzbe DB u Subotici i puno nasilja i cak i reketa je vodila bas DB iz Subotice..ne znam da li je jos uvek, ali takve organizacije se obicno samoobnavljaju....sto uopste nije dobro...
Eto ovde sam naveo konkretno lose DB , a dobre nisam konkretno naveo...a ima ih od super do prosecno dobrih...
Dobra stvar za neko mesto je bila i visa skola, ili fakultet...jer to donosi profesore i drugaciji pristup svim nizim oblicima obrazovanja...malo bolje i uredjenije..

Cacak sa dva fakulteta je mnogo bolje mesto nego Cacak bez fakulteta kao sanersko rivalsko mesto Krusevcu , pa se ubijaju lopovi i krimosi iz KS i CA medjusobno...u duelima..

Sad zamislite kako je sad kad je ukinuta javna bezbednost, pa imate neku kvazi centralizovanu BIA koja radi samo za interese stranke na vlasti...ne i bezbednosti naroda....na terenu...
Ja ne verujem da su ljudi toliko izlapeli da ne mogu da zapamte ko im dolazi u lokalno mesto...
Npr kad radis za neku marketing agenciju , agencija ti kaze, ali i da ti ne kaze, ti ides ljudima po kucama, pa je zgodno da se najavis u policijsku stanicu u odeljenje javne bezbednosti dok je postojalo...i onda cak i kad nisi problematican, dese se neke uzasne stvari..npr ja sam imao na spisku nekog crnogorca, i moras po spisku , nisam ga ja stavljao na spisak...i on dohvati mene prvo valjda iz opreznosti da propituje ko sam sta sam ovo ono ...
Ali onda pocne da paranoise kako sam mu dosao da proverim ima li sta za kradju u kuci , da mu tipujem kucu...i to eskalira poprilicno , zena njegova me smiruje u smislu on je tako caknut, ali on preti da ce zvati policiju , a ja posto sam se javio lokalnoj javnoj bezbednosti , sam u sustini takve nezgode vec resio ...i onda ti ne ostane u zlom secanju neko mesto. To je recimo bilo u Prahovu , a totalno je lepo mesto , fini su ljudi , bilo je toliko zanimljivih ljudi , taj posao pamtim po jako puno neobicnosti , ali bi bilo neugodno da ga pamtim po crnogorcu koji je paranoican i koji mi je natovario policiju na vrat, ili hapsenje, a nije mogao , jer na njegov poziv dobio je odgovor , da znamo , vec smo ga proverili.....i morao da izduva...
Tako da su u prvi utisak usli njih 10 tak toliko neobicnih ljudi sto je mnogo za jedno mesto , ali eto desilo se....A to su biseri da ne poverujete, recimo primi me prostitutka na 1h pre nego sto joj dodje najavljena musterija, i uradi anketu , pocasti kolacima, tretira me aseksualno jer sam se ja tako postavio , kao u filmovima , prica svako svoju muku , a kao drugari....da ne navodim jako puno cudnih dogadjaja bas od tog puta...ali je totalno drugacije kad ti znas i sa papirima i bez papira da neces imati problema....

1736436120106.png

Loše.....mogao si da ideš gde hoces bez problema...sem u hrvatskoj ....ako nosiš obeležja Partizana i Zvezde...ekskurzija kroz Jugoslaviju osnovna škola....nosili kape zvezde partizana jer smo bili u Beogradu a posli za Plitvička jezera....napali nas braca Hrvati...ali Makedonci i mi Srbi smo se odbranili zajedno....
More letovanja po 20 dana ..godišnje....nismo imali briga a ni mozga jer nismo ni razmišljali i znali o golom otoku...niti smo učili veliko srpsku istoriju...nisam ni znao ko je Stevan Sindjelic dok se nisam preselio u Beograd i dok nismo počeli jogurt revoluciju i hapsili Vlasija,i mMartinovicu gurali flašu i vas niko ne sme da bije.. isli na miting Ušce Gazimestan,stvarali veliku Srbiju i komandovali sa balkona narodnog pozorišta...juriš..svi svi....ostalo je sve poznato...

Stigao mi email od FB:

Attn: Beneficiary,

I am Janice Withers, FBI Special Agent, Special agents bring their skills, compassion, and integrity to stay ahead of threats, uphold the law, defend civil rights, and protect innocent people. You have from now till 22nd January 2024 to receive your compensation for all the money you lose to the internet Scam.

ATM Card valued $800,000.00 USD has been issued as a compensation payment to all short listed 2023 2024 scam victims whose email address was recovered during the recent internet probing and FBI investigation process going on over here in the United States of America.

The FBI had to send some financial crime investigators from our headquarters in Washington DC to Africa in order to carry out proper investigation, after receiving a series of other reports similar to yours as you are not the only person sending money to those internet fraudsters.

It will interest you to know that your compensation fund valued $800,000.000 dollars, ATM Card will be delivered to your home address immediately you send the delivery/insurance charges which is US$100 dollars, I want to make sure you receive the ATM Card today because we have issue the ATM Card and we also activate the ATM Card so that you will not have any problem to withdraw your money.

Because of the amount involved, we can only receive the delivery/insurance charges on this option below, Please choose how you wish to send the required delivery charges which is US$100 dollars.

Here are the instructions on how to send the delivery/insurance charges which are US$100 dollars.

1) Send Via Bitcoin Wallet
2) PayPal
3) Sending through Gift Cards, Example, Apple Gifts Card, Steam Wallet, Ebay Cards etc.

Finally, don't forget to send your home address and phone number because immediately I receive the delivery fee of US$100 dollars from you, I will register your ATM Card with the Mailing Company and send the tracking number for you to track the package to know when it will arrive at your home address.

I look forward to your urgent response.

Thanks,

Janice Withers
Assistant Director, Finance and Facilities Division FBI Special Agent.

Washington DC

Neko mi mazno 800.000$ i sad hoće da mi vrate
jedino mi nisu jasne dve stvari:
- odakle meni tolike pare na deviznom kada sam ga otvorio u februaru a ne u januaru kada sam opljačkan za pomenuti iznos?
- od kad to policija vraća novac kad uhvate lopova?

Stigao mi email od FB:

Attn: Beneficiary,

I am Janice Withers, FBI Special Agent, Special agents bring their skills, compassion, and integrity to stay ahead of threats, uphold the law, defend civil rights, and protect innocent people. You have from now till 22nd January 2024 to receive your compensation for all the money you lose to the internet Scam.

ATM Card valued $800,000.00 USD has been issued as a compensation payment to all short listed 2023 2024 scam victims whose email address was recovered during the recent internet probing and FBI investigation process going on over here in the United States of America.

The FBI had to send some financial crime investigators from our headquarters in Washington DC to Africa in order to carry out proper investigation, after receiving a series of other reports similar to yours as you are not the only person sending money to those internet fraudsters.

It will interest you to know that your compensation fund valued $800,000.000 dollars, ATM Card will be delivered to your home address immediately you send the delivery/insurance charges which is US$100 dollars, I want to make sure you receive the ATM Card today because we have issue the ATM Card and we also activate the ATM Card so that you will not have any problem to withdraw your money.

Because of the amount involved, we can only receive the delivery/insurance charges on this option below, Please choose how you wish to send the required delivery charges which is US$100 dollars.

Here are the instructions on how to send the delivery/insurance charges which are US$100 dollars.

1) Send Via Bitcoin Wallet
2) PayPal
3) Sending through Gift Cards, Example, Apple Gifts Card, Steam Wallet, Ebay Cards etc.

Finally, don't forget to send your home address and phone number because immediately I receive the delivery fee of US$100 dollars from you, I will register your ATM Card with the Mailing Company and send the tracking number for you to track the package to know when it will arrive at your home address.

I look forward to your urgent response.

Thanks,

Janice Withers
Assistant Director, Finance and Facilities Division FBI Special Agent.

Washington DC

Neko mi mazno 800.000$ i sad hoće da mi vrate
jedino mi nisu jasne dve stvari:
- odakle meni tolike pare na deviznom kada sam ga otvorio u februaru a ne u januaru kada sam opljačkan za pomenuti iznos?
- od kad to policija vraća novac kad uhvate lopova?
jesi se nalozio da pokupis 'svoju' lovu ? :cepanje:

Скинуо са грбаче српском народу предратне богаташе,шпекуланте, сецикесе и зеленаше, зато су га Срби волели.
i sad smo nekako opet na istom tom mestu - povratak istih takvih nazad. Pun krug.
Nije valjala kraljevina. Nije valjao komunizam. Ne valja moderno doba... sta cemo sad?

1736471174908.png

ali Kraljevina STVARNO nije valjala
tamo su decu slali u fabrike a ne ko danas da skaču ljudima po automobilima dok škola neće da radi

to je bilo pre 100 godina covece, sad je sad.
Mozemo da lamentiramo o tome sta je bilo lose - sledecih 100 godina, bilo je kako je bilo.
Da li smo nesto naucili ili da ponavljamo istoriju na popravnom?

Ako je trebalo poredjenje, dovoljno poredjenja. Toliko filmova, knjiga o tom dobu. A i ovom dobu i sta?

Sta cemo sad? Now. Today?

ako ti meni nemas sta da kazes kako, ako ja tebi nemam sta da kazemo kako - onda da se pita omladina kako zele da im bude! Nas nece da ima, njih ce imati da ima i to sve manje.

to je bilo pre 100 godina covece, sad je sad.
Mozemo da lamentiramo o tome sta je bilo lose - sledecih 100 godina, bilo je kako je bilo.
Da li smo nesto naucili ili da ponavljamo istoriju na popravnom?

Ako je trebalo poredjenje, dovoljno poredjenja. Toliko filmova, knjiga o tom dobu. A i ovom dobu i sta?

Sta cemo sad? Now. Today?

ako ti meni nemas sta da kazes kako, ako ja tebi nemam sta da kazemo kako - onda da se pita omladina kako zele da im bude! Nas nece da ima, njih ce imati da ima i to sve manje.
Pametan uči na tudjim greškama
Budala na svojim
valjda

Loše.....mogao si da ideš gde hoces bez problema...sem u hrvatskoj ....ako nosiš obeležja Partizana i Zvezde...ekskurzija kroz Jugoslaviju osnovna škola....nosili kape zvezde partizana jer smo bili u Beogradu a posli za Plitvička jezera....napali nas braca Hrvati...ali Makedonci i mi Srbi smo se odbranili zajedno....
More letovanja po 20 dana ..godišnje....nismo imali briga a ni mozga jer nismo ni razmišljali i znali o golom otoku...niti smo učili veliko srpsku istoriju...nisam ni znao ko je Stevan Sindjelic dok se nisam preselio u Beograd i dok nismo počeli jogurt revoluciju i hapsili Vlasija,i mMartinovicu gurali flašu i vas niko ne sme da bije.. isli na miting Ušce Gazimestan,stvarali veliku Srbiju i komandovali sa balkona narodnog pozorišta...juriš..svi svi....ostalo je sve poznato...
Ja zivim u Sumadiji i moj grad je kao neko turisticko mesto...Stalno su nam dolazile ekskurzije i stalno je bilo "ej dosla je ekkurzija, ajede idemo da ih bijemo"....Bez obzira da li su i CG ili Srbije ili odakle god... Uvek se okupljala ekipa da idemo da ih pravociramo, gadjamo , bijemo...I secam se recimo kad sam otisao u vojsku i porucnik pita odakle si..Ja kazem, a on ce, e tamo sam jedva zivu glavu izvukao kad sam bio na ekskurziji....Tako da ja napadati one koji dodju iz drugog grada za nas bio deo folklora i smatram da je tako bio u celoj Jugoslaviji...Ne bih to sada pripisivao nacionalizmu...On se jeste pojavio , ali pred kraj...

Ja zivim u Sumadiji i moj grad je kao neko turisticko mesto...Stalno su nam dolazile ekskurzije i stalno je bilo "ej dosla je ekkurzija, ajede idemo da ih bijemo"....Bez obzira da li su i CG ili Srbije ili odakle god... Uvek se okupljala ekipa da idemo da ih pravociramo, gadjamo , bijemo...I secam se recimo kad sam otisao u vojsku i porucnik pita odakle si..Ja kazem, a on ce, e tamo sam jedva zivu glavu izvukao kad sam bio na ekskurziji....Tako da ja napadati one koji dodju iz drugog grada za nas bio deo folklora i smatram da je tako bio u celoj Jugoslaviji...Ne bih to sada pripisivao nacionalizmu...On se jeste pojavio , ali pred kraj...

Pa Beograd je najveći grad u Šumadiji
Poslednji put da smo prevaspitavali nekoga su bili bahati Bosanci Prewiev Edition (oni što su znali šta će biti došli puni love, a tek posle došla ona uboga sirotinja) - em došlo, em uzurpiralo BG okupljališta ko da su im Turci gradili, em forsa njakavicu da ne zaboravi okleje a što mu se ne živi tamo nema veze...
Pucali na odomaćene savske patke i hvalili se time, da povratiš...
Tamo u NS pucali na labudove...
Batinanje je dalo delimićne rezultate, jbg genetika je čudo
Moš ga posle i iebati ostaje ludo pa ludo

E a onda su počeli da dolaze iz ostalih vukojebina i mi digli ruke...
Naravno, opraštamo Bosancima Prewiev Edition što smo ih malo urbanizovali, ali i oni se sad gade primitive
ovo sad što dolazi sa jug se ne trudi, za milost ne zna...
samo se naparfemiše a duša mu/joj smrdi, zlo koje hoda na dve noge
samo rep i rogovi fale da prepoznaš sotonu lakše
ali neka, vadiće to oči medjusobno,
samo polako
logičan sled stvari

Poslednja izmena:

Back