Pera zdera
Buduća legenda
- Poruka
- 40.563
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mislim da si mlad i da nisi ziveo u vrema Broza. Ja sam bio dete i secam se tog vremena kao sretnog i sasvim pristojnog zivota. Dao sam ovo poredjenje sa nekim zemljama koje su bile iza nas a sad nas sisaju.u svakom pogledu. Dal je Tito bio sreckovic pa umro na vreme iili sposoban politicar ,medju vodecima u svom vremenu,tesko je reci. Mislim da je odgovor na pitanje kako se zivelo sto vecina ima pozitivne ocene..Naravno neko ga nije voleo poput Seselja,Izetbegovica, Treba znati da je zemlja koju je vodio billa nepismena seljacka zemlja, iskorenio je nepismenost,industrijalizovao zemlju,imao velike stope rasta. Posle njegove smrti,sve je biilo losije.A zasto ne stavis koliki je bio GDP Austrije, Svedske ili neke tako slicne drzave te 1979? A? A? Cisto da pokazes koliko je zivot u SFRJ bio usporediv sa njima... jer ove cifre ne pokazuju da je SFRJ bila razvijena i bogata, bila je siromasna, zaostala i usporediva sa Portugalom, pokazuju i da je Portugal bio siromasna i zemlja tek izasla iz diktature i da im je clanstvo u EEZ i EU ekstremno koristilo ( sto milioni iseljenih Portugalaca i danas pricaju).
Ili jos bolje, zasto ne napises da je danas slovenacki GDP veci od portugalskog? Slovenija je pretrpela raspad SFRJ, gubitak ekonomskog trzista i vracena je godinama unazad u ekonomskom smislu ali je i nju clanstvo u EU podiglo. Kao i Hrvate (Rumune i Bugare, o Poljacima i Cesima i da ne pisem) uostalom.
Dakle, SFRJ je te 1979 imala 3,038 us$ po glavi stanovnika a Nemacka 14,350 ili 4,72 puta vise. Slovenija je te 1979 imala 6,050 us$ po glavi stanovnika ili 2,37 puta manje od Nemacke. Danas Slovenija ima 31,100 $ a Nemacka 55,500 po glavi stanovnika ili 1,78 puta vise. Za 44 godine se nemacko bogatstvo smanjilo za 33% u odnosu na slovenacko. Znaci da je Slovenija uznapredovala u odnosu na SFRJ poprlicno. Slicna racunica vredi i za Hrvatsku, pa i za Srbiju iako ne u tolikoj meri - 1979 je bila veca razlika u standardu u Nemackoj u odnosu na Srbiju nego sto je danas. Sa tim da je Srbija prezivela 10 godina ratova i teskih sankcija.
Vredeo je tadasnjih 40.000 maraka secam se.U vezi tog crvenog pasosa....izgubim ja licnu kartu , setao u sorcu sa curicom i izgubio....negde u zbunju...i odem u policijsku stanicu , i kazu moras da dovodis roditelje da te prepoznaju...i to oba....uuuuu brate...
Ne moze nista drugo....
Muka...ja slucajno pitam jel moze pasos, kaze ne moze....
Ja smoren, ali slucajno kazem, kako bi mi leglo da moze pasos imam crveni SFRJ....kad ono ups....odjednom se tri policijske sluzbenice podizu sa posla i kazu , e pa moze ako imas crveni iz SFRJ...
Otkud ti crveni iz SFRJ...
To su pitali zbog godina, suvise mlad da imam pasos, ali sam imao turneje pa sam zato imao pasos...
I tako ja donesem taj crveni SFRJ pored svih ovih plavih , tad su bili plavi Srpski , koji nisu vazili , ali je crveni SFRJ vazio iako nije vazio....
moji naseli na tu pricu o Rumuniji pa nosili neke zvake i sampone i jos sto sta da prodaju pa tamop kao da kupe sta ima..saletela se masa oko njih kad su izasli iz autobusa posekli im torbe da povade zvake i ko sta je poneo ..doneli neku stakluriju i neke poguzvane pare valjda jojs jednom bili ..A kad su Bugari dolazili kod nas u RK Beograd nisu znali gde su.. Kupovali su kasete Lepa Brena i ostajali u cudu od svetla i robe..kod njih na granici je bila ozbiljna muzika i bodljkiava zicaDevedesete godine sam bila u Madjarskoj,u pogranicnom gradu Baja.
Malo je reci da smo mi tada bili kao milioneri u odnosu na njih.
Sjecam se...djeca na ulicama obucena u one pantalonice na tregere iz pedesetih godina...rafovi u prodavnicama prazni,obuca na nekim kamarama,trazis desnu i lijevu cipelu,neke majice demode za tadasnju modu,a najvece razocarenje za nas djecu je bilo sto nigdje nema cokolade,a one neke sto smo nasli su bile groznog ukusa.Jedino sto su imali kvalitetno,a sto je i bio cilj tadasnjeg sopinga su bili sirevi i salame.
Jos gora je bila Rumunija...moji su isli u Temisvar kao u soping.Nisu kupili nista,osim nekakvih bezveznih keramickih tanjira.A kazu da su se tad Rumuni otimali o nasu vegetu i zvake i da je vladalo tesko siromastvo i da se nije imalo sta ni kupiti.
Eto,gdje su bili oni,a gdje mi.A gdje smo sada.
Mlad? Mozda za tebe matori.Mislim da si mlad i da nisi ziveo u vrema Broza. Ja sam bio dete i secam se tog vremena kao sretnog i sasvim pristojnog zivota. Dao sam ovo poredjenje sa nekim zemljama koje su bile iza nas a sad nas sisaju.u svakom pogledu. Dal je Tito bio sreckovic pa umro na vreme iili sposoban politicar ,medju vodecima u svom vremenu,tesko je reci. Mislim da je odgovor na pitanje kako se zivelo sto vecina ima pozitivne ocene..Naravno neko ga nije voleo poput Seselja,Izetbegovica, Treba znati da je zemlja koju je vodio billa nepismena seljacka zemlja, iskorenio je nepismenost,industrijalizovao zemlju,imao velike stope rasta. Posle njegove smrti,sve je biilo losije.
Ovako da ti bude preglednije,Sloba-Seselji kurtoni za Tita,najgori 1/realno 0/,Kostunica truba srednje zalostan 2-Tadiic nesposoban 1+,Vucic neka 3ka.
Jugoslavija je tada bila "zapad"za tadasnje zemlje istocnog bloka,ali ipak su Njemacka,Austrija,Svajcarska itd...za nas bile "zapad".moji naseli na tu pricu o Rumuniji pa nosili neke zvake i sampone i jos sto sta da prodaju pa tamop kao da kupe sta ima..saletela se masa oko njih kad su izasli iz autobusa posekli im torbe da povade zvake i ko sta je poneo ..doneli neku stakluriju i neke poguzvane pare valjda jojs jednom bili ..A kad su Bugari dolazili kod nas u RK Beograd nisu znali gde su.. Kupovali su kasete Lepa Brena i ostajali u cudu od svetla i robe..kod njih na granici je bila ozbiljna muzika i bodljkiava zica
Evo i LINK, LINK <-----Slovenia's GDP per capita in December 1980 was $3,043,000, which was a record low at the time. The country's GDP per capita has been updated annually since then, and in December 2023 it reached an all-time high of $32,172,000.
Ne vredi iako si kako kazes otisao preko ,zadrzao si ovdasnji pretezni mentalitet netolerancije. Ja pisem svoja secanja i kako sam to vreme dozivljavao a ti me ubedjujes da nije bilo tako. Nameces svoje ruzno vidjenje bivse zemlje. Pljujes po njoj. Ja sam ovde uvek gledao lepe stvari i sve lepo mi se desilo u Jugoslaviji i Srbiji. Skolovao se,sluzio JNA,ozenio se,zaposlio,dobio sina,sada postao deda,uskoro penzija,zdravlje ok. Sta ces vise od toga?Mlad? Mozda za tebe matori.
No, imam sasvim dosta godina da pamtim njegove godine, u gimnaziju ( u Zemunu) sam krenuo te godine kad je umro. 70-tih sam kao osnovac sasvim dovoljno ucestvovao u zivotu svoje porodice da bih znao da imaju novca ili ne. No, po 100-ti put, secanje je subjektivna kategorija, nismo svi isto doziveli isti period zivota u priblizno isto vreme i na priblizno istom mestu. Pogotovo sto sa vremenom secanje zna poprilicbo da iskvari pogled - te ti mozda pamtis Brozovo vreme kao osnovac ( ili maksimalno srednjeskolac, ako si rodjen u drugoj polovini '50-tih - a cisto sumnjam da si stariji od 70-72 godine).
Poredjenje sa Portugalijom ti nije na mestu, Portugalija je izasla iz diktature 1976, 3 godine pre tog poredjenja., drzave SFRJ su jos 15 godina bile u socijalizmu te je Portugalija imala i vise nego dovoljno vremena da presissa Sloveniju recimo. Pa zato jos jednom zasto ne poredis zemlje SFRJ sa Nemackom? 1979-2024-ta, dohodak po glavi stanovnika. Nemacka je kao neka konstanta te EU, bivse sociijalisticke dzrave i bivse diktature (Portugal, Spanija, Grcka) su krenule sa manjeg nivoa te 1979 (ili kasnije kada je pao berlinski zid) i uz pomoc razvijenih drzava EU (majvise same te Nemacke) dosli do nivoa na kom danas jesu. Tako da je danasnja Slovenija razvijenija od danasnjeg Porugala u nekom slicnom obimu kao i te 1979.
Za razliku od tebe ja sam upoznao destine ljudi koji su se iselili iz SFRJ '60-70-80-tih, otisli su zbog toga sto im je bilo pre svega ekonomski lose. Samo stalnih iseljenika iz SFRJ 1965-1975 je bilo skoro 2 miliona ljudi (ili 10% stanovnika tadasnje SFRJ), tu se ne racunaju oni koji su odlazili na 6-7 meseci u pecalbu po Nemackoj, Svici ili Svedskoj.
Mozda su Broza voleli u tvojoj porodici (sto automatski znacilo samo jedno kako su se tvoji naselili u Zemun, ako uopste zivis u Zemunu) ali svim tim ljudima koji su otisli iz te drzave on nije bio prirastao srcu, nije bio ni mnogima koji su ziveli u toj SFRJ (sto si i videlo vec za 1 godinu po njegovoj smrti), "voleli" su ga jer su morali, morali su jer je svuda bila prisutna Udba, policija i potkazivaci.
Zaposleni samoupravljaci nisu bili clanovi ferijalnog saveza te nisu mogli na letovanje u kampove ferijalnog saveza vec samo omladinci ako su bili clanovi te organizacije (napomena, clanstvo u ferijalnom savezu nije bilo obavezno). Preko stambene zadruge su tadasnji samourpavljaci kroz visedecenijsko ulaganje otkupljivali stanove u novogradnji, to je bila neka vrsta piramidalnog kredita, nisu svi clanovi stambenih zadruga sklopili ugovor o otkupu stana iako su godinama uplacivali ucesce stambenoj zadruzi. Vecina samoupravljaca je do stana dosla preko firmi/organizacija u kojim je bila zaposlena, postali su nosioci stanarskog prava a vlasnici tek 1992-93 kada im je rahmetli Milosevic poklonio te stanove.nije to jednostavno porediti .Bilo je letovanje preko ferijalnog saveza , zimnice i svinjskih polutki preko sindiktata isplate regresa i dodatak K15 i resavanje stambenog pitanja preko stambene zadruge..jednostavno totalno druga prica sad nerazumljiva dolazecim generacijama.kako da objasnis radne akcije za dz . gde su se ljudi sami prijavljivali.
Naravno da pises o svojim secanjima i da ti nama nameces svoja secanja kao nesto relevantno sadasnjim generacijama.Ne vredi iako si kako kazes otisao preko ,zadrzao si ovdasnji pretezni mentalitet netolerancije. Ja pisem svoja secanja i kako sam to vreme dozivljavao a ti me ubedjujes da nije bilo tako. Nameces svoje ruzno vidjenje bivse zemlje. Pljujes po njoj. Ja sam ovde uvek gledao lepe stvari i sve lepo mi se desilo u Jugoslaviji i Srbiji. Skolovao se,sluzio JNA,ozenio se,zaposlio,dobio sina,sada postao deda,uskoro penzija,zdravlje ok. Sta ces vise od toga?
Jeste, pio si zrenjanisko pivo proizvedeno od vode iz zrenjaniskog vodovoda bogate arsenom za 2 puta manje para nego sto je kostao Budwaiser proizveden u Seattleu. Pa koliko si hektolitara piva trebao da popijes da bi ti to "opravdalo" 6-7 puta manju platu?Pa ne moze da se gleda istim parametrima socijalisticka privreda i kapitalisticka, to je blentavo..
To zna i onaj ko nije ziveo u SFRJ , a onaj koji je ziveo ce samo ako je glup da pomisli da su cifre tacne, jer jasno je da cena proizvoda , npr piva je mnogo niza u socijalizmu , kao i sve sto je za opstu potrosnju.....unutrasnju potrosnju...
To se i vidi , kad se pogleda potrosnja po glavi stanovnika te siromasne SFRJ pa ispadne da su SFRJ jugosloveni jeli voce, jeli povrce, izvozili meso , a mogli i da ga jedu nego kultura je bila da je bolje jesti povrce i voce sa mesom , a ne meso...
Ali i dalje je postojala kultura pljeskavica , cevapa, rostilja i ostalih ulicnih konzumacija mesa...ali u kucama se meso mnogo manje koristilo kao obrok u odnosu na mesana jela...
Naravno postojali su i lux proizvodi , jedno vreme farmerke su bile lux proizvod...carrera je kostala preko 100 DM, ali i kroj je bio ipak lepsi..
Ali socijalisticka privreda nije bas trzisna privreda....niti su tada bili spekulanti nego trgovci...
Danas trgovaca vise i nema....tesko je igde naleteti na trgovca...ali spekulanata ima svuda..
To je nazalost vrlo cesta laz da jugosloveni preuvelicavaju i da su ziveli bedno nisu imali da jedu i pili su zatrovanu vodu i izlazili samo po mraku da se ne vidi koliko su grbavi i ruzni...Naravno da pises o svojim secanjima i da ti nama nameces svoja secanja kao nesto relevantno sadasnjim generacijama.
Po svemu sto si napisao ispada da si oko 1960-61-62-gog godista tako da nisi zakacio 1979-tu kao sljaker nego kao srednjeskolac. Nisi radio, radili su tvoji roditelji, nisi rasporedjivao platu nego su oni, nisi cekao redove za bonove nego oni itd.
Ta zemlja je bila to sto jeste i ne treba pricati nesto sto nije istina o njoj, i tad se bezalo iz nje zbog toga sto nisi mogao da se zaposlis, zato sto je preko reda clan SKJ napredovao, zato sto je sindikalac ili neki drugi doopeuvlakac dobio stan pre tebe, zato sto sa platom nisi mogao da kupis zapadni (ili bilo koji) automobil, podignes kucu... uvek je na Zapadu bilo bolje ( i bice).
Koliko to preuvelicavanje ide je i sledeca ilustracija: svi s.e.r.u o platama od 2-3 hiljade dem 1990-te, pa i moj pokojni otac je 2010-11 pricao kako je on imao te 1990-te 3 hiljade dem u njegovoj firmi, kako je to bre bio zivot itd. Ja na to pop.iz.im, alo bre cale, ja sam se zaposlio 1990-te u Energoprojektu kao diplomirani inzenjer pripravnik na platu od 700dem. Te sam hteo da napustim taj posao jer si ti sa visom skolom imao u tvom Elektronu 1500dem. O kakvih 3000 ti pricas?
Nije bilo lopovluka? Posto si jos zelen ne secas se doktora Medenice, to je najveca otkrivena afera u smislu " ojaditi drzavu". Taj lekar je ojadio zdravstveni fond Srbije (a ne SFRJ) za 7 miliona svajcarskih franaka na lazne fakture za lecenje drzavljana SFRJ u Zenevi. Godina je bila 1981-va.To je nazalost vrlo cesta laz da jugosloveni preuvelicavaju i da su ziveli bedno nisu imali da jedu i pili su zatrovanu vodu i izlazili samo po mraku da se ne vidi koliko su grbavi i ruzni...
Ono sto pamte oni koji su bili jugosloveni je radno vreme od 7 do 15 kao najcesce, dosta slobodnog vremena za porodicu posle toga, pijace i sasvim dovoljno hrane, mnogo hladnije zime nego danas, i mnogo snega.
Tako da se mnogi trude da predstave zivot u SFRJ kao izuzetno gladovanje i kao neki veliki lopovluk, a ustvari lopovluka je bilo malo , bilo je firmi gde su se skupili seljaci , polutani i tu je bilo lopovluka, a sve to je doslo kasnije....kad je CIA odradila tranziciju u kapitalizam tj komunjarizam pre toga...
Nasla domace izdajnike, iliti saradnike u narodu koji ce promovisati i biti nagradjeni za uvodjenje kapitalizma..
Tacno je da su vecu kolicinu novca primali svi oni koji su otisli u Nemacku i EU na rad...
To je tacno , ali daleko od toga da su zaposleni u SFRJ bili gladni i zedni necega....taj koji je bio gladan i kad je zaposlen , taj je trosio kao lud....na nesto....
Niko nije morao kao danas da radi dva posla da bi imao za hranu i odecu i obucu...i rentu...
Ti si se kretao u tim krugovima i razvijao takva poznanstva, ali to nije bilo toliko cesto ponasanje....ko ume on buse sistem...Nije bilo lopovluka? Posto si jos zelen ne secas se doktora Medenice, to je najveca otkrivena afera u smislu " ojaditi drzavu". Taj lekar je ojadio zdravstveni fond Srbije (a ne SFRJ) za 7 miliona svajcarskih franaka na lazne fakture za lecenje drzavljana SFRJ u Zenevi. Godina je bila 1981-va.
Opsss, autogol sa tvoje strane.
Zaposleni u SFRJ su bili zeljni svega, pa si za mito u vidu skorskog viskija dobijao uput u bolnicu, za francuski parfem ti je dete dobijalo prelaznu ocenu u skoli, za 1000 dem ti je dete dobijalo posao u Pobedi a za 10 holjada dem oosao na pumpi u Naftagasu...
Nisam se ja kretao u tim krugovima nego je svuda oko mene po BGD bilo tako. Bilo je slicno i proporcionalno i u tvom vilidzu, ne boj se.Ti si se kretao u tim krugovima i razvijao takva poznanstva, ali to nije bilo toliko cesto ponasanje....ko ume on buse sistem...
Ja sam u bolnicu otisao sa roditeljima, primio me lekar, odradili super operaciju , i normalno se oporavio i brrzo izasao...
I sad je mnogo vise lopova koji preteruju iz juznih krajeva, sandzaka i raske, iz seoske sredine nego sto ih je iz neke kulturnije varosice...
Palanacki , seoski mentalitet snalazenja bez da proba bez snalazenja...
Ja sada znam ljude koji nikad nisu kupili gorivo na pumpi, nego sve kod podvoznjaka ili na odmaralistu na autoputu....ama bas nikad ne kupuju na pumpi...
Sa sela, razmislja,bolje i po 3 dinara ili 7 dinara da ustedim na kantu da kupujem nego na pumpi...
Korupcija u SFRJ i korupcija danas su nemerljive...