Kako se rešiti stršljana?

Cesto poslednjih godina dolaze stršljani. Jednom sam ih pre 4, 5 godina izbacio čak 15. Sad dolazi skoro svako veče lupa u prozor da udje kad je upaljeno svetlo. Dugo nisu usli u stan, ali dolaze na prozor. Pored zgrade je šuma. Ne znam da li dolaze odatle ili imaju neko leglo negde na zgradi.
Naći im gnezdo i uništiti, najbolje spaliti, paziti da te neki ne ubode dok to radiš. Krajnje su opasni, ne baš kao zmija ali mogu da izazovu i anafilaktički šok. Ukoliko nije moguće spaljivanje gnezda (može i vrela voda, ali baš ključala) možda je bolje ne pokušavati da se uništavaju na prvu loptu. Kažu i da je najbolje “operaciju” izvesti uveče kad su svi na okupu

Naći leglo i najbolje spaliti, paziti da te neki ne ubode dok to radiš. Krajnje su opasni, ne baš kao zmija ali mogu da izazovu i anafilaktički šok. Ukoliko nije moguće spaljivanje gnezda (može i vrela voda, ali baš ključala) možda je bolje ne pokušavati da se uništavaju na prvu loptu. Kažu i da je najbolje “operaciju” izvesti uveče kad su svi stršljenovi na okupu
Ne bih ja sam ako se nadje leglo. Ne znam da li ovde u gradu (nije Beograd) ima nekog ko to moze da uradi.

Ne bih ja sam ako se nadje leglo. Ne znam da li ovde u gradu (nije Beograd) ima nekog ko to moze da uradi.
Možda poznaješ nekog pčelara? Oni imaju opremu za to. Ili gradsko komunalno?

How to remove a hornet’s nest​

Removing or trying to destroy hornet’s nests on your own can be very dangerous, whether you’re allergic to their venom or not. Even if the nest is as small as a tennis ball, contacting a pest management company is the best way to get rid of a hornet’s nest.

wasp-nest-removal.jpg

Should you kill hornet’s nests?​

If you attempt to get rid of a hornet’s nest by knocking it down, chances are good that any remaining insects will simply rebuild their nest in the same spot. Without the help of professional pest services, hornet’s nest removal is difficult and hazardous.

Will hornets go away on their own?​

Hornets will eventually die off when cold weather arrives in the late fall and winter, but the queens will survive. The queen can hibernate until spring in an attic or basement, after which worker hornets will build a new nest, probably near or on your house or yard once again.

Možda poznaješ nekog pčelara? Oni imaju opremu za to. Ili gradsko komunalno?

How to remove a hornet’s nest​

Removing or trying to destroy hornet’s nests on your own can be very dangerous, whether you’re allergic to their venom or not. Even if the nest is as small as a tennis ball, contacting a pest management company is the best way to get rid of a hornet’s nest.

wasp-nest-removal.jpg

Should you kill hornet’s nests?​

If you attempt to get rid of a hornet’s nest by knocking it down, chances are good that any remaining insects will simply rebuild their nest in the same spot. Without the help of professional pest services, hornet’s nest removal is difficult and hazardous.

Will hornets go away on their own?​

Hornets will eventually die off when cold weather arrives in the late fall and winter, but the queens will survive. The queen can hibernate until spring in an attic or basement, after which worker hornets will build a new nest, probably near or on your house or yard once again.
Ja bih najradije zabetonirao celu sumu u blizini. 😂

Nisam alergičan. Ujela me pčela ili osa jednom davno kad imao 10ak godina. Prošlo je bez problema čak i bez otoka.
To nije pčela, krajnje su opasni, otoci budu jezivi, kažu da se čovek skroz izobliči da ne može da se prepozna. Možda komunalno preduzeće to radi? Mada ko zna da li hoće da idu u šumu zbog njih. Najbolje neki pčelar.

Обрати се локалном удружењу пчелара
они их радо елиминишу
јер су непријатељи пчела.

Имају и опрему и урадиће ти то бесплатно,
само мораш да их довезеш, одвезеш ...
У том смислу помогнеш.

To nije pčela, krajnje su opasni, otoci budu jezivi, kažu da se čovek skroz izobliči da ne može da se prepozna. Možda komunalno preduzeće to radi? Mada ko zna da li hoće da idu u šumu zbog njih. Najbolje neki pčelar.

Отров им је мање отрован од пчелињег, али више боли
зато што је боца (жаока) већа и убод јачи.

Tako sam primetila da ih ima sve više kod nas, kad se uključi svetlo na terasi odmah se pojavi par komada. Ispostavilo se da je gnezdo bilo ispod strehe, na svega par metara odatle.
Probala sam zamku sa pivom, radi. Ali njih je u gnezdu puno, tako da se time ne postiže mnogo. Pozvala sam stručna lica, ne bih se usudila da mi išta radimo oko gnezda.
Mi svake druge godine moramo da zovemo nekoga da nas spasu, ili nam se nastane ose, ili pčele, ili stršljenovi...:sad2:

To je bila neka velika osa, od ujeda stršljena za glavu nastanu takvi otoci, ljudima se bukvalno zatvore oči od oticanja lica. Moju komšinicu je jedan ujeo za glavu, to je bilo strašno pogledati, bukvalno možeš da vidiš kako otiče.
Znam sta je strsljen, prisao sam im blizu gnezda. A i ne boli ubod osice onoliko, Imao sam osecaj kao da mi je neko nabio vreo noz u glavu.

Imao sam susret sa stršljenima na placu gde sam kosio kosilicom i video da izlaze iz zemlje.

Onda sam zvao lokalnu službu za dezinsekciju i došao je čovek da pogleda.
Rekao mi je da verovatno tu ima nekakav truli panj u kom stršljeni love larve.

Kaže da sam im kosio iznad gnezda, sad bi udovica zvala dezinsekciju.

Preporučio je da zaspem to mesto suvim peskom kako bi se zaranjao i zatvarao kanale koje stršljeni kopaju.

Poslušao sam i više ih nisam viđao.

Cesto poslednjih godina dolaze stršljani. Jednom sam ih pre 4, 5 godina izbacio čak 15. Sad dolazi skoro svako veče lupa u prozor da udje kad je upaljeno svetlo. Dugo nisu usli u stan, ali dolaze na prozor. Pored zgrade je šuma. Ne znam da li dolaze odatle ili imaju neko leglo negde na zgradi.

Isto je i kod nas

Kuća pored šume , kad sjedimo vani ne palimo svetlo tačnije upalimo na garaži i tamo se sjate po 30 i zvrdaju oko sijalice kao i leptira i ostalih letećih insekata

Strsljeni su korisni u njemackoj i zaštićeni

IMG_2663.jpeg
IMG_2662.jpeg

Back