Kako se religija i politika međusobno prožimaju i oblikuju društvo?

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
39.052
suočavanje sa novim ratom ili priprema napada Irana na Izrael i posmatranje globalnih događaja, sukoba i ratova

Pitam se koliki uticaj religija ima na političke odluke, a religija nije više ljubav, jer se ona sprovodi u političkim odlukama i deo je politike koja često vodi u propast.

Kao verska zajednica, morate da se zapitate u kojoj meri i sami imate tendenciju da zaoštravate sukobe i u kojoj meri vaša religija može da deluje kao izvor za zaoštravanje sukoba.

1722669785914.jpeg

Bili smo u ratu i smatram da je iskljucivo kroz religiju bilo moguće mobilisati onoliko ljudi,vojnika… okadjivali su se tenkovi kao sto su politički lideri svih ucesnika odlazilo u bazu vjere da tamo sa glavarima popričaju
Kako da ne. Popovi išli po kućama i mobilisali vojsku. Ko nije hteo da ide
morao je u crkveni zatvor.

Može se reći da je religija zloupotrebljena u tom ratu. Ali nije uzrok rata.
Uzrok rata je bilo sveopšte nezadovoljstvo. Neostvareni komunistički
snovi o divnom, boljem životu.

Mislim da to nije tačno ali verujem da svi biraju obrazloženje sa kojim se mogu najbolje nositi

Odkako je sveta i veka uvek je zloupotrebljivana ? Ispada da je religija nemoćna a ja mislim da je religija lisica

Mislim da to nije tačno ali verujem da svi biraju obrazloženje sa kojim se mogu najbolje nositi

Odkako je sveta i veka uvek je zloupotrebljivana ? Ispada da je religija nemoćna a ja mislim da je religija lisica
Verska osećanja su kao i sva druga osećanja nešto što se može zloupotrebiti.
Niko tu nije pokušao da pokrsti muslimane ili da nauči katolike da se krste sa
tri prsta. Verski ratovi su na primer krstaški ratovi. Prouči razliku.

Verska osećanja su kao i sva druga osećanja nešto što se može zloupotrebiti.
Niko tu nije pokušao da pokrsti muslimane ili da nauči katolike da se krste sa
tri prsta. Verski ratovi su na primer krstaški ratovi. Prouči razliku.
Religija i politika su dva moćna faktora koja se često međusobno prožimaju i oblikuju društvo. Religija može imati značajan uticaj na politiku kroz mobilizaciju vernika kao glasača, pružanje moralnih smernica političarima i uticaj na javnu politiku i zakonodavstvo. S druge strane, politika može regulisati verske prakse, podržavati određene verske grupe ili ograničiti verske slobode.

Religija i politika su dva moćna faktora koja se često međusobno prožimaju i oblikuju društvo. Religija može imati značajan uticaj na politiku kroz mobilizaciju vernika kao glasača, pružanje moralnih smernica političarima i uticaj na javnu politiku i zakonodavstvo. S druge strane, politika može regulisati verske prakse, podržavati određene verske grupe ili ograničiti verske slobode.
Jel tebi al hakovao nalog? Šta ti je?

Jel tebi al hakovao nalog? Šta ti je?

Nije, pričamo

Odrasla sam relativno mirno sve do rata u YU

Odrasla sam u doba kad su stari političari radili na tome da na svjetu vlada mir, resili su hladni rat, atomske nisu više bili upereni jedne u druge

Sad imamo ratova, atomske se upet centrirajući na sve strane

Valjda smijem razmišljati

A? Ne?

Poslednja izmena:
Nije, pričamo

Odrasla sam relativno mirno sve do rata u YU

Odrasla sam u doba kad su stari političari radili na tome da na svjetu vlada mir, tesili su hladni rat, atomske nisu više bili upereni jedne u druge

Sad imamo ratova, atomske se upet centrirajući na sve strane

Valjda smijem razmišljati

A? Ne?
Samo mi je čudan način na koji pričaš, ne i ono što pričaš. Naravno da imaš pravo
na svoja razmišljanja.

Komunizam je pokušao religiju načisto da iskoreni, ali u tome nije uspeo. Koliko
god da je obećavao da će čovek osvojiti čitav svemir, potreba za verom je ostala.
Da su ispunili obećanja, možda bi i uspeli.

I kako me Jasna možeš pitati a ispod mene tema o pravoslavnoj revoluciji
To je samo tema na forumu. Nema nikakve pravoslavne revolucije.
Mada jesu vladari pomagali da se neke religije prošire i da se neke
uguše.
I dan danas toga ima po svetu. Gledam dokumentarac o nekom
indonežanskom plemenu, gde svi moraju da se izjasne o nekoj
veri. Kojoj god hoće, al nekoj moraju da pripadnu. Pa ljudi nemajući
pojma ni o jednoj religiji, lupe šta bilo. Onda u jednoj kući imaš par
muslimana i par hrišćana. Briga ih.. i dalje praktikuju svoje običaje..

To je samo tema na forumu. Nema nikakve pravoslavne revolucije.
Mada jesu vladari pomagali da se neke religije prošire i da se neke
uguše.
I dan danas toga ima po svetu. Gledam dokumentarac o nekom
indonežanskom plemenu, gde svi moraju da se izjasne o nekoj
veri. Kojoj god hoće, al nekoj moraju da pripadnu. Pa ljudi nemajući
pojma ni o jednoj religiji, lupe šta bilo. Onda u jednoj kući imaš par
muslimana i par hrišćana. Briga ih.. i dalje praktikuju svoje običaje..
Kakav si ti relativizator sa tim indonezanskim plemenima :)

Otvorili su mi oči po mnogim pitanjima. Pa u čemu je razlika između njih i nas?
Tako nam rekli da smo od sad hrišćani i mi kažemo važi, a babe i dalje sprovode
svoje običaje do dana današnjeg. Više se veruje babi nego svešteniku.
To je tačno.
Nego jedno pitanje nevezano za ovo direktno: jel mislis da je pravoslavna crkva po svojoj strukturi sklonija etnofiletizmu?

suočavanje sa novim ratom ili priprema napada Irana na Izrael i posmatranje globalnih događaja, sukoba i ratova

Pitam se koliki uticaj religija ima na političke odluke, a religija nije više ljubav, jer se ona sprovodi u političkim odlukama i deo je politike koja često vodi u propast.

Kao verska zajednica, morate da se zapitate u kojoj meri i sami imate tendenciju da zaoštravate sukobe i u kojoj meri vaša religija može da deluje kao izvor za zaoštravanje sukoba.

Pogledajte prilog 1588275
Religija služi samo za kontrolu masa, jer igra na emocijama, strahu od smrti, strahu za zdravlje i "spasenju" posle smrti kada si samo kostur pod zemljom.Obzirom da ima dosta davljenika koji se za slamku hvataju, spremni su da slušaju verske vođe.Na valu litija je tako pala vlast u Crnoj Gori.
Da se patrijarh i Vučić međusobno ne mirišu, što nije slučaj i da se patrijarh oseti budžetski ugroženo poveo bi litije za npr.gej paradu,litijum itd itd i Vučićeva vlast bi bila prilično uzdrmana i označena kao antihristka, a kad je neko antihrist nije baš prijatno da ga podržavaš.
Ali pošto crkva na po par meseci dobija milione evra za izgradnju hrama svetog Save koji je završen obnovljen još 1987, onda crkva i država odišu harmonijom.
Iz nekih zadnjih privatnih događanja u najbližem okruženju i da je postojao promil vere da "nečeg ima" i taj promil je odumro tako da ništa ne može da me ubedi u te gluposti oko nekih duhova,života "negde tamo", "spasenja" i sl.

Ne samo da se prepliću i nadopunjuju, oni su dve strane istog novčića.
Tako i treba da bude, zapravo tako je bilo u ranijoj prošlosti.
Od najstarijih vremena drevni Egipat, Vavilon religija i politika su bile potpune povezane i usaglašene što je JAKO bitno.
Nemože religija (duhovno-unutrašnje vođstvo) da priča jedno a politika (svetovno-spoljašnje vođstvo) drugo i vuče u suprotnom smeru.
Čak je u Rimskom carstvu tako bilo.

Ludilo nastaje od pojave Hrišćanske crkve gde je religija počela da propagira "samo se svi volite i budite cvećke", a svet (politika) je nastavio da funkcioniše po gladijatorskim principima.
Ovde uopšte nisam ušao u moralni duskurs da li su te drevne religije i politike bile ispravne.

Al nažalost veeeelika šizofrenija je nastala među ljudima po ovom pitanju, zato i jesmo ovde gde smo kao civilizacija...

Back