manjan14
Primećen član
- Poruka
- 685
Bas bih voleo da znam.Ako neko zna neka napise.Dve godine za redom pravoslavni i katolicki se poklapaju.Ineresuje me da li se montira zarad priblizavanja ove dve crkve ili je slucajno.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Uskrs bude prve nedelje posle punog meseca nakon 21 marta i moze biti od 22 marta do 25 aprila.
Verovatno je kasnio pun mesec te godine pa se tako poklopilo.Godine 1994. pao je na 1. maj, a sećam se da je bio i posle 1. maja.
Verovatno je kasnio pun mesec te godine pa se tako poklopilo.
I bez obzira na sve ovo što si naveo ne može se nikako reći da svi istorijski događaji imaju tačan datum, a samo Uskrs nema. Pa nema, zato što nije istorijski događaj.
Ne montira se. Nisam siguran, ali zanm princip. Računa se prema lunarnim ciklusima, i zavisi umnogome od datuma kad je pasha u jevrejskom kalendaru. Poklapanje je povremeno ali ne i stalno. A očito moraju da se poklope povremno jer ima samo 5-6 dana u godini kad može biti uskrs.
Nije tačno. Poenta je da je u hrišćanskoj tradici vrlo naglašen dan Isusovog vaskrsnuća, odnosno nedelja. Stoga uskrs može biti samo u nedelju. Takođe, u biblijskoj legendi, jasno je naglašeno, kada je Isus stigao u jerusalim (oko praznika pashe), a pasha je takođe pokretni praznik. Dakle, crkva bi eventualno mogal da utvrdi tačan datum kada će se slaviti uskrs, ali bi onda cela priča o raspeću u petak, smrti u subotu i vaskrsnuća u nedelju izgubila značaj.
Bez obzira, montira se, jer nema tačan datum. U nedelju – u nedelju; ali te godine, ne svake godine u nedelju. Ako je “određeno” da je svake godine u nedelju – to znači da oni koji to prihvataju na pitanje – “Istina ili tradicija... šta?” – odgovaraju sa – “Tradicija.”
Nije tačno? Nego je tačno da samo taj “istorijski događaj” nema datum? Da u tradiciji, ali tradicija nema veze sa onim što se dogodilo ili nije dogodilo. Sam si odgovorio. Ako je Boj na Kosovu bio 28. juna nije važno koji je dan bio, već datum. I ta rečenica da “bi onda cela priča o raspeću u petak, smrti u subotu i vaskrsnuća u nedelju izgubila značaj” ide u prilog tomke da se ne radi o istorijskom događaju.
Bravo. Dobro si odgovorio.
For centuries, astronomers and scientists have used diverse computational methods to estimate the date of crucifixion, Isaac Newton being one of the first cases.[57] Newton's method relied on the relative visibility of the crescent of the new moon and he suggested the date as Friday, April 23, 34 AD/CE.[95] In 1990 astronomer Bradley E. Schaefer computed the date as Friday, April 3, 33 AD/CE.[96] In 1991, John Pratt stated that Newton's method was sound, but included a minor error at the end. Pratt suggested the year 33 AD/CE as the answer.[57] Using the completely different approach of a lunar eclipse model, Humphreys and Waddington arrived at the conclusion that Friday, April 3, 33 AD/CE was the date of the crucifixion.[58][97]
naravno da se montira...Bas bih voleo da znam.Ako neko zna neka napise.Dve godine za redom pravoslavni i katolicki se poklapaju.Ineresuje me da li se montira zarad priblizavanja ove dve crkve ili je slucajno.
Mada vaskrsenje ni ne treba slaviti niti obelezavati... jer je to paganski praznik i sadrzi paganske obicaje farbanja jaja i ostalo...
.
Takođe, neko zaludan bi iz Biblije mogao izvući i tačan datum kada se to dogodilo, imajući u vidu dosta iscrpne podatke o tom periodu. Ali datum ko datum ne bi značio ništa. Poenta je nedelja. Nedelja posle pashalnog punog meseca, koji zbog ne preciznosti kalendara odavno nije i astronomski pun mesec.
Zasto je poenta nedelja ?Ne razumem?Ako je poenta u vaskrsnucu,zar nije mogao vaskrsnuti i u sredu,ako su ga razapeli npr u ponedeljak?
I jos jedno pitanje,kako to racunate da je vaskrso nakon tri dana,ako je umro u subotu?
Takođe, neko zaludan bi iz Biblije mogao izvući i tačan datum kada se to dogodilo, imajući u vidu dosta iscrpne podatke o tom periodu. Ali datum ko datum ne bi značio ništa. Poenta je nedelja. Nedelja posle pashalnog punog meseca, koji zbog ne preciznosti kalendara odavno nije i astronomski pun mesec.
naravno da se montira...
Isus je umro na dan Pashe jevrejske 14 nisana...
A vaskrsao je posle 3 dana...
Mada vaskrsenje ni ne treba slaviti niti obelezavati... jer je to paganski praznik i sadrzi paganske obicaje farbanja jaja i ostalo...
Vec je Isus uoci smrti svoje rekao ...Ovo cinite za moj spomen...
Treba se secati tog dana...
Ove godine smo obelezavali Secanje na Isusovu smrt i to je prema proracunu padalo 17 aprila...
Kako se racuna kada ce biti Uskrs?

ovo je na nivou onoga kad neobrazovani vide obrezivanje i kazu da je isus bio musliman.... vaskrs je najveci hriscanski praznik i bas me zanima da li moderator uopste ima pojma sta je ova korisnica ovde napisala sto se granici sa cistim satanizmom.
borhes je rekao... proslost je neunistiva, stvari se ponovo vracaju a jedna od tih stvari je da se unisti proslost....
Сваки корисник има право да верује у шта хоће.
Васкрс јесте велики хришћански празник али не мора да буде за некога ко није хришћанин или другачије гледа на Ускрс.
Њено мишљење, њена написана реч и њена одговорност пред Богом.
Ако имате још нешто око датума....
Ne može niko izvući datum, jer datum ne postoji, kao što ne postoji ni uskrsnuće, jer se nije ni odigralo.
Da se složim skoro sa svim, osim sa tim da ove godine večera pada na 17. april, jer ako se datum pomera večera se nije ni dogodila.

Trećeg dana, računajući od petka. I ne računam ja.![]()