Kako se pravilno šaltaju brzine

Pilgrim

Iskusan
Poruka
5.916
Tehnika promjene stepena prenosa, iako se čini trivijalna, zahtijeva određenu vještinu. Izmjena brzina se koristi u dva slučaja – prilikom ubrzanja, te prilikom usporavanja vozila. Promjena brzine u drugom slučaju (usporavanje) je dosta često nepoznanica za vozače.

Ukratko o mjenjaču (getribi)​

Sklop mjenjača (getriba) je dizajniran tako da svaki stepen prenosa (brzina) ima određeni efektivni raspon (power band), u kojem je motor u stanju da prenese najveću snagu to;kovima.

Sklopovi mjenjača su dizajnirani tako da svakom izmjenom brzine broj obrtaja motora bude na početku efektivnog raspona, pružajući na taj način maksimalno ubrzanje sve do najveće brzine vozila.

Mijenjanje brzine prilikom ubrzanja​

Tokom ubrzanja vozila potrebno je pravilno mijenjati stepen prenosa kako ne bismo nepotrebno opterećivali motor, te kako ne bismo bespotrebno trošili gorivo i time zagađivali okolinu i bacali novac.

Kada se tokom ubrzanja mijenja stepen prenosa nije potrebno ubaciti prvo u neutralnu brzinu (ler) niti dodavati "među-gas". Moderni sklopovi mjenjača (getriba) su vrlo precizne izrade i nema potrebe za takvim tehnikama, najbolje je izmjenu brzine napraviti jednolikim pokretom.

Za ekonomičnu vožnju brzine se tokkom ubrzanja mijenjaju na oko 2.000 obrtaja (rpm) za dizel motore, odnosno na oko 2.500-3.000 (rpm) za benzinske motore. Ovakvom izmjenom stepena prenosa postiže se značajna ušteda goriva.

Mijenjanje brzine tokom usporavanja (kočenja)​

Ukoliko ne mijenjate brzine pravilno tokom usporavanja vrlo vjerovatno ćete oštetiti sklopove mjenjača (getriba). Ovo vjerovatno i ne primjećujete jer ste okupirani kočenjem i saobraćajem oko vas, ali postoji način na koji se sami možete uvjeriti koliko je ovo štetno za automobil:

– Ubrzajte do 80km/h tako da vozite u petom stepenu prenosa. Kočite (bez promjene brzine) do 40km/h. Otpustite kočnicu. Šta primjećujete?

Često će vam se dogoditi, pogotovo tokom vožnje po gradu, da morate skroz zaustaviti vozilo (npr. zbog semafora). Ukoliko nemate običaj da mijenjate brzine tokom kočenja, onda vam je jasno koliko opterećenje podnosi getriba – sve dok ne pritisnete kvačilo.

Promjena brzine tokom usporavanja može da bude zahtjevna i uzrokovana nagle izmjene težišta vozila koje rezultiraju neudobnom vožnjom za putnike, te naglim "udarima" na sklop mjenjača.

Uz malo vježbe ovakva promjena (smanjenje) stepena prenosa može da se izvede potpuno "bezbolno" bez najmanjeg trzaja – pomoću tehnike usklađivanja broja obrtaja.
 

Pilgrim

Iskusan
Poruka
5.916
OBRATITE PAŽNJU NA PRAVILNO MENJANJE BRZINA (TEHNIKA VOŽNJE)
Uzroci gašenja motora:

– najčešći uzrok je kretanje vozilom u pogrešnoj brzini
– prilikom podizanja papučice kvačila nedovoljno zadržavate papučicu u momentu prenosa sile, kao posledica se javlja gašenje
– nedovoljno gasa prilikom kretanja takođe prouzrokuje gašenje.

KOČNICA, KVAČILO, GAS
prilikom menjanja brzina pažljivo puštajte kvačilo, ukoliko ne budete pažljivi moguće je da se auto ugasi ili počne da “štuca”.
nemojte kasniti sa promenom brzine, posledica toga će biti neprijatan zvuk (brujanje) i pregrevanje motora.
nemojte prerano ubacivati u viši stepen prenosa, automobil neće hteti da prihvati gas počeće da se trese, moguće je i da se ugasi
nikako ne držite pritisnutu pedalu kvačila prilikom kočenja, skretanja, prestrojavanja ili prilikom vožnje nizbrdo. Pedalu kvačila pritiskajte samo prilikom menjanja brzina i zaustavljanja.
dok čekate na semaforu ili duže stojite zaustavljeni postavite menjač van brzine (neutralan položaj) i pustite pedalu kvačila. Desnu nogu držite na kočnici.
prilikom vožnje ne držati ruku na ručici menjača. Posle promenjene brzine ruku vratiti na volan.
zaustavljajte vozilo drugom brzinom, nemojte prilikom zaustavljanja izbacivati menjač iz brzine. Tek nakon zaustavljanja izbacite menjač u neutralan položaj.
 

Pilgrim

Iskusan
Poruka
5.916


1, 2, 3, 4, 5 ili 5, 4, 3, 2, 1 - mora li to biti redoslijed prebacivanja brzina uvijek i tačno ovako? Da li je pametno sa ručnim mjenjačem preskakati stepene prenosa?

Ručni mjenjači imaju prednost u odnosu na automatske mjenjače što vam omogućavaju odabir bilo kojeg stepena prenosa u gotovo svakom trenutku, a time i preskakanje nekih stepeni prenosa. Pitanje je samo da li je takva praksa zdrava za automobil?
Pored uzastopnog povećanja popularnosti automatskih mjenjača, "šaltaši" su i dalje najpopularnija vrsta mjenjača u vozilima koja se voze bosanskohercegovačkim cestama. Mijenjanje pojedinačnih stepeni prenosa rutinska je aktivnost za većinu vozača.
Međutim, malo njih razmišlja o mogućim greškama koje čini. Je li preskakanje određenih brzina jedno od njih? Ne, ali samo ako to radimo mudro. Takođe je vrijedno zapamtiti da se cijeli proces razlikuje zavisno od smjeru u kojem mijenjamo brzine. Osim brzina prema gore, pred nama su i druge "zamke" osim u slučaju prebacivanja u niži stepen prenosa.

Preskakanje brzina pri mijenjanju stepeni prenosa​

Ovo je uobičajen trik koji koriste mnogi vozači. Štaviše, preporučuju ga i instruktori vožnje. To i ne čudi, uostalom, što je veći prenosni omjer, manji je broj okretaja motora, a time i potrošnja goriva.
Klasična situacija - vozač želi ubrzati automobil do veće brzine. Vozeći u 2. stepenu prenosa, motor tjera na veće okretaje, a kad se postigne željena brzina, odmah prebacuje 4. stepen, izostavljajući treći. Cijeli proces je glatkiji i brži. No, da li je to zdravo za vožnju?
Da, ali samo pod uslovom da broj okretaja motora ne padne prenisko nakon prebacivanja u viši stepen prijenosa. Na primjer - ubrzavamo do 60 km/h u 2. stepnu prenosa, tahometar pokazuje 4000 o/min, ubacujemo četvrti i okretaji padaju na 2000 okretaja u minuti, što se u većini slučajeva može smatrati vrijednošću koja omogućuje i daljnje ubrzanje i vožnju konstantnom brzinom.
Međutim, ako bismo prebacili iz 2. u 5. stepen prenosa, broj okretaja motora mogao bi pasti ispod 1500 o/min. što bi opteretilo motor. Koja je obrnuta situacija?

Mogu li se i preskočiti stepeni prenosa prilikom prebacivanja u nižu brzinu?​

Mnogi vozači, posebno u benzinskim automobilima s atmosferskim motorima, to čine, na primjer, prije nego započnu manevar preticanja. Na primjer - vozimo 80 km/h u 5. stepenu prenosa, tahometar pokazuje 2000 o/min i želimo što prije prestići automobil koji je pred nama. Prebacivanjem u treću brzinu brzina motora će se povećati na preko 3000 o/min. min. (na kojem starija benzinska vozila samo "živnu"), i na taj način učinkovitije izvode cijeli manevar.
Međutim, vrijedi zapamtiti da nagli porast okretaja može biti mnogo štetniji od njegovog smanjenja. Previše oštro smanjenje ne znači samo veliko opterećenje pogonskog sklopa, već i, na primjer, opasnost od blokiranja točkova i gubitka prianjanja na klizavim površinama. Zato iskusniji vozači prelaze u niži stepen prenosa povećavajući broj okretaja motora laganim pritiskom na gas, što omogućuje minimiziranje negativnih učinaka naglih smanjenja.

Pa je li moguće preskočiti brzine sa ručnim mjenjačem?​

Da, ali samo pod uslovom da pazimo na ispravnu brzinu vrtnje motora. To je vrijednost koja je različita za svaki automobil i motor, a za upoznavanje je potrebna određena doza osjećaja. Svakako, manje je riskantno i lakše je preskakati zupčanike pri prebacivanju na više stepene, što mnogi vozači prakticiraju.
Smanjivanje nekoliko brzina odjednom je nešto viša autoškola. S obzirom na mogući rizik gubitka vuče i sila koje djeluju na pogon, teško je preporučiti ovu tehniku za glatku svakodnevnu vožnju.
(Automobili.ba)
 

Top