Kako se pravilno jede čokolada?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.694
cokolada_131216_tw1024.jpg


U jednoj od studija stručnjaci su otkrili da možda tokom čitavog života jedemo čokoladu na pogrešan način. U anketi u kojoj je učestvovalo 78 ispitanika, to je i potvrđeno.
Jedna od omiljenih poslastica svih uzrasta, mlečna, crna, bela, kombinovana, je čokolada. Kako je navedeno u studiji većina anketiranih navela je da čokoladu stavlja pre upotrebe u frižider. To je potpuno pogrešno, jer je optimalna temperatura na kojoj se čuva ova poslastica 18 stepeni Celzijusovih. Na toj temperaturi ona daje svoj pravi i puni ukus.

Kockice se tope u ustima
Preporuka stručnjaka je da se uzima po kockica čokolade koja se topi u ustima, nikako je ne treba žvakati. Kada se čokolada otapa postepeno u ustima tada svi receptori ukusa mogu da prepoznaju notu butera i pravog ukusa čokolade.

Preporuka je da se konzumira u jutarnjim satima, između 9 i 11sati.

- Čokolada je poslastica kompleksnog ukusa. Ako je jedemo u jutarnjim i prepodnevnim satima, ona čak može da bude i grickalica koje nam pomaže da nastavimo da radimo sa puno energije. Time "skraćujemo glad do ručka", istakla je Natali Alibrandi, vođa tima naučnika koji se bave hranom i pićem sa sedištem u Londonu i Holandiji. (Food Inovation Centre).

Preporuka stručnjaka je da se čokolada uzima u malim količinama kako bi se izbeglo stimulisanje receptora. Korisno je kombinovati je i sa drugim namirnicama. Recimo, mlečna ili bela čokolada lepo se kombinuje sa gorkim namirnicama.
Studija koja je objavljena u časopisu "The Journal of Nutrition", sugeriše da konzumiranje čokolade može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola.

Poboljšava kognitivnu funkciju
Naučnici sa Harvarda istakli su da ispijanje dve šoljice tople čokolade tokom dana može da održi naš mozak zdravijim i da kod starih ljudi poboljša pamćenje. Ona stimuliše protok krvi u pojedinim delovima mozga.
link
 
Naravno da se čokolada ne drži u frižideru, osim ako je neko ne voli hladnu i kad krcka. Na 37 stepeni naravno da moraš da je držiš u frižideru, pa izvadiš kad treba da je pojedeš.

A da li ćeš da žvaćeš ili ćeš da grizeš ili da otapaš ili da gutaš ili da piješ ili da ušmrkavaš - to sve zavisi od tebe, rako onako kako više voliš.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Тако је и једем, топим између непца и језика. Зато споро и једем.
Неко 300 гр сажваће за 3 минута. Који је ту ужитак?
Немаш појма, чоколада је потреба, не ужитак :rotf:
 

Back
Top