kako se postaje novinar?

• Začetnik teme Začetnik teme pusac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
...a, sad da se vratimo temi, i setijo sam se josh jednog problema, a to je nedostatak kreativnosti, mis'im yebesh ( da prostite) text kad je natrpan podacima a novinar nije uneo ni trunku necheg svog, prepoznatljivog, pa zaspish na pola chitanja...

Mislim da je za novinare veoma vazno da budu obrazovani. Mi imamo smer novonarstvo i komunikologija na politickom u Beogradu. Imamo takodje i na Filozofskom u BG, NS i Nisu odsek zurnalistika. Na politickom se pored konkretnog znanja o novinarstvu stice znanje i o ekonomiji, filozofiji, sociologiji, političkim sistemima, osnovima prava, političkim doktrinama, socijalnoj psihologiji i teoriji kulture. Tako da mozemo reci da je osoba koja zavrsi ovaj fakultet prilicno obrazovana.

Medjutim pored obrazovanja, novinar mora da ima jos neke osobine. On treba lepo da pise, da ima lak stil pisanja (posebno ako pise za dnevne, a ne naucne i specializovane novine) ali tako da citalac moze da shvati samu sutinu. Novinar ne treba nekome da namece svoje misljenje ali ne treba ni da ga krije vec jasno da ga iznese u skladu sa situacijom.

Ipak sasvim normalno je da novinar svoj stil prilagodjava citaocu. Zato razloge za propast naseg novinarstva ne treba traziti samo u novinama. Svet je danas drugaciji nego sto je nekad bio. Zato se i sadasnje novinarstvo dosta razlikuje od novinarstva u proslom veku.

Treba se zapitati sta zapravo danas ljudi traze u novinama. Treba pokrenuti ankete i ispitati ljudi, sta zele, zasto i kako bi oni pristupili problemu. Problem svakako zadaje i televizija. Kad su u pitanju neke vesti gledalac ce uvek imati prednost nad citaocem po pitanju brzine vesti, ali prednost novina je u tome sto se na televiziji te vesti ne prenose uvek opsirno. Postoji toliko prednosti novina nad televizijom samo ih treba iskoristi. U poslednje vreme elektronske novine su sjajna stvar. Meni je iskreno lakse da citam neke tekstove, nego slusam nekoga kako mi sve prenosi iz studija.

Sta cini novinara? Da, cine ga i obrazovanje i vestina u pisanju, masta, ali novinar je pre svega covek. Covek kojeg cine kako vrline tako i mane. Ali u moru tih vrlina i mana vazno je da bude moralan, jer je to ono sto cini dobrog novinara ko i ziv duh jednog istrazivaca.

Da svakao, posvecenost poslu, koja treba da dolazi od ljubavi prema istom. Objektivnost i nepristrasnost su nekako u istom kosu, i nbovinar mora posedovati obe osobine, ali ne treba da izgubi svoju individualnost, nismo roboti ili bar ne bi trebali da budemo... Strucno novinarstvo i poznavanje materije... to se stice godinama i iskustvom, a prethodno skolovanjem, zato novinari i nisu samo potekli sa politickog vec ih ima i sa filozofije, istorije, nauke, umetnosti, knjizevnosti...

Tacnost informacija, zar se ona ne podrazumeva, pretpostavljam vise ne. Ona je sustina, jer onda ne ni postojali novinari vec samo pisci razlicitih duzih ili kracih romana, prica, i to uglavnom trecerazrednih... necu pominjati ni cast ni izuzetke.

...i po tretji put tju da smorim sa fudbalom i sportskim novinarstvom, veliki sam navijach c. zvezde i ovih dana chitam vest ( i to u nekoliko razlichitih novina shto na papiru, shto u e varijanti) da u zvezdu dolazi Muhamed Kalon, bivshi fudbaler intera, a danas u novinama njegova izjava da bi' voleo da dodje u zvezdu ali da ga niko nije kontaktirao, i na zvezdinom sajtu isto kazzu, pa mislim ko su izuzetci, ovi shto pishu objektivno ili ovi drugi, pitam se ja?
...i ko tje da odgovara za takvu neproverenu vest, da ne kazzem lazz?

...i po tretji put tju da smorim sa fudbalom i sportskim novinarstvom, veliki sam navijach c. zvezde i ovih dana chitam vest ( i to u nekoliko razlichitih novina shto na papiru, shto u e varijanti) da u zvezdu dolazi Muhamed Kalon, bivshi fudbaler intera, a danas u novinama njegova izjava da bi' voleo da dodje u zvezdu ali da ga niko nije kontaktirao, i na zvezdinom sajtu isto kazzu, pa mislim ko su izuzetci, ovi shto pishu objektivno ili ovi drugi, pitam se ja?
...i ko tje da odgovara za takvu neproverenu vest, da ne kazzem lazz?

Naravno da iritira, jedan dan procitas jedno, drugi dam to pobiju nekom drugom tvrdnjom kao da nista nije ni bilo. Utrkuju se, nemaju pouzdane izvore, sve se danas vrti oko para. A niko ni ne razmislja da se izvini, da napise neko javno izvinjenje zbog, nepouzdanih izvora, da kazu, priznaju da su pogrsili. Prvo bi takvim potezom privukli vise stalnih citalaca, mada to ne bi palilo kad bi se svaki dan izvinjavali po 3-4 puta za netacne informacije. Sve to treba odbiti od plate, ali nije problem samo u novinarima, tu veliku ulogu igraju i urednici... Bas me zanima ko su sve urednici dansnjih novina, oni treba da budu obrazovaniji od ostalih, jer na kraju oni sve odobravaju.

...e, da , urednici = odgovornost = dodji juche...:mrgreen:
...ali meni stvarno ne treba izvinjenje, nego odgovornost, primer: ako si napisao da chovek dolazi, a on pojma nema o tome, znachi da si prodao informaciju ,a da buljom nisi mrdnuo ili si s' namerom slagao, e onda izvadish pare iz dzepa( iste one koje si trebao da ulozzish da bi' doshao do tachne informacije) i vratish ljudima koji su kupili novine ili platili tv pretplatu i pochnesh da gostujesh na tv palma kao prorok...:cool:

...verujem da nemamo takvu organizaciju, ali mogao bi' bez trunke grizze savesti da predlozzim MUP...
...zzestoko sam ogorchen na novinare ( ne bash sve, ali na ogromnu vetjinu) zato mi se i dopada ova tema...:)
...mislim da je medju njima zbog nedostatka kontrole, sankcija i odgovornosti za ono shta rade , postalo normalno da se iznose ne proverene informacije, lazzi i ostale baljezgarije koje narochito u poslednje vreme sluzze samo shto vetjim tirazzima, a bez trunke obzira na posledice koje mogu da izazovu...
...sve u svemu , motjno oruzzje u rukama pogreshnih ljudi...

Ovo me strasno interesuje kao i tebe, steta sto smo jedini. Mogli bi da se premestimo na Stampu u Srbiji.

Mup svakao treba da reaguje, ali trebalo bi da postoji jaka novinarska organizacija koja bi to sve podstakla. Mi imamo neke takve organizacije, ali ni jednoj to nije glavni cilj, a i nemaju neki autoritet. Sad da ne bih pricao bas bez ikakvih osnova, moram prouciti zakon pa da znam na cemu sam.

Ne mogu da procenim kad je pocela degradacija stampe, jer kod nas je zbog politickih okolnosti oduvek bilo veoma zakuvano po tom pitanju. Cini mi se da je nasa stampa stradala iz generacije u generaciju, mada period od 2000 predstavlja zaista kulminaciju. Ima dosta i nekih poboljsanja, ali sve je to nistavno, ne vredi nam tehnologija kad se nista ne nosi u glavi.

Ono sto nedostaje nasoj stampi jos, to je vise sadrzaja iz sveta, kod nas se sve nekako zbrza, kolumne nisu jasno odvojene - ne zna se gde je kraj, a gde pocetak.

Moze li neko mator, ko se muva u tim vodama jos od praistorije (t.j. 79), da kaze nesto?
Mogu?
Hvala. :hvala:
Prvo, FPN, NIKADA, nazalost nije davao dobre novinare. Najbolji su, gotovo po pravilu izlazili sa Pravnog fakulteta.
Da li je problem u nedostatku prakse, ili se na fakultetu suvise uce neke teorije - ne znam, ali to je, nazalost, surova cinjenica.
Ili je problem u tome sto neko tamo, nazalost, ubedi te mlade ljude kako oni UMEJU da budu novinari, a onda, kad dodju u redakciju, suoce se sa surovom istinom kako, prakticno, nista ne znaju da urade, ali posto oni jesu novinari na papiru, umesto da uce od starijih i iskusnijih, oni ne prihvataju ni najdobronamernije savete...
Valjda ljudi koji dodju sa drugih fakulteta, posto nemaju taj famozni papir, mnogo lakse prihvataju sugestije i kritike, sto, dugorocno od njih cini bolje novinare...
Jer, nemojmo se zavaravati, novinarstvo je profesija u kojoj NIKADA ne naucite zanat do kraja.
Ili, kao sto je to lepo govorio jedan moj striji kolega - "Novinari su profesionalne neznalice i univerzalne sveznalice".
Nazalost, kod nas je jos uvek preovladjujuce misljenje da si, kad se jednom docepas odredjenog statusa, Bogom dan da ZAUVEK budes tretiran kao takav.
Otuda, u pojedniim redakcijama, i dalje sede "imena", koja nisu napisala nista novo, ni originalno, jos od pada Berlinskog zida (ako ne i ranije), ali, oni smatraju kako su neprikosoveni u svom poznavanju novinarstva! Kako neko takav da poducava "nove snage"? Cemu ce da ih nauci?
S druge strane, oni koji stvarno dobro rade obicno su suvise zauzeti da bi poducavali.
Da bi neko postao stvarno dobar novinar on zanat mora da "krade".
Uz to, dobar novinar mora biti radoznao, istrajan, kulturan, objektivan, posten, prilagodljiv i, naravno, tvrdoglav...:mrgreen:

Poslednja izmena:
Joj nemoj me terati na pravni fakultet... Ja zelim da postanem novinar i zaista to volim... Zbog toga sam i moderator na ovom podforumu, jer me zanima. Sledece godine treba da upisem nesto, a to ce najverovatnije biti ili FPN ili filozofija u slucaju da ne upadnem, a glavno je da cu jednog dana, nadam se, biti novinar...

Pretpostavljam da bilo kakva praksa, to jest rad u nekim novinama pre pocetka skolovanja ne moze da skodi... E sad malo pitanjce u vezi FPN, da li mislis da studenti imaju dobru podlogu na ovom faxu za svoj dalji razvoj, ako su otvoreni ka tome, a ne puni sebe kako kazes?

Joj nemoj me terati na pravni fakultet... Ja zelim da postanem novinar i zaista to volim... Zbog toga sam i moderator na ovom podforumu, jer me zanima. Sledece godine treba da upisem nesto, a to ce najverovatnije biti ili FPN ili filozofija u slucaju da ne upadnem, a glavno je da cu jednog dana, nadam se, biti novinar...

Pretpostavljam da bilo kakva praksa, to jest rad u nekim novinama pre pocetka skolovanja ne moze da skodi... E sad malo pitanjce u vezi FPN, da li mislis da studenti imaju dobru podlogu na ovom faxu za svoj dalji razvoj, ako su otvoreni ka tome, a ne puni sebe kako kazes?

:D:D:D
Ma ne moras na prava! Taman posla. Imam kolege koji su postali odlicni novinari iako su zavrsili sumarstvo. na primer...
Praksa je veoma vazna, ali moras i da ustrajes u tome da zavrsis fakultet - koji god da upises. Mnogi su se prevarili pa su napustili fakultet na trecoj ili cak cetvrtoj godini jer ih je povukla "slatka para".
Moj ti je savet da fakultet OBAVEZNO zavrsis, ali i da uz put, ako mozes, skupljas iskustvo kao saradnik u nekoj od redakcija...
To se pokazalo kao najuspesniji recept:super:

Znaci sam fax nije presudan, vazno ga je zavrsiti. Nije toliko bitno da li ce biti ovaj ili onaj...

To mi mnogo znaci, mada ne znam zasto, osecam se mnogo sigurnije.

Ti samo nastavi da dajes korisne savete kako postati (dobar) novinar...

Znaci sam fax nije presudan, vazno ga je zavrsiti. Nije toliko bitno da li ce biti ovaj ili onaj...

To mi mnogo znaci, mada ne znam zasto, osecam se mnogo sigurnije.

Ti samo nastavi da dajes korisne savete kako postati (dobar) novinar...

Upravo tako!
Nije presudno to KOJI je fakultet u pitanju...
Ali je strasno vazno da novinar bude fakultetski obrazovan.
Na kraju krajeva, potpuno je normalno da u svakom poslu tezis ka necemu visem.

KAKO da budes uspesan urednik, na primer, ako nemas nista vise od srednje skole?
Ne kazem da ih nije bilo, ali u danasnje vreme...
:whistling::whistling::whistling:
Ne ide!

Postala sam novinar pukom igrom slucaja ili sudbine, ako tako nesto postoji ;) U konjickom sam sportu vec 15 godina i dosta sam uspesna u tome cime se bavim iz hobija, tako da kad su hrvati pokrenuli pre dve godine mesecni magazin "Konji" ja sam pocela da pokrivam desavanja u Srbiji, plus strucni tekstovi.

Sta da kazem, morala sam puno toga da naucim, kako se pise izvestaj, kao vest, kako itervju, reportaza, strucni tekst, pa ta ide u nadnaslov, sta u naslov, sta u tzv. lead....... Poznavanje konjickog sporta mi je bilo bonus, ali kao sto rekoh nije bilo dovoljno. A tek kako sam profi naucila da skracujem tesktove :)

Back