Kako se pisu fakture?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

vukica_t

Početnik
Poruka
42
Imala sam razgovor za posao, i mozda cu biti prihvacena na probni rad. Problem je sto nisam skolovana za fakturistu, pa se mislim da li bih brzo mogla da naucim taj posao? Znam da koristim Excel i druge Mikrosoftove programe, kao i slepo kucanje.

Pa, sta mislite? Ako neko nesto zna o ovome - fakturama - bila bih vam zahvalna!
 
Faktura mora da ima zastupljene neke neophodne podatke i bez njih je neispravna.

Ima nekih desetak parametara koji su bitni. Podaci izdavaoca fakture: naziv,adresa,PIB, mat.broj,datum prometa dobara i usluga, datum faktrure, broj fakture,zatim naziv kupca, adresa ( sa PDV potvrde ili PIB-a - obavezno),opis vrste robe ili usluga, kol, cena ,obracunat PDV i ukupan iznos.

Ako izdavalac fakture nije u sistemu PDV mora to naglasiti jednom recenicom,a ako jeste mora da doda recenicu da primalac fakture nije oslobodjen placanja PDV (osim u nekim eksplicitnim situacijama-to je retko).

Sama forma fakture nije propisana pa mnogi imaju sopstveno idejno resenje,ali je bitno da je pregledna i da ima sve neophodne parametre.

p.s.

Ako nista drugo, uzmi jedan racun za telefon ili neki dr. racun koji dobijas na kucnu adresu pa vidi koje sve podatke sadrzi faktura. Mada tu ima i zateznih kamata i drugog poreza,ali bar ces imati neki vizuelni uvid u fakturu.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top