Kako se obeležava Ramazan - post i tradicija

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
377.600
Ove godine Ramazan počinje u subotu 01. marta i traje 29 dana. Službeno, Ramazan počinje prethodne večeri nakon zalaska sunca kada počinje novi dan po islamskom kalendaru, odnosno 28. februara.

Ramazan je jedan od posebnih meseci u islamu. Jedna od pet osnovnih dužnosti svakog muslimana je i post koje se sprovodi u ovom mesecu.
Tokom trideset dana Ramazana muslimani moraju da se uzdržavaju od hrane, pića i polnog kontakta, i to od zore pa do zalaska sunca.Po isteku ovog meseca sledi mesec ševal. Prva tri dana tog meseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski bajram (1., 2. i 3. dan u mesecu). Njime se obeležava kraj posta.

Muslimani u Srbiji obično čestitaju Ramazanski bajram rečima: Bajram-šerif mubarek olsun, što u prevodu znači: „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“,
a odgovara se: „Allah razi olsun“, što u prevodu znači: „Neka je Bog zadovoljan“.

Ramazanski bajram je raniji od dva zvanična praznika koji se slave unutar islama (drugi je Kurban-bajram). Ovaj verski praznik muslimani obeležavaju širom sveta jer označava kraj jednomesečnog posta Ramazana od zore do zalaska sunca.

60628-ramazan.jpg

Ramazanski bajram ima poseban namaz (islamska molitva) koji se sastoji od dva rekata (jedinice), koji se obično obavljaju na otvorenom polju ili u velikoj sali. Nakon namaza, muslimani slave Ramazanski bajram na različite načine, a hrana („bajramska kuhinja“) je centralna tema, koja takođe daje prazniku nadimak „slatki Bajram“ ili „šećerna gozba“.

Tokom Ramazana stavljen je naglasak na duhovnu higijenu – izbegavanje ružnih misli, reči i dela. Dakle, ramazanski post nije samo ustezanje od jela i pića već pokušaj oplemenjivanja ljudskih karaktera dodatnom strpljivošću, mirotvorstvom, saosećajnošću.

Svi muslimani za vreme bajrama moraju biti lepo odeveni i namirisani. Obično se oblači odeća bele boje. Kada svane jutro vernici muškog pola odlaze na sabah namaz. Takođe, kuća treba da je čista, a muškarci obilaze svoju porodicu, prijatelje i groblja, dok žene ostaju kod kuće. Najčešća poslastica koja se pravi je baklava.

Prvi dan posta je u subotu, 1. marta.
Post meseca Ramazana je jedan od stubova islama i stroga obaveza svakom punoletnom, zdravom muslimanu i muslimanki koji se nalaze kod kuće, od zore do zalaska sunca.Za Ramazan se vezuje i sadekatul-fitr, obaveza svakog punoletnog muslimana i muslimanke koji tokom ramazana poseduju višak hrane nakon jednodnevne ishrane.

Ova obaveza se odnosi za izdržavatelja porodice, koji sadekatul-fitr daje za sebe i članove svoje porodice, u skladu sa svojim imovinskim mogućnostima.
Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru. U tom mesecu počela je objava Kurana.

Mesec Ramazana koga muslimanski vernici obeležavaju kao mesec mira, praštanja i posta, počinje večeras. Sam post počinje u zoru.
Muhamed Jusufspahić, predsednik Vrhovnog sabora islamske zajednice Srbije objašnjava značenje ramazanskog posta

„Postom se postiže najbolji vid tog „Ja“. Post je propisivan tako – jedan mesec u godini“.

A kada je u pitanju Ramazan on objašnjava da to znači „bogožuđanje, i to je ono što je poruka – da budemo bogožudni, da sve što činimo, činimo žudno bogu, željni njega“.Takođe je naveo da treba da „imamo to svoje umereno, jasno ‘Ja’ koje nam je bog preporučio.

Posle dnevnog posta, predvece muslimani iftare, tj jedu raznovrsnu hranu. Bosanskim muslimanima obavezno jelo je topa, pravi se od mlečnih proizvoda i u nju umacu lepinje.
Poslednjih godina dominira i urma.
Na žalost porodično iftarenje je sve ređe, obično se odlazi u restorane koji spremaju iftarski meni.

Lično, više mi se svidja hrišćanski post, zdraviji je i izbegava ubijanje drugih bića radi hrane, ali su mi bliski i ovi muslimani običaji.

Back