Kako se kuva domaća kafa

Mene je jedna Jermenka ucila kako oni soremaju, kafa se doda u hladnu vodu i konatatno se mesa, dok se ne digne. To navodno stvara razlicite slojeve kafe
Meni bilo kafa ko kafa
Ja je isto kuvam po makedonski (što je i logično jer sam tamo odrastao) po ovom sistemu:

1. na početku kafu i šećer/steviu ubacim u hladnu vodu.
2. dobro promešam kad kafa potone
3. dobro promešam drugi put kad je blizu ključanja
4. kad krene da ključa sklonim posle 5 sekundi
5. prvo ubacim sav kajmak u šoljicu, pa polako prelijem ostatkom

E sad, svi kojima sam kuvao (supruga, prijatelji, kolege) preferiraju da im ja kuvam ako mogu, ako im drugi kuva "nije to to". Ne znam zašto, možda je u tom mom inženjerskom procesu koji ne ispoštuju, racimo ženi sam više puta pokazivao ali kad nisam kući ona danima kuka kako "nije popila pravu kafu". Pravio sam i eksperimente gde skuvam po srpski (kafa u vrelu vodu) i ona to primeti.

Ko će ga znati, ja nisam tolka picajzla i pijem kako god, ali ovi kojima je kriterijum visok traže kafu od mene.

Kako se kuva domaća kafa? Tako što se prvo prošvercuje iz EU gde je kilo 8,75 evra a na akciji bude 6 evra kilo.

IMG_20240921_134400.jpg

Prava crna Turska se kava kuva ovako: u Džezmu se stavi voda skoro do vrha, kada voda provri stavimo kave po želji ( ja na jedan findžan stavim jednu kašičicu) zatim blago promiješamo i opet vratimo na ringu da malo zavrije, e kada to napravimo onda uzmemo 1/4 findžana skroz hladne vode i dodamo u dzezmu , i to je to . Hladna voda na kraju daje kavi onaj pravi ukus .
Ne! Turci kuvaju kafu tako što odmah na početku dodaju kafu u džezvu. To sa dodavanjem kafe u vodu tek kad provri je verovatno naknadno izmišljeno na Balkanu jer pre 60ih kafa se nije ni pila u Srbiji.

Ne! Turci kuvaju kafu tako što odmah na početku dodaju kafu u džezvu. To sa dodavanjem kafe u vodu tek kad provri je verovatno naknadno izmišljeno na Balkanu jer pre 60ih kafa se nije ni pila u Srbiji.
A svaki grad , region , selo ima svoje tradicionalne običaje u vezi kave, pa skoro i svaka obitelj različito kuha . A u Srbiji se pila kava davne 1949 kada mi je djed bio u kraljevu u vojsci.

A svaki grad , region , selo ima svoje tradicionalne običaje u vezi kave, pa skoro i svaka obitelj različito kuha . A u Srbiji se pila kava davne 1949 kada mi je djed bio u kraljevu u vojsci.
Možda u restoranu, po kućama se kafa sigurno nije kuvala. To je bila deficitarna namirnica sve do 80ih, švercovalo se iz Italije i ko je 70ih u selu ima kilo kafe je bio gazda.

Možda u restoranu, po kućama se kafa sigurno nije kuvala. To je bila deficitarna namirnica sve do 80ih, švercovalo se iz Italije i ko je 70ih u selu ima kilo kafe je bio gazda.
greška , bilo je divke, sve tamo do '65 , posle je krenula original kafa
nego
Sarajevo je bilo jedno od prvih mesta gde su se otvorile kafane u 16. veku, a ovaj običaj se proširio i na druge delove Balkana, uključujući Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Sloveniju.
hvala Bogu , spasio sam se @Kćerka Direktora Cirkusa kćerinih šamara :kez:

greška , bilo je divke, sve tamo do '65 , posle je krenula original kafa
nego
Sarajevo je bilo jedno od prvih mesta gde su se otvorile kafane u 16. veku, a ovaj običaj se proširio i na druge delove Balkana, uključujući Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Sloveniju.
hvala Bogu , spasio sam se @Kćerka Direktora Cirkusa kćerinih šamara :kez:
Ne znam, ja samo znam da po selima nije bilo kafe, kod nas nisu sigurno kuvali u kući. Verovatno je u gradu moglo da se nabavi i pre WW2 ali prava kultura kafe je počela tek tokom 60ih sa potrošačkim društvom.
Kuvala se i po kućama . Tko je imao novca taj je i kuvao .
Verovatno, ali mi nismo. Baba mi je pričala da su seljaci tokom 60ih meljali raž i to kuvali gostima da bi se kao pravili da imaju i oni kafu. Švercovana Barista iz Italije se prodavala u Srbiji po pet puta skuplje nego u Trstu.

Back