Kako se ko hrani u svetu....

povrce - sargarepe, brokoli, paradjz, plavi patlidzan, paprike i tikvice
toga imam uvek, varira boja zelenog - brokoli vs brokulija, karfiol ili praziluk ali ubedljivo najvise ima povrca
od ostalog maslac, pavlaka i jaja

Е, а стварно ти поврће увек стоји у фрижидеру?
Мислим, ја га купујем наменски, за дан-два, никад ми не стоји стално...

Евентуално зелен и шаргарепа која стоји дуже.

mene hvata nervoza na pomisao da bih mogla ostanem bez povrca
stalno kupujem i mora da ostane bar jedna tikvica, paradajz, karfiol i paprika u frizideru kad krenem u kupovinu, jednom nedeljno :)
evo imam sve to i persun sada a sutra idem u radnju

Sigurno se tako manje potrosi... ili bar kupis vise hrane za taj novac :) Ali ne vozim kola pa ne mogu da teglim... a i volim male radnje i pijacu, osecam se kao da glumim u nekom lepom filmu kad idem u kupovinu. U hipermarketima se osecam kao junakinja nekog depresivnog filma o otudjenju :)

Ајд, да не коментаришемо само слике, него да мало проширимо причу - Који су то производи који су УВЕК пристуни у вашем фрижидеру?
jogurt,onaj 0.1% valjda mleko,nekoliko vrsta sireva feta izmedju ostalog stalno,leti paradajz i paprike,a zimi ananas to mi uvek bode oci :? i jaja pretpostavljam,to ne koristim pa ne znam :neutral: i nekoliko vrsta muslija doduse proed frizidera ali uvek toga ima u kuci.

kad je pun (jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje tempo :D ) onda da ne pricam, ali kad dodje do tacke praznjenja, cak i tada mora da ima: mleko ili jogurt, ponekad i vocni, luk i sargarepa, kackavalj i neki budjavi sir (koga niko ne jede, a vuce se dok ga ne ubudzim u neko izmisljeno jelo, kao tako treba), jaja,slaninica (kad nam nije do kuvanja padne karbonara), poneka mazalica, puter, soja sos, sok od paradajza, majonez, suhomesnato tu i tamo neka sica, ako je vreme obavezno tikvice... dosta rashladjene zestine, nadje se pivo ili vino (sta da kazem postajemo smukovi :) ), sok- ako nema tu je cedevita... testenine, kore za lazanje i sl. ne sme da zafali, PAVLAKA kako nju da zaboravim... uglavnom manje mesa, vise mlecnih proizvoda, zamrznuto povrce u zamrzivacu kao i belo meso, leti bleji vise povrcki i vocki u frizideru... mora da se ima salata bez nje nista...

Bilo bi lijepo ovdje podijeliti iskustva,koliko se zdravo hranimo,i koje su te zdrave a koje lose namirnice?
Na primjer,ananas je zdrav...da li znate da ako se jede cesto,izaziva problem povlacenja desnih.Eto to ne bih znala...ali sestra se ranije ekstremno zdravo hranila,ne daj boze npr da uzme zalogaj necega sto ima sastojak "loseg".Njoj se upravo desio problem desnih zbog prekomjerne kolicine ananasa...tako joj je lekar rekao...sto opet ne mora svima toliko da se odrazi...jedno vrijeme ga je izbacila iz ishrane,i desni se oporavili...sreca te je ovdje skup ananas,hhh.
Da li neko od vas zna nesto slicno?

tema uopšte nije šta imate u frižideru...jel jedete meso i mleko...i žitarice...nego slika koja aloodira na siromaštvo u svetu i nejednaku zastoopljenost osnovnih životnih namirnica u prosečnom porodičnom boožetu.......
ovo je nedeljna potrošnja.....ovi poslednji....to su sledovanja koja dobijaju za nedelju dana...... od un-a ..... i mislim da je u najdiromašnijim zemljama ukoopan iznos u dolarima...oko 50 centi.....ovde je tri poota više.....

У праву си, али не знам шта бисмо ми сад могли ново и оригинално да кажемо о томе, сем да се декларативно солидаришемо и да изразимо вербални протест против глади у свету.

Уосталом, мени је баш интересантна не само количина хране коју једу него и ШТА једу. Видимо разлике не само у количини хране него и у КУЛТУРИ исхране.
А то је нешто о чему бисмо и сами могли да се запитамо. Значи, шта је то што свакодневно једе просечан становник Србије?

tema uopšte nije šta imate u frižideru...jel jedete meso i mleko...i žitarice...nego slika koja aloodira na siromaštvo u svetu i nejednaku zastoopljenost osnovnih životnih namirnica u prosečnom porodičnom boožetu.......
ovo je nedeljna potrošnja.....ovi poslednji....to su sledovanja koja dobijaju za nedelju dana...... od un-a ..... i mislim da je u najdiromašnijim zemljama ukoopan iznos u dolarima...oko 50 centi.....ovde je tri poota više.....

Znam. Ove slike sam vec videla u National G., bio prosle godine clanak o tome... Ali Hellen je lepo rekla - nema sta da se doda.

i meni je skroz ok proanalizirati sta to drzimo u frizideru i kakve su nam navike u ishrani, kad sam otkucala moj mali sastav iz predhodnog posta, bas sam pocela da razmisljam kako sam se bacila na italijansku kuhinju samo zato sto se brzo sprema, kako jako malo mesa jedemo ali da zato ocigledno preterujemo u mlecnim proizvodima.

mene zanima sta mislite o zamrznutom povrcu? kazu kao ovo kupovno je brzo smrznuto i zadrzava dosta kvaliteta svezeg povrca... nama se zimi ishrana dosta bazira na njemu...

Licno nemam nista protiv smrznutog povrca, i ja sam cula da je zamrzavanje najbolji nacin da se sacuvaju vazni sastojci... ali mi to uglavnom ne konzumiramo jer moj muz odbija da jede :)
Jedemo dosta povrca - obozavam da pravim najraznije salate - i pririnca, koji uvek okitimo mesom. Sto se tice mesa: citala sam sva ta upozorenja kako ga treba jesti u malim kolicinama, cak mi nije ni bitno u zivotu, ali se osecam odlicno kada jedem dosta mesa! Prema onoj knizi o krvnim grupama, ja spadam u mesozdere, i izgleda da su u pravu... Mislim da mi je ishrana prilicno uravnotezena - ok, mozda malo preterujem sa sirom - jedino ribe ne jedem dovoljno.

jeste, to je ta poznata fotka... @hellen.......što se kulture ishrane tiče .....oni polooprazni džakovi nisu deo nacionalne koohinje čada............nego su minimalni troškovi koje unchr-i i razni projekti daju kao milosrđe...tako da to nije izbor i nacionalna trpeza...nego milostinja.............

a meni bi osim to zdraviti se hranom...hraniti se zdravo.....mnogo zanimljivije koliko izađe nedeljna potrošačka korpa foroomaša u dijaspori i u srbiji...........lik iz londona kojga sam upoznao nedavno....žalio mi se da su cene namirnica u bg-u skooplje nego u lo..........i onda sam mislio da preterooje...kao anglo-stipsa....ali posle su mi mnogi rekli da je beograd daleko skooplji od mnogih gradova.......to bi poentiralo temu....da ne boode za podfooroom žene i jelo....

MI uvek moramo da imamo banane i jabuke :) posto samo voce doruckujemo:) onda mleko i sir :) mesano povrce zamrznuto (boranija,grasak,sargarepa,kukuruz,spanac) sa nekada dodam i tikvice,patlidzan i praziluk,meso slabo jedemo eto mozda dva puta nedeljno u vrh glave i to je uvek piletina, ja ga jesdostavno ne volim a ni mm nije neki ljubitelj:) da moram da imam kechap,majonez ili margarin i jaja :)Zivimo u grckoj i tosimo maximalno 50e nedeljno!

mi jedemo meso svaki dan sem kad jedemo pizzu ali i na njoj ima sunke :?
sto ne volite meso?
u kupovinu idemo jednom nedeljno i u kuci stalno imam krompir,meso,sunke,grasak,sargarepu,luk,mleko,cerealije,vino ili pivo,jaja,2 vrste sira bar,mafine.leti je tu redovan paradajz,paprike.

sad sam se vratila iz kupovine, 80 evra samo za hranu. smrznuto ne kupujem, mada verujem da zadrzava visok procenat vitamina. uzmem ponekad konzervirano.
povrce i meso su ove godine uzasno skupi jer su se smenjivale suse i poplave, pa se to odrazilo na cene. inace zavisi ko sta jede - moze i ovde da se nadje jeftinije, ali ne bih rizikovala. prosle godine su uhvatili nekog prodavca koji je svercovao zarazene pilice iz azije i prodavao ih po niskim cenama, pa sad cim vidim pile za 3 evra, crv sumnje pocne da radi. ako oni prodaju za 3 znaci da su ga kupili za 1.5 evro - kome gajenje pilica moze da se isplati kad se uzmu u obzir cene zitarica? kad vidim 10 kg crnog luka za evro, stvori mi se slika bujne vegetacije oko cernobilja :| . zato kupujem uglavnom regionalne proizvode

Pa ja volim samo piletinu:) gicetinu ne volim jel mi smrdi a govedinu i jagnjetinu ne jedem jer mi je zao tih zivotnija:) ma i piletnu ja jedem retko eto napravim nesto sama zbog mm a da mene neko pita ja ne bih jella meso a da ne jedem ni suhomesnate prozivode a znato pa ne znam nemam naviku :)A da i mi uvek imamo krompir i luk (crni i beli)

Licno nemam nista protiv smrznutog povrca, i ja sam cula da je zamrzavanje najbolji nacin da se sacuvaju vazni sastojci... ali mi to uglavnom ne konzumiramo jer moj muz odbija da jede :)
Jedemo dosta povrca - obozavam da pravim najraznije salate - i pririnca, koji uvek okitimo mesom. Sto se tice mesa: citala sam sva ta upozorenja kako ga treba jesti u malim kolicinama, cak mi nije ni bitno u zivotu, ali se osecam odlicno kada jedem dosta mesa! Prema onoj knizi o krvnim grupama, ja spadam u mesozdere, i izgleda da su u pravu... Mislim da mi je ishrana prilicno uravnotezena - ok, mozda malo preterujem sa sirom - jedino ribe ne jedem dovoljno.

Vidis ja nisam neki pretjerani ljubitelj mesa,hocu reci mi inace kuci malo mesa koristimo...spremim ali se ne pojede.Piletinu,bijelo meso svi volimo...Takodje sam po krvnoj grupi mesozder,i od nekih dijeta koje sam probala,najvise mi upravo odgovara mesna,jedino sto ja ne mogu bez voca,ali isto bude djelotvorna...
Inace kad odem u glavnu nedeljnu kupovinu,potrosim 40-50 e,i plus vazda neka sitnica u toku nedelje,pored hleba,mlijeka i jogurta.

ja se hranim lose tj. monotono... i v. me sramota zbog toga...
sta uvek imam u kuci?
neke paste i spagete za ne-daj-boze situaciju.

ishrana - sirevi razni i sirni namazi, jogurt i mleko, onda povrce (zelen, brokoli, karfiol, sve ostalo sto moze da se nadje), tunjevina, pilece belo meso (slaba sam sa mesom skroz)... jabuke, banane i grejp obavezno...
pijem vodu ili vino. od slatkisa... jafa recimo...

meni je to sa krvnim grupama neuverljivo, ja npr. sam 0 i trebalo bi da sam mesozder, a nisam... ne verujem u to... najbolje se osecam kad sam na povrckicama natopljenim sirevima ili pavlakom, dresingom ili pasta pasta pasta...

I ja isto - zato mi je i zanimljivo. Ja bih meso jela verovatno jednom u dva meseca. Ali sam provalila da svaki put kada se osecam umorno ili lose - meso mi pomaze, a ne vitamini ili mlecni proizvodi. Zato sam i pojacala unos mesa u organizam :)

Back