Како се Јахве прогласио јединим Богом?

Сале

ловац на секташе
VIP
Poruka
80.387
Kad je Svevišnji baštinu dijelio narodima, kad je razmještao sinove čovječje, odredi im međe po broju Božjih sinova: tad Jahvu njegov narod zapade,Jakov bi njegova baština.
(најстарији рукописи)

Овај стих (Пон ponovljeni zakoni 32:8-9) представља један од најфасцинантнијих и најконтроверзнијих делова Библије, јер директно указује на корене израелске религије пре него што је она постала строги монотеизам.

Свевишњи (Ел) против Јахвеа

Ел Елион (Свевишњи): Врховни бог хананског пантеона, отац свих богова. Он је тај који дели народе и поставља границе.

Јахве: Он је овде приказан као један од „синова“ Свевишњег. Приликом поделе плена (народа), Јахве добија свој део — Израел (Јаковљево потомство).
Ово сугерише да је у најстаријој традицији Јахве био ниже божанство или „племенски бог“ коме је врховни бог Ел доделио одређени народ на управу.

Савет богова - Пантеон

Врховни бог председава скупштином мањих божанстава. Сваки бог добија своју територију. Јахвеова територија је била Израел.
Тек касније, кроз векове, лик Јахвеа ће се „стопити“ са ликом Свевишњег (Ела), па ће Јевреји веровати да су Ел и Јахве један те исти Бог.

Прекретница у Вавилону: Вавилонско ропство је било кључно. Да би преживели као народ без храма и земље, Јевреји су морали да дефинишу свог Бога не као локалног пораженог бога, већ као јединог истинитог Бога који контролише и саме Вавилонце. Тада Јахве постаје апсолутни Творац универзума.

Псалам 82 почиње реченицом: „Бог уста у сабору божијем, усред богова изрече суд.“
Овде видимо Јахвеа како стоји у већ поменутом „Савету богова“ (који смо видели у претходном тексту из Поновљених закона). Он више није само један од синова којима је додељен народ, већ тужилац и судија осталим боговима.

Kad je Svevišnji baštinu dijelio narodima, kad je razmještao sinove čovječje, odredi im međe po broju Božjih sinova: tad Jahvu njegov narod zapade,Jakov bi njegova baština.
(најстарији рукописи)

Овај стих (Пон ponovljeni zakoni 32:8-9) представља један од најфасцинантнијих и најконтроверзнијих делова Библије, јер директно указује на корене израелске религије пре него што је она постала строги монотеизам.

Ел Елион (Свевишњи): Врховни бог хананског пантеона, отац свих богова. Он је тај који дели народе и поставља границе.

Јахве: Он је овде приказан као један од „синова“ Свевишњег. Приликом поделе плена (народа), Јахве добија свој део — Израел (Јаковљево потомство).
Ово сугерише да је у најстаријој традицији Јахве био ниже божанство или „племенски бог“ коме је врховни бог Ел доделио одређени народ на управу.

Савет богова - Пантеон

Врховни бог председава скупштином мањих божанстава. Сваки бог добија своју територију. Јахвеова територија је била Израел.
Тек касније, кроз векове, лик Јахвеа ће се „стопити“ са ликом Свевишњег (Ела), па ће Јевреји веровати да су Ел и Јахве један те исти Бог.

Прекретница у Вавилону: Вавилонско ропство је било кључно. Да би преживели као народ без храма и земље, Јевреји су морали да дефинишу свог Бога не као локалног пораженог бога, већ као јединог истинитог Бога који контролише и саме Вавилонце. Тада Јахве постаје апсолутни Творац универзума.

Псалам 82 почиње реченицом: „Бог уста у сабору божијем, усред богова изрече суд.“
Овде видимо Јахвеа како стоји у већ поменутом „Савету богова“ (који смо видели у претходном тексту из Поновљених закона). Он више није само један од синова којима је додељен народ, већ тужилац и судија осталим боговима.
Анђели, а не богови. Тако пише у оригиналу.

Јахве их оптужује да су лоше владали својим народима:
  • „Докле ћете судити неправедно и безбожницима лице гледати?“
  • Замера им што не штите сиромашне, удовице и потлачене.
    Ово је револуционарна идеја – божанства се не оцењују по моћи, већ по етици и правди.

3. Пресуда: Богови постају смртни
Најшокантнији део псалма је пресуда коју Јахве изриче својим „колегама“:
  • „Ја рекох: богови сте и синови Вишњега сви. Али ћете као људи помрети, и као сваки кнез пашћете.“
    Овим чином, сви други племенски богови (заштитници Вавилона, Египта, Ханана) се „деградирају“ на ниво обичних смртника. Они губе свој божански статус јер су били неправедни.

4. Јахве преузима целу планету
Псалам се завршава молитвом: „Устани, Боже, суди земљи; јер су Твоји сви народи.“
Док је у почетку Јахве добио само „Јаковљев део“ (Израел), у Псалму 82 он конфискује поседе свих осталих богова и постаје једини владар свих народа.

Јахве их оптужује да су лоше владали својим народима:
  • „Докле ћете судити неправедно и безбожницима лице гледати?“
  • Замера им што не штите сиромашне, удовице и потлачене.
    Ово је револуционарна идеја – божанства се не оцењују по моћи, већ по етици и правди.

3. Пресуда: Богови постају смртни
Најшокантнији део псалма је пресуда коју Јахве изриче својим „колегама“:
  • „Ја рекох: богови сте и синови Вишњега сви. Али ћете као људи помрети, и као сваки кнез пашћете.“
    Овим чином, сви други племенски богови (заштитници Вавилона, Египта, Ханана) се „деградирају“ на ниво обичних смртника. Они губе свој божански статус јер су били неправедни.

4. Јахве преузима целу планету
Псалам се завршава молитвом: „Устани, Боже, суди земљи; јер су Твоји сви народи.“
Док је у почетку Јахве добио само „Јаковљев део“ (Израел), у Псалму 82 он конфискује поседе свих осталих богова и постаје једини владар свих народа.
Почни да читаш Септуагинту, Таргум и тумачења светог отаца.

(најстарији рукописи)

Исто поглавље:
"39. Видите сада да сам ја, ја сам, и *да нема Бога осим мене. † Ја убијам и оживљујем, раним и исцјељујем, и нема никога ко би избавио из моје руке."
Овај стих нам нужно намеће тумачење да су Господ и Вишњи један те исти Бог, Једини Бог.

то је превод са свитака са мртвог мора (најстарији познати превод)
а ово што ти користиш је мазоретски превод
Тај превод је из 1960тих...

Тад је нађен...

А са проценом његове старине, може да се обрише рабин, јер га ти и он једино користите

Мисли се на Хришћане, а не на јеретике...

За њих су савети, па уклони
Ти си се нашао. Клеветниче. Износиш цело време туђи прљави веш. Истераси свој да видимо шта има. Или си без греха? А?

Они какви год да су, бар нешто раде, за разлику од вас што не радите ниште.
Раде фалсификовање речи Божије...

И то ти као рад хвалиш, а најгору анатему Бог бацио на такве у Откровењу...

Јел оћеш и те цитате, или себе да наставиш да лажеш да чет гипити не уме правилно да цитира и закључује кад га паметно приупиташ?

Ти си се нашао. Клеветниче. Износиш цело време туђи прљави веш. Истераси свој да видимо шта има. Или си без греха? А?
Без греха јереси јесам...

А ти се питај кога овде браниш ... Од Порфирија па надаље

Раде фалсификовање речи Божије...

И то ти као рад хвалиш, а најгору анатему Бог бацио на такве у Откровењу...

Јел оћеш и те цитате, или себе да наставиш да лажеш да чет гипити не уме правилно да цитира и закључује?
Имам њихов превод и преправио сам реченице које су спорне. Ради се о јако добром преводу. Знаш да критикујеш туђе преводе. Изволи па преведи шта! Хвалио си се да си експерт за црквенословенски. Преведи нам неки псалам. Наравно да нећеш. Треба читати трачеве. Не стигнеш због њих.

Али тврдња да је Бог послао Вавилонце да казне Јерусалим је настала прије самог ропства. Пророк Јеремија је о томе писао прије пада Јерусалима.

Исто поглавље:
"39. Видите сада да сам ја, ја сам, и *да нема Бога осим мене. † Ја убијам и оживљујем, раним и исцјељујем, и нема никога ко би избавио из моје руке."
Овај стих нам нужно намеће тумачење да су Господ и Вишњи један те исти Бог, Једини Бог.
преломна тачка, линија фронта, ту се види како се стара вера у много богова руши, а рађа се вера у једног, апсолутног Бога који не дели власт ни са ким јер јахва преузима
најстрожу монотеистичку титулу из старог завета и приписује је себи. тачније писци старог завета.

Back