Kako se iseliti na Made(i)ru?

Svima_Mili_&_Dragi

Aktivan član
Poruka
1.747
Iako je Portugal inace prilicno restriktivan po pitanju imigracije, sad tokom CoViD-19 krize su dali prava svima koji su aplicirali za status na izvesne privilegije (ne potpuna amnestija ali znacajne olaksice), sto, koliko je meni poznato, nije uradila nijedna druga zemlja -- naprotiv.

Medjutim za nas koji smo to propustili, koji je nacin da se iseli na Madeiru (kod nas poznata i kao Madera)? Pitanje, naravno, podrazumeva zvanican status. Da li je marriage of convenience jedini nacin? Sumnjam da neko tamo nudi neke poslove u velikom broju za koje nije kvalifikovan niko u EU (Portugal se, nazalaost, jos uvek drzi ove idiotarije iz Maastrichtskog ugovora).

N.B. Svaki ozbiljan i dobronameran savet dobrodosao! Ali na besmislice tipa "zasto Portugal a ne Svedska?" ili "ako mora Portugal, sto bas neko ostrvo u Atlantiku zapadno od Afrike?" necu odgovarati.

Pa npr Nemacka se ne drzi tih ogranicenja jer je otvorila trziste rada za drzave Balkana izvan EU ukoliko postoji posao za koji su kvalifikovani. Nije potrebno dokazivati nista.

Ali originalni Maastrichtski dogovor kaze "ne, to nije dovoljno dobro, poslodavac mora da me ubedi da u EU niko ne moze da radi taj posao, pa tek onda moze eventualno da primi nekog izvan EU". To za Nemacku sasvim sigurno a mislim ni za Austriju vise ne vazi.

Back