Како се инвазија на Украјину наставља, западне нације треба да опорезују неочекиване приходе ратних профитера

AleksaJ

Buduća legenda
Poruka
26.550
https://www.theguardian.com/busines...ms-profits-could-go-to-those-in-greatest-need
Домаћинства и предузећа погођена вишим ценама изазваним сукобом требало би да помогну компаније које су имале користи

Или водимо рат у Европи и треба да поставимо економију на ратну основу, или треба да прихватимо да ће подршка западне владе посустати, повучена слабљењем јавне толеранције.

Ова порука долази од неколико економиста забринутих да лаиссез-фаире приступ ценама енергије и хране игра Путину на руку.


Ако се цене не могу фиксирати на глобалном тржишту, онда би два највећа потрошача – Европа и САД – могла барем да наметну неочекиване порезе главним ратним профитерима и прерасподели новац оним домаћинствима и предузећима која су најтеже погођена, тврди добитник Нобелове награде Џозеф Стиглиц и други.

Европа је очигледно на првој линији, а Шел, највећа компанија за нафту и гас у Европи , истиче у свом последњем кварталном профиту како крајњи резултат читавог енергетског сектора цвета.

Профит од више од 9 милијарди долара (7,8 милијарди фунти) у последњем тромесечју доводи овогодишњи суфицит на рекордних 30 милијарди долара.

Британија има порез на неочекиване приходе, а ипак Шел , упркос томе што је влади прогласио базене пуне додатног новца, није платио ни пени.

Риши Сунак је измислио британску верзију пореза на неочекивани приход који примењује додатних 25% на стандардну стопу пореза на корпорације у Северном мору, али нуди 91% додатак за улагање.

Шел каже да жели да плати порез на неочекивани приход и да је издвојио 360 милиона долара за сваки случај, али критичари кажу да су правила лабава и да је избегавање превише лако.

Без рупа у закону, неочекивани порез који се примењује у енергетској индустрији могао би лако попунити процењену рупу од 40 милијарди фунти у владиним финансијама. У овом тренутку, уз пуно коришћење Сунакових пореских олакшица, он ће генерисати само 5 милијарди фунти.

Премијер је рекао док је био на челу на броју 11 да се плаши да ће енергетске компаније зауставити инвестиције и отићи негдје другдје ако не буде љубазан према њима.


Само нека је порез регулисан ..Све може ... али ван граница ЕУ .. УСА .....
 

Top