Kako se govori juzno slavenski govor?

Marin55

Domaćin
Banovan
Poruka
3.091
Pozdrav,

Nas maternji jezik kojim govorimo vodi porijeklo od Slavenskog jezickog podrucja tako da pripada njemu Slavenskom govoru.Pitanje je kako se govori u bivsim SFRJ republikama jer uglavnom se nasi jezici vode juznom Crnogorsko-Herecegovackom govoru pa cak uzimaju se za uzor u Krajisko-Kninski govori.Mi kada govorimo suvise prenglasavamo slogove tako da to ne ispada na nista, kao da smo tek izisli iz planine.Zasto ne pokusamo da se govorom vratimo Slavizmu i stilu Ruskog govora koji je pjevusljiv i ne izdire se kada se govori ne naglasvaju se slogovoi i ne vice se kada se govori.

U Ruskom stilu govora se prica sa pola glasa i ton je pjevusljiv, tako da to ispada na civilizirani govor.

Jedino su Sarajlije imale taj stil pjevusavog govora koji je je normalan za Slavensko jezicko podrucje.

Mi kao prvo od Skupcina smo zaradili jak ton, pa vicemo kada govorimo i to nam je postalo uobicajeno.Druga stvar je da suvise prenaglasavamo suglasnike kao da hocemo nekoga pojesti ili mu zaskrgutati zubima, tako da se te stvari moraju pormjeniti i da ovaj nas govor dobije svoju melodiju i blagost.

Sta vi mislite dragi forumasi o ovoj temi i poenti da li dobro rezonujem?

Pozdrav,

Nas maternji jezik kojim govorimo vodi porijeklo od Slavenskog jezickog podrucja tako da pripada njemu Slavenskom govoru.Pitanje je kako se govori u bivsim SFRJ republikama jer uglavnom se nasi jezici vode juznom Crnogorsko-Herecegovackom govoru pa cak uzimaju se za uzor u Krajisko-Kninski govori.
Mi kada govorimo suvise prenglasavamo slogove tako da to ne ispada na nista, kao da smo tek izisli iz planine
.Zasto ne pokusamo da se govorom vratimo Slavizmu i stilu Ruskog govora koji je pjevusljiv i ne izdire se kada se govori ne naglasvaju se slogovoi i ne vice se kada se govori.

U Ruskom stilu govora se prica sa pola glasa i ton je pjevusljiv, tako da to ispada na civilizirani govor.

Jedino su Sarajlije imale taj stil pjevusavog govora koji je je normalan za Slavensko jezicko podrucje.

Mi kao prvo od Skupcina smo zaradili jak ton, pa vicemo kada govorimo i to nam je postalo uobicajeno.Druga stvar je da suvise prenaglasavamo suglasnike kao da hocemo nekoga pojesti ili mu zaskrgutati zubima, tako da se te stvari moraju pormjeniti i da ovaj nas govor dobije svoju melodiju i blagost.

Где си бре Марине 55?Па око теме шта да ти кажем.Мора и ви да имате говорну ману:hahaha::hahaha:

Izgleda da su Srbi zaboravili na Slavizam.
Moderan Crnogorski jezik mi se dopada a i Hrvatski je dobar.Po svemu sudeci vojska je mnogima ostetila stil govora tako da se vise govorilo sa odsjecnim stilom i glasno.

Srbi nece moci dugo da oklijevaju jer ce morati da promjene odnos prema Slavizmu i tako prihvate ljude sa jednim modernijim stilom govora.

U Bosni su zbog rata promjenili malo stil govora i doveli ga do praskavih suglasnika sto mislim da su to izuzeci ali Hrvatski govor je fantastican i dobro zavodi na Slavizam.

Izgleda da su Srbi zaboravili na Slavizam.
Moderan Crnogorski jezik mi se dopada a i Hrvatski je dobar.Po svemu sudeci vojska je mnogima ostetila stil govora tako da se vise govorilo sa odsjecnim stilom i glasno.

Srbi nece moci dugo da oklijevaju jer ce morati da promjene odnos prema Slavizmu i tako prihvate ljude sa jednim modernijim stilom govora.

U Bosni su zbog rata promjenili malo stil govora i doveli ga do praskavih suglasnika sto mislim da su to izuzeci ali Hrvatski govor je fantastican i dobro zavodi na Slavizam.

:hahaha::hahaha::hahaha::zcepanje::zcepanje: :zcepanje: ti nisi normalan....

Pozdrav,

Nas maternji jezik kojim govorimo vodi porijeklo od Slavenskog jezickog podrucja tako da pripada njemu Slavenskom govoru.Pitanje je kako se govori u bivsim SFRJ republikama jer uglavnom se nasi jezici vode juznom Crnogorsko-Herecegovackom govoru pa cak uzimaju se za uzor u Krajisko-Kninski govori.Mi kada govorimo suvise prenglasavamo slogove tako da to ne ispada na nista, kao da smo tek izisli iz planine.Zasto ne pokusamo da se govorom vratimo Slavizmu i stilu Ruskog govora koji je pjevusljiv i ne izdire se kada se govori ne naglasvaju se slogovoi i ne vice se kada se govori.

Не знам "од којих си" и одакле си - али очигледно си желео да поставиш тему о
МЕЛОДИЦИ ЈЕЗИКА. Морам да те обавестим да је СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ЈЕЗИК што се тиче мелодичности веома високо на лествици, мислим да је међу првих 10 језика у свету.
Ако си из Сарајева - тамо се што се језика тиче ЗАВИЈА и има пуно провинцијализама и неправилности у сваком погледу нарочито што се тиче
акцената и дугосилазних и дугоузлазних...тако да ти то уопште
није добар пример.

Мелодичност неког језика нема много везе са тим да ли неко говори превише
гласно - него са мелодијом. Постоје апарати за такво мерење...

Back