B92: Da li postoji mogućnost recimo sada ovi ljudi koji su zaraženi u jugoistočnoj Aziji, da već... Stručnjaci pretpostavljam da rade na mogućnosti...
Kon: Napravljena je vakcina od sojeva kod tih ljudi. I prevaziđen je jedan teški momenat, jer taj virus znate da ubija ptice, a virus gripa se gaji na piliećim embrionima, i tehnološki je prevaziđeno to. Znači, uspešno je atenuisan, izmenjen taj virus, tako da je počela produkcija te vakcine HPTN 1. Međutim, ta vakcina nije ona koja će biti pandemijski soj, ona je sada... I najrazvijenije zemlje sveta već uveliko kupuju i takve vakcine, ali oni to kupuju... Znate za koga kupuju? Kupuju za svoju vojsku koja je svuda po svetu, kupuju za istraživače, znači ne kupuju za ukupno stanovništvo. Znači, ta HPTN 1 trenutno koja je sada jeste komercijalizovana, već se proizvodi. Mogla bi sutra da počne da se proizvodi, samo treba neko da nam da soj da možemo da proizvodimo.
B92: A da li ćemo mi da radimo na proizvodnji vakcine?
Kon: Sasvim sigurno da idu razgovori, pregovori, ja to ne mogu da tvrdim, ali pretpostavljam. S druge strane, mi jesmo jedna od 50 zemalja koja je napravila plan. Mi jesmo samim tim neko ko će ući u razmišljanje o tome da treba da ima i vakcinu protiv ptičjeg gripa, i utoliko je ta činjenica vrlo značajna trenutno.
B92: A koliko recimo od pojave pandemije, teorijski gledano, treba da protekne vremena da bi napravili vakcinu protiv?
Kon: To je pitanje vrlo zanimljivo. Opet govorim, postoje te faze. Znači, ne očekuje se da se virus tako naglo izmeni, bukvalno u dan-dva ili nedelju dana, da postane toliko brzo prenosiv, to se ne očekuje. Očekuje se da će on trpeti iz sezone u sezonu neke male varijacije, moguće je, teoretski je moguće. Ako se desi taj najgori slučaj, onda je najgora i prognoza. Ali, u svakom slučaju, ubrzano je... Ranije je bila pretpostavka da je najmanje šest meseci potrebno da se proizvodi adekvatna količina vakcine. Pošto će vakcina sada koja se tako proizvodi biti monovalentna, znači neće biti više virusa kao što sada postoji u sezonskoj vakcini. U sezonskoj vakcini postoji više virusa gripa i potrebno je namnožiti više virusa. Ovde je potrebno namnožiti samo jedan, što znatno skraćuje postupak. S druge strane, centrifugama odgovarajućim uvećava se mogućnost da se dobije od iste količine znatno veći broj vakcina. I odgovor na vaše pitanje je da se proces smanjio na tri meseca, a ima onih koji smatraju da već može da se smanji na mesec dana, dakle da za svega mesec dana može 500 do 600 hiljada doza da napravi jedna kuća.
B92: A u roku od tih, ne znam, tih mesec dana, tri meseca, nije važno, da li to znači da svima ostalima koji su oboleli nema pomoći?
Kon: Da, upravo taj period...
B92: Znači, prvi koji obole...
Kon: Opet naglašavam, neće sutra početi da oboleva na stotine i hiljade ljudi, ne bi trebalo da se to desi. Ako se desi, tada će najveću ulogu imati upravo ti lekovi, tada će najveću ulogu... I zato je meni jako bitno da postoji plan, jer u tom planu piše, istina ne velikim slovima, ali piše da je moguće zatvarati kolektive. Znači, ako nam se tako nešto desi, onda ćemo imati mogućnost na osnovu toga što je Vlada usvojila, da postoji mogućnost da se zatvore i škole... Mislim, da ja sad ne pričam tu situaciju, ljudi će se uplašiti, ali je velika mogućnost da sa smanjenjem kolektiva, zamiranjem života, da tako kažem...
B92: Socijalnog, u tom smislu, da.
Kon: ... intenzivne komunikacije, da se znatno uspori proces širenja virusa i da da vremena onima koji to treba da proizvedu, da stvore dovoljne količine.
B92: A koliko recimo za našu zemlju, ja sad ne znam da li Vi imate tu procenu u Zavodu za zaštitu zdravlja, ali koliko recimo vakcina za našu zemlju bi bilo potrebno proizvesti?
Kon: Prvo i osnovno, u svim pandemijama...
B92: Jer, videla sam ovde projekciju da je tri miliona i nešto. I sad kad kažemo...
Kon: Tako je. Pazite, tri miliona to podrazumeva za sve...
B92: A mi imamo oko osam miliona stanovnika.
Kon: Da, ali tu su uračunati samo oni za koje se smatra da mogu da budu vitalno i životno ugroženi, ide se redom. Najveću smrtnost u pandemijama, posebno od 1918. imali su zdravstveni radnici. Oni su najviše umirali, i upravo njihova smrt je dovela do ogromne panike i potpunog neprilagođavanja ukupnog sistema. Znači, oni su na listi jedan. Na listi dva su oni koji treba da obezbede da država funkcioniše – elektroprivreda, vodoprivreda, Parlament...
B92: Komunalci.
Kon: ... komunalci. Sve to ako prestane da funkcioniše, onda se upada u potpuni haos. Onda idu hronični bolesnici, 250 hiljada. Iza njih tek kreću stariji od 65 godina, milion i 900 hiljada, stara nam je populacija. Onda idu deca školskog uzrasta.
B92: A što nisu deca ispred starijih?
Kon: Zato što možemo zatvoriti škole, vrlo jednostavno. Shvatate? Postoji mogućnost i drugačije da razrešimo problem da nema širenja. Ako dođemo u tu situaciju, zatvorićemo škole, pa će biti po svojim kućama. Znači, postoji mogućnost, sve je to... Prvo smo imali izvanredan priručnik za to, koji je očigledno sastavljen skoro od Svetske zdravstvene organizacije, koji je dugotrajno sastavljan, pa smo onda mogli lako da budemo pametni.
B92: I mi treba da imamo taj priručnik takođe štampan, vodič u stvari.
Kon: Tako je, vodič.
B92: Vi kao Zavod učestvujete u tome. Kada će to biti?
Kon: Svakako. Prvo, na svakom nivou svako mora da napravi za svoje građanstvo. I lokalna samouprava treba o tome da razmišlja.
B92: E sad, u ovom planu aktivnosti, samo još dva pitanja imam, imamo razne faze. Imamo period pre pandemije, to su faze jedan i dva, kada podtipa animalnog virusa gripa nije prisutan kod ljudi. Pa imamo period pripravnosti za pandemiju, faza tri. Utvrđena infekcija kod ljudi – faza četiri. U kojoj smo mi fazi sada recimo u Srbiji?
Kon: Svet se nalazi u fazi tri. Znači, pojava je virusa...
B92: A ukupno je šest faza?
Kon: Jeste. Svet se nalazi u fazi tri, to je početak pripravnosti. Mi u Srbiji imamo sreću da nemamo nijedan slučaj obolevanja ni kod ptica ni kod ljudi. Prema tome, imamo vremena da ono što nismo uradili da uradimo sada dok je takva situacija, ne da trčimo za planom. Dakle, svet se nalazi u fazi tri, mi imamo sreću da nemamo obolele ni među pticama i životinjama. I sada još uvek radimo na hladno, mada je postalo mnogo toplije, pa malo i vruće, zbog blizine i otkrića ptica u Rumuniji, mada nema još potvrde da se radi o HPTN 1. Znate, ptice selice su uvek ugibale prilikom selenja i uvek su imale ptičji grip. Da li je to baš HPTN 1, nadajmo se da nije. Ako jeste, i to ćemo prihvatiti kao informaciju i dalje raditi.
B92: I poslednje pitanje – Ima li ikakve šanse da do pandemije ne dođe nikada?
Kon: Normalno, teoretski postoje šanse. Kad kažem nikada, onda to podrazumeva da ne dođe bar jedno sto godina, to apsolutno ima po teoriji verovatnoće. Znate, rekombinacija mora da se desi, u jednom organizmu dva virusa u jednoj ćeliji. Ako se puno dešava gripa, očekujete da će se to desiti. Može da se desi upravo onda kad gripa uopšte skoro nema. Priroda je pokazala jednu čudnu stvar, da opstanak neke vrste se upravo tako i dešava kad praktično nestaje. Gripa ima sve manje i manje, to primećujemo svi, sve manje i manje. Onda kad izgleda da će da nestane, onda on nađe način da se prilagodi, i to je upravo ono što nas koji ovo pratimo ne kažem plaši, ali upozorava, i zato se toliko o tome priča.