Kako se brinuti o mački: 7 saveta za početnike

Poruka
7.293
sl1.jpg

Jeste li možda nedavno usvojili ili doneli novu mačku u svoj dom? Kako je to uzbudljivo! Ne postoji ništa slađe od nežnog mjauka malog pufnastog mačeta ili tihog predenja vašeg novog mačjeg prijatelja. Sigurni smo da upijate sve dragosti u vezi toga. Ali, ako ste novajlija u pogledu imanja mačke, možda ćete se zapitati kako najbolje da se brinete o njoj.

Evo 7 jednostavnih saveta za negu mačaka za početnike:

Korak 1: Priprema potrebnih stvari

sl2.jpg

(photo source)

Za početak, moraćete da nabavite sve potrebne stvari za svog ljubimca. Osnovne uključuju sledeće:
  • Kutija za mačji pesak, mačji pesak i lopatica
  • Mačja hrana i poslastice
  • Posude za vodu i hranu
  • Ležaljka
  • Mačji stub ili drvo
  • Četke, makaze za nokte i drugi pribor za negu
  • Četkica za zube i pasta za zube za mačke
  • Igračke (ne zaboravite mačju travu!)
  • Ogrlica sa identifikacionim oznakama
  • Povodac i pojas (ako želite da šetate svog ljubimca)
  • Razne podloge za grebanje
  • Kabine za mačke ili druga mesta za skrivanje
  • Torba/nosiljka za nošenje mačke
Postoji mnogo drugih proizvoda i zabavnih stvari za mačke, pa se nemojte ograničavati samo na našu listu ako želite da skroz razmazite svoju mačku. Znamo da ćete to uraditi!

Korak 2: Zdravstveni pregled

sl3.JPG

(photo source)

Sledeći korak je da svojoj mački odredite termin za zdravstveni pregled. Izaberite nosiljku sa niskim stresom za mačke i koristite ove savete za odvođenje vaše mačke kod veterinara.

Ovaj početni susret sa vašim veterinarom će odrediti osnovnu liniju zdravlja vaše mačke. Odatle se počinje sa programom vakcinacije i prevencije parazita. Za mlade mačiće, možda ćete morati da se vratite kroz nekoliko sedmica na dopunske vakcine.

Vaš veterinar će preporučiti pravu ishranu za vašeg novog ljubimca, kao i uputiti vas o nezi zuba i drugim stvarima koje možete da radite kod kuće. Neke brige su da li je vaš ljubimac sterilisan i da li je dobio svoj mikročip. Najbolji korak koji možete da preduzmete da smanjite šanse gubitka svojih ljubimaca je da ih mikročipujete i da svoje kontakt informacije održavate ažurnim u registru.

Drugo je kad se živi van grada i mačka može slobodno i bezbedno da ide napolje.. ovo je namenjeno više onim ljudima koji žive u gradovima i žele da neguju mačke u stanu.. to je onda potpuno drugačija stvar..
To je mnogo zeznutija situacija, jer i taj pesak za nuzdu mora cesce da se menja.

Korak 3: Zaštitite svoj dom od mačaka

sl4.JPG

(photo source)

Smatrajte svog malog drugara detetom. To znači da se sve u kući preispita za potencijalne probleme.
  • Osigurajte sve prozore i vrata, uključujući i pričvršćivanje labavih paravana.
  • Očistite podove i uklonite sve što bi moglo biti privlačno vašoj mački, ali bi bilo ne-ne, kao što su npr. sitni predmeti koji se mogu progutati.
  • Uverite se da se lekovi čuvaju u sigurnim bočicama, u ormaru za lekove.
  • Pogledajte listu biljaka koje su toksične za mačke i uverite se da nijedna od njih nije prisutna u vašoj kući - a naročito ljiljani bilo koje sorte.
  • Limitirajte upotrebu štetnih hemikalija, uključujući proizvode za čišćenje i sredstva za čišćenje WC-šolja, i čuvajte ih bezbedno.

Korak 4: Ishrana

sl5.JPG

(photo source)

Održavajte ishranu koju je preporučio veterinar, kao i veličine porcije za vašu mačku. Izaberite raspored za hranjenje svaki dan i pridržavajte se ove rutine što je više moguće.

Ohrabrite svoju macu da ostane hidrirana tako što ćete svakodnevno menjati činije za vodu ili koristiti posudu tipa fontane, jer mačke obožavaju tekuću vodu.

Poslastice su odlične, ali ih koristite štedljivo u odnosu na pružanje puno vaše pažnje i maženja.

Korak 6: Obogaćivanje života i vežbanje

sl7.JPG

(photo source)

Pošto mačke provode većinu svog života u zatvorenom prostoru, važno je ponuditi obogaćivanje života kako mački ne bi bilo dosadno. Ovo uključuje:
  • Mačje drvo ili stvari na koje se može popeti
  • Sedište na prozoru (mačke vole da gledaju kroz prozor, a dodavanje hranilice za ptice sa druge strane stakla je odlična ideja)
  • Igračke, uključujući i one koje zahtevaju interakciju od vas, poput laserskog pokazivača, za dodatno zajedničko vreme vas i vašeg ljubimca
  • Vreme provedeno u četkanju vaše mačke
  • Ako želite da budete ambiciozni, "catio" ili ograđeni prostor napolju za mačke, sjajan je način da svom ljubimcu date malo svežeg vazduha, a istovremeno ga čuvate bezbednim.
Nemojte pretpostavljati da vaša mačka sama dovoljno vežba. Gojaznost kod mačaka je veoma česta, a bez onih važnih interaktivnih igrica koje ćete davati svom ljubimcu, one su podložne prekomernoj težini.

Takođe, ne ostavljajte nikada svoju mačku samu predugo.

Korak 7: Problemi sa ponašanjem mačaka

sl8.jpg

(photo source)

Vaše slatko, poslušno krzneno stvorenje može razviti i probleme u ponašanju, posebno ako u svoj dom donesete još jednu mačku. Ako vaša mačka beži od svakog posetioca ili glasne buke, možda će vam zatrebati pomoć da socijalizujete vašu stidljivu mačku. Ili možda imate suprotan problem - imate mačku koja je nasilnik. Vaša maca se sa dolaskom nove životinje u kuću može naći pod stresom i može joj biti potrebna vaša pomoć da se umiri. Takođe, domovi sa više mačaka mogu imati i problema sa hranjenjem.

Ako ste nedavno doneli mačku u svoj dom, ispratite savete kako je pravilno negovati i uživajte u svom novom krznenom prijatelju!

Poslednja izmena:
Ono što treba imati na umu je da su mačke životinje sa krznom koje se linja i da će uz novog mačjeg drugara vaš stan uskoro biti ispunjen dlakom (mačići se ne linjaju dok ne promene bebi-dlaku, a potom se regularno linjaju). To je važno da imate na umu zato što ukoliko nije u skladu sa vašim higijenskim zahtevima stanovanja ili ako u vašem domaćinstvu živi osoba koja je alergična na dlaku - mačka nije dobar izbor ljubimca za vas. O tome razmislite pre nego što udomite malo pufnasto stvorenje.

Ono što treba imati na umu je da su mačke životinje sa krznom koje se linja i da će uz novog mačjeg drugara vaš stan uskoro biti ispunjen dlakom (mačići se ne linjaju dok ne promene bebi-dlaku, a potom se regularno linjaju). To je važno da imate na umu zato što ukoliko nije u skladu sa vašim higijenskim zahtevima stanovanja ili ako u vašem domaćinstvu živi osoba koja je alergična na dlaku - mačka nije dobar izbor ljubimca za vas. O tome razmislite pre nego što udomite malo pufnasto stvorenje.
Alergicar sam, ali izgleda samo na papiru jer mi macja dlaka nije smetala. Lu Pl Mal Doran je bila plemenitaska macka koja je zivjela u kuci i vani. Kuca mi nikad nije bila kao "boca", ali s macjom dlakom nisam imao problema. Za razliku od nekih koje znam Lu nije skakala po elementima, krala snicle koje su se topile i slicno. Malo sam je dresirao i reagirala je na komandu na mjesto.

Alergicar sam, ali izgleda samo na papiru jer mi macja dlaka nije smetala. Lu Pl Mal Doran je bila plemenitaska macka koja je zivjela u kuci i vani. Kuca mi nikad nije bila kao "boca", ali s macjom dlakom nisam imao problema. Za razliku od nekih koje znam Lu nije skakala po elementima, krala snicle koje su se topile i slicno. Malo sam je dresirao i reagirala je na komandu na mjesto.

Mačke su veoma inteligentne životinje i mogu da se nauče kao i psi - samo ako vole (a time i poštuju) čoveka sa kojim žive i ako on sam ume da ih obuči.. one onda čak i jako uživaju u tom zajedničkom radu.. :)

Ja sam imala jednog takvog mačka kako ti opisuješ tvoju Lu.. :heart: On je bio zaista u rangu pasa po znanju i disciplini, i to čak od mnogih još i bolji.. neverovatan i prelep mačak.. nikada ga neću zaboraviti.. nemoguće je.. 💕

Korak 3: Zaštitite svoj dom od mačaka

Pogledajte prilog 1366745
(photo source)

Smatrajte svog malog drugara detetom. To znači da se sve u kući preispita za potencijalne probleme.
  • Osigurajte sve prozore i vrata, uključujući i pričvršćivanje labavih paravana.
  • Očistite podove i uklonite sve što bi moglo biti privlačno vašoj mački, ali bi bilo ne-ne, kao što su npr. sitni predmeti koji se mogu progutati.
  • Uverite se da se lekovi čuvaju u sigurnim bočicama, u ormaru za lekove.
  • Pogledajte listu biljaka koje su toksične za mačke i uverite se da nijedna od njih nije prisutna u vašoj kući - a naročito ljiljani bilo koje sorte.
  • Limitirajte upotrebu štetnih hemikalija, uključujući proizvode za čišćenje i sredstva za čišćenje WC-šolja, i čuvajte ih bezbedno.
Cat proofing. :)

🐈

Mačke su veoma inteligentne životinje i mogu da se nauče kao i psi - samo ako vole (a time i poštuju) čoveka sa kojim žive i ako on sam ume da ih obuči.. one onda čak i jako uživaju u tom zajedničkom radu.. :)

Ja sam imala jednog takvog mačka kako ti opisuješ tvoju Lu.. :heart: On je bio zaista u rangu pasa po znanju i disciplini, i to čak od mnogih još i bolji.. neverovatan i prelep mačak.. nikada ga neću zaboraviti.. nemoguće je.. 💕
Vidim masu ljudi okolo kako se obraca zivotinjama i od toga mi se :bljak: Pitam se tko je gospodar. Volio sam svoju Lu, ali su se znale granice. kada su mi dosli gosti onda sam je pocastio da moze skocit na trosjed ili dvosjed da se malo pomazi s njima, ali inace je imala svoje mjesto.
Lu je imala i sestre. Mirna je uginula ubrzo nakon rodenja, a Živko za kojeg sam saznao da je Živka je nestao nakon par godina kada sam se doselio u Gorski kotar. Lu je dozivjela 12 godina dok je auto nije pokupio.

Volio sam svoju Lu, ali su se znale granice.
Bravo! Eno, upravo na temi o problemima u ponašanju mačaka pišem o tome.. da je jedini problem u lošem ponašanju mačaka nesposobnost vlasnika da pravilno iskomunicira sa svojom životinjom.. i da kada čovek to ume (a još naročito ako ga životinja voli!) ona će ga najprirodnije i drage volje ispoštovati.. A ljudi koji se dobro razumeju u mačke odlično znaju i koliko rutina i doslednost čovekovog ponašanja u svemu tome znače..

Nikada nije problem mačka... (naravno, sve pod pretpostavkom da je psiho-fizički zdrava.. ako nije, to je onda druga stvar i traži specijalan tretman).

Bravo! Eno, upravo na temi o problemima u ponašanju mačaka pišem o tome.. da je jedini problem u lošem ponašanju mačaka nesposobnost vlasnika da pravilno iskomunicira sa svojom životinjom.. i da kada čovek to ume (a još naročito ako ga životinja voli!) ona će ga najprirodnije i drage volje ispoštovati.. A ljudi koji se dobro razumeju u mačke odlično znaju i koliko rutina i doslednost čovekovog ponašanja u svemu tome znače..

Nikada nije problem mačka... (naravno, sve pod pretpostavkom da je psiho-fizički zdrava.. ako nije, to je onda druga stvar i traži specijalan tretman).
Sve mi je jasno i u pravu si nije problem macka nego vlasnik. Ili sam ja imao srecu ili su moje macke bile pametne. Cujem, a i citao sam da macke imaju problem s pijeskom. Moje 3 + majka 4 nisu imale problem. Redovito sam ga cistio i to je bio moj dio posla, same su odlazile u njega. Zanimljivo mi je bilo gledati Lu jos dok je bila jako mala i pokusavala je pojest krokice koji su bili namjenjeni mami. Slinila je po tome, a bili su i veliki. Pohlepna je bila i kada je narasla. Imala je uvijek hrane u kuci, a kada bi isla jesti zabijala je glavu u posudu i krokici su letili po svuda. Bilo je smijesno za gledat.

Back