Kako samostalno obučiti svog psa na poslušnost

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
3.957
(izvor: thesprucepets.com)

Da li ste spremni da počnete da trenirate svog psa? Odgovarajući program obuke pasa je sam kamen-temeljac dobrog ponašanja pasa. Često se govorilo da ne postoje loši psi, već samo neobrazovani vlasnici. Većina pasa odlično napreduje sa postavljenim granicama i predvidljivim rutinama. Bez obuke poslušnosti, oni jednostavno ne znaju kako da se ponašaju. Ispravno obučeni psi su srećniji i zdraviji od neobučenih pasa, kao i njihovi vlasnici.

sl-01.jpg

(photo source)

Postoji mnogo različitih načina da dresirate svog psa. Možete odabrati da se prijavite za časove obuke pasa, ili da unajmite profesionalnog trenera pasa za privatne časove ili da čak pošaljete svoga psa da putuje sa trenerom. Međutim, mnogi ljudi uspešno treniraju svoje pse sami. To je odličan način da uštedite novac na troškovima obuke i divan način da se čvršće povežete sa svojim psom.


Da biste efikasno trenirali svog psa, važno je da imate plan. Moraćete da nabavite nešto opreme za to, napravite raspored treninga i naučite nekoliko stvari o obuci. Takođe, morate biti potpuno posvećeni i spremni za svakodnevne obaveze. Evo šta vam je potrebno da sami započnete program obuke poslušnosti pasa.

Oprema

sl-02.jpg

(photo source)

Efikasna obuka pasa ne zahteva mnogo predmeta, ali postoji nekoliko osnovnih koji će vam pomoći da proces bude praktičniji i efikasniji. Izaberite ogrlicu ili pojas koji je prikladan i udoban za vašeg psa. Zatim, odlučite koji je povodac za pse najbolji za obuku. Kontraktilni povodac koji se može uvlačiti nije prikladan za obuku pasa. Takođe će vam trebati poslastice za obuku pasa u kojima vaš pas uživa i koje mu je lako da brzo pojede, tako da mu nagrada bude neposrednija. Postoji mnogo odličnih poslastica dostupnih u prodavnicama za kućne ljubimce ili možete koristiti nešto što sammi spremite kod kuće, poput komadića obične kuvane piletine ili ćuretine.


Izaberite metod

sl-03.jpg

(photo source)

Pre nego što započnete obuku poslušnosti psa, izaberite najbolju metodu za vas i vašeg psa. Stilovi treninga se razlikuju, ali većina trenera se slaže da psi najbolje reaguju na pozitivnu podršku, kao što su pohvale ili poslastice. Jedna uobičajena varijacija treninga, poznata kao trening klikerom (misli se na predmet koji proizvodi zvuk "klik", vidi sliku iznad - prim. Đurđija), uključuje upotrebu uslovljenog pojačivača. Postoji mnogo knjiga i web sajtova za obuku pasa na kojima možete naučiti o tehnikama treninga i odrediti koje najbolje odgovaraju vama i vašem psu. Kada planirate svoje metode treninga, ne zaboravite na socijalizaciju psa.


Podesite sesije

sl-04.jpg

(photo source)

Uspeh se obično postiže malim koracima. Trening sa vašim psom treba da traje 10 do 15 minuta, dva do tri puta dnevno. Ovo posebno važi za štence zbog njihovog veoma kratkog trajanja pažnje. Duže sesije mogu dovesti do dosade odraslom psu. Počnite sa podučavanjem osnovnih komandi. Pokušajte da se držite jedne akcije po treningu kako se vaš pas ne bi zbunio.


Osnovne komande

sl-05.jpg

(photo source)

Često je komanda "sedi" jedna od najlakših za vašeg psa da nauči. Zatim, možete da ga obučite da legne. U isto vreme, radite na tome da naučite svog psa da ostane. Pored toga, vaš pas treba da bude obučen da vam dođe kada ga pozovete što je pre moguće. Ovo je jedna od najvažnijih osnovnih komandi. Jednom kada vaš pas savlada ove osnove poslušnosti psa, možete preći na zabavne trikove i napredne komande.


Nađi pomoć

sl-06.jpg

(photo source)

Traženje stručne pomoći ne znači odbacivanje programa obuke „uradi sam“. Možete pronaći profesionalnog trenera pasa koji nudi privatne treninge, a neki treneri čak nude i online sesije. Mnogi vlasnici pasa radije se pridruže lokalnim časovima poslušnosti pasa tako da budu pod nadzorom instruktora za obuku pasa bez većih troškova privatnih sesija. Osim toga, ti časovi izazivaju vašeg psa da uči dok ga ometaju drugi psi.


Časovi obuke pasa ili privatne sesije takođe mogu biti dodatak vašem ličnom programu obuke. Trener pasa može vam pomoći da poboljšate program i prilagodite ga stilu učenja vašeg psa. Pokušajte da i vi budete što je moguće više uključeni kada je reč o obuci vašeg psa. Vi i vaš pas bićete jači tim, kada ste direktno uključeni u proces obuke.

Problemi i ponašanje prilikom provere

Obuka pasa zahteva vreme, a vi i vaš pas ćete verovatno naići i na nekoliko prepreka na vašem putu. Možda ćete sresti otpor ili tvrdoglavo ponašanje svog psa. Neka stvari ipak budu pozitivne - nagrađujte svog psa za dobro ponašanje, i pobrinite se da koristite neku nagradu za koju će on radosno raditi.

sl-07.jpg

(photo source)

Takođe, možete primetiti uobičajene probleme u ponašanju kod vašeg psa kao što su skakanje, lajanje ili čak agresija. Najbolji način da ispravite bilo kakvo loše ponašanje je da ga prekinete. Preusmerite pažnju svog psa na nešto pozitivno. Pokušajte da prođete kroz vežbe koje je vaš pas savladao, a zatim i nagrade. Održavajte svoje držanje hladnim i samouverenim i budite jasni o tome šta mislite.

Pozitivno osnaživanje naučenog je ključ uspeha. Česta greška koju vlasnici prave je kažnjavanje psa tokom treninga ili ljutnja. Ovo će samo izazvati zabunu. Možete pokušati da zadržite pažnju svog psa poslasticama i entuzijazmom, ali znajte da je vreme da završite sesiju kada vašem psu postane dosadno ili vidite da je umoran. Pokušajte da završite sesije na pozitivnoj noti. Na kraju, uspešna obuka će se postići strpljenjem i doslednošću.

__________________________

(izvor: thesprucepets.com)

sl-08.jpg

(photo source)


Ako i vi imate psa, kako vama ide sa ovom obukom? Da li volite da ga naučite samo osnovnim komandama ili i nekim naprednijim trikovima? :)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.