Quantcast

Како сам извадио Грчку из кризе-1.део

Кад сам писао раније на неким форумима, имао сам обичај да пишем дугачке поруке и неко ме питао како ме не мрзи да пишем тако дугачко а 1 форумаш је на то одговорио: ЊЕГА МРЗИ ДА ПИШЕ КРАТКО. Хехе. Међутим, после тога сам то радио све ређе јер ме је мрзело а и нисам имао времена. Па ево сад опет да напишем нешто дуго. А и 1 туриста ми је предложио да бих на основу свега што сам доживео радећи на мору, могао књигу да напишем и то ћу сигурно урадити ал тамо негде после 100. године пошто намеравам да живим вечно а не верујем да ћу радити нешто на мору после 100. године. Све у свему-никад нема думрем! :zskace:

Што се тиче наслова, да објасним делимично: Кад сам радио у Грчкој, 1 Лесковчанин ми је лепо објаснио на који тачин ја помажем грчку економију: Плаћам хотел или стан грчком станодавцу, купујем грчки леба, воду и 'ладни соци, купујем грчку робу, јурим грчке сојке...добро ово сам ретко ретко радио пошто су дебеле. Хехе. И ја сам онда схватио да ја тамо нисам отишао да се обогатим, зарадим први милион и донесем га кући у центар света него да извадим Грчку из кризе а кад би ме људи питали како то радим, ја бих им рекао-својим поштеним радом на црно. И тако, успео сам да извадим Грчку из кризе и касније кад сам се вратио кући сам причао земљацима да ако опет на ТВ виде масовне протесте у Атини и Грчкој (ГР) да то није због кризе, таман посла, него да то Грци траже да им се вратим јер очигледно не могу да живе без мене. Разумем их. Хаха.

Е пре него што почнем да пишем љуцки (мој стил писања сам вам објаснио у првом блогу о ЦГ z:lol:) да вам пустим 1 шашав спот на YТ!

z:lol:

27. мај (ако се не варам) 2011. После распитивања по нету и уживо, чекам бус на станици у центру света, око 8 увече. Аутобус иде за Атину. Мало ме вата трема ал сам спремам да цео живот идем напред. Класика, поздрављање, најлепше жеље, улазим у бус, стиснем петљу и кренем напред. У ГР НИКОГА НЕМАМ И НИКОГА НЕ ЗНАМ! Идем мање-више на бум. Гледам ди ћу седнем, бус скоро пун и 1 момак ми понуди да седнем поред њега. Оберучке приваћам. Момак се такође зове Иван, моје је годиште, и иде у ИСТО МЕСТО. Просто невероватно. Е једино што није из центра света него из Новог Кнежевца, чини ми се.

Да објасним: На основу распитивања (које, како сам касније схватио, није било баш најбоље) одлучим да идем у Херсонисос. То је 1 мало место на северу Крита а Крит је највеће и 1 од најдаљих острва у ГР и много је далеко од Србије. Налази се на југу ГР. Од Атине до луке Пиреус (или Пиреј) се путује метроом а после од Пиреуса до Крита бродом (феријем). И тај дечко иде БАШ У ТО МАЛО МЕСТО-ХЕРСОНИСОС. Што би рекла она чувена песма-судбина је тако хтела, да одем из родног села, нек ме не забораве девојке са Мораве. z:D Иначе моја Ћуприја, мој центар света се налази на 1 од највећих река у Србији-Великој Морави. И ми, Ћупричани смо Моравци.

Седнем до њега, крећемо да трућкамо. И он први пут иде у ГР да ради. Упознам се и са осталима око нас у бусу и то је потребно јер ја би се утепао од досаде на тако дугом путу. Савет за све-избегавајте бусеве за дуге дестинације, ако имате пара седајте на авион, ако се резервише на време и ако се навата нека акција, могу да се нађу јефтине карте. А ја шта ћу-сиротиња раја-бусом и бродом, је*и га. Уместо приватним авионом. И то не од Жељка Митровића него својим приватним. Ал ја кад бих имао свој авион не би ни ишо у ГР да масирам бабе по плажама него би ладио јајца у Мораву. Или у Дубаију, или негде у Нилу, само би морао да пазим да ме не изеду пиране, ће ме скрате за јајца. Али је*и га, братанац, ја сам виши физиотерапеут, нисам власник ТВ Пинк. z:D

Ако већ идете бусом, понесите онај јастук на надувавање, или слушалице за музику или оба. Или нађите неког да га давите у бусу цео пут до Атине, (и даље, како кога) ко што сам ја радио. Сигурно се дечко јадан горко покајао што ме уопште позвао да седнем до њега. Али је*и га, сигурно није знао да ја радим и психичке и физичке масаже. Ал добро, масажу мозга до Херсонисоса му ништа нисам наплатио-то му је био поклон од мене. :zskace:

И сад, у бусу и на паузама пута сам чуо разне приче о браћи Грцима-и добре и лоше. Била је добра екипа у бусу али брате пут траје, и траје, и траааааааааааааје јер је неудобно спавати у бусу, барем без оног јастука. А Атина је много далеко. За оне који не знају, Атина је последња аутобуска станица у ГР. Углавном стижемо у Атину око 11 сати по српском и 12 (подне) по грчком времену. Разлика у временској зони је 1 сат. Путовали смо око 15 сати, мада то зависи од задржавања на граници. Атина је велики и леп град. То ми је био 1 од највећих градова које сам видео у животу. Пре тога сам био само у Цариграду који је тек ООООООГРОМАН! Атина је иначе мало већа од Ћуприје. Хахаха.

У бусу смо упознали 1 дечка који такође иде у луку Пиреј али не иде на исто острво него на Миконос. Помого нам је да стигнемо у Пиреј. Метро се реновирао па смо морали да идемо таксијем. Делимо трошак, путујемо око 45 минута и плаћамо такси по 6, укупно 18 евра. Иначе, пазите се кад путујете метроом у Атини а поготово ноћу пошто су пљачке и џепарења тамо МАСОВНИ. Стижемо у луку, а карта за брод се може купити у некој агенцији у луци или на улазу у брод. Стиже и брод. КООООООООЛИИИИИКИИИИИИ ЈЕ, БРААААААТЕЕЕЕЕЕ! Ја сам се одушевио кад сам га видео, први пут у животу сам видео тако велики брод (и брод уопште) уживо. z:)

Брод се зове Суперфаст а има и још неки. Карта је коштала 36,5 евра а заборавио сам да кажем да се бус зове Сиамос-турс а има још и Аламанис и ФТП. Брод путује до Ираклиона, главног и највећег града на Криту. Брод је прелеп и мени је тамо било уживање. Било ми досадно да седим на 1 месту па сам мало пио пиће са Иваном а мало више шетао по броду, обилазио све живо, мало и дремао...Морам да вам признам и да сам га једном и бацао на броду али не тад него други пут. Уосталом, шта да вам причам кад ви то све знате и то радите стално, тј. кад год нема града (кад нема кише-добар је и град). У авиону, чини ми се, да га још нисам шиљио, ал млад сам, има времена. А све зависи и де иде авион, дал ћу да стигнем... Хахахаха. :zskace:

Стижемо у Ираклион у 10-11 увече и на главној аутобуској станици чекамо аутобус за Херсонисос. Иначе, градски аутобуси у самом Ираклиону су плави а међуградски аутобуси који саобраћају по острву су зелени К-Тел бусеви. Чекамо зелени бус. Упознајемо ту 1 жену из Хрватске и тако. Бус до Херсонисоса путује око 40-45 минута и кошта 7,5 евра, чини ми се. У бусу упознамо 2-3 Врањанца с којима ћу касније да се дружим повремено а поготово 1 Нешу који је скроз опичен, ма луд је ко струја и убивен с мокру чарапу у мали мозак. z:D Обожавао сам га а касније ћу да вам испричам неке анегдоте с њим. Прича ко навијен, ко ја. Нас двојица ко да смо рођени у воденицу. Хахаха. И одма на почетку нам каже како се з Грцима треба ценкати што више и како је то тамо нормално. А ја пошто већ имам легло анаконди у џепу-то ми уопште није било тешко да прихватим. Хехе. Даде ми број и рече да раде у ноћном клубу Хавана и ако ми нешто треба да их зовем.

Коначно стижемо у Херсонисос. Иван је већ имао неке познанике из Србије тамо, неки су већ радили тамо а неки су тек требали да дођу. Становали су у 2 стана. Иван је отишао у 1 а мене су послали у други пошто је ту имало места па да преспавам ту те 1. ноћи (а било је касно) а после да се сналазим сам. Али морам да сачекам Ивана да нађе друга који ради у неком кафићу до 1-2 ноћу. Чекам на клупи поред супермаркета Спар и никако да се врати. Чекам да га нађе, да се оном заврши радно време, чекам и чекам. Хладно ми је. Вадим из кофера нешто топлије да обучем. Пусто је. Пролазе повремено неке пијане Енглескиње а ја већ замишљам коју мајицу да иштампам кад кренем да радим не би ли их привукао на масажу онако пијане и дебеле. Мислио сам да су тамо већина туриста Енглези али сам се за**бао. У Херсонисосу нису али у суседној Маљи јесу. Иван се коначно враћа. Он се већ уселио па је дошао да ми помогне са коферима и да ме одведе у тај стан на једну ноћ. Мислим, не да ме прца, немој погрешно да ме схватите, него само да преспавам. Хахаха.

Силазимо низ улицу према мору, пролазимо поред полицијске станице, вучемо кофере и сећам се, пролазимо испред неке зграде а неки Грци седе испред, чешкају јајца и кажу нам реченицу коју ћу ја памтити док сам жив:

„WЕLCOME TO OUR GREECE!"

То је онако баш лепа добродошлица. Наравно, мислили су да смо дошли туристички и мислим се-еееееееееее моји братанци, кад бисте ви знали да смо ми дошли ту да радимо, и то на црно и да вам одузимамо 'леба из уста, не бисте нас ви тако топло дочекали, него бисте нас бачили у море што би рекли Црногорци. Хаха. Касније сам и сам истим речима (само без оног OUR, наравно) дочекивао неке туристе кад их видим у граду поред буса јер је то баш фино. Е једном сам се за**бао, пожелео сам им добродошлицу у ГР, кад погледам мало боље а они оне кофере поред буса пакују и ОДЛАЗЕ КУЋИ. Хахаха. :zskace:
...................................................................
 

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.215
Долазимо до зграде и стана, унутра су 1 девојка и дал 1, дал 2 момка. Упознајемо се и лежем да спавам. Комарци ми пожелели добродошлицу и крећу у ваздушне нападе а у ГР ем их има много, ем су велики ко да их ране хибридима или концентратима. Ко да су американски. Неки ГМО комарци. Е сад дал грчки комарац није знао да сам ја Србин или је тео да се напије братске, српске крви, је*ем ли га. Хехе. Иначе, савет за све-кад идете тамо обавезно купите нешто против комараца. Крећем у противнапад на агресора, убивам ги, украшавам зид и лежем коначно да сном мртвијем сним пошто сам био умрео од дугог пута а и било је много касно. Хаха. z:lol:

Будим се, ватам кофере и тражим привремено место ди ћу да мећем кофере док не нађем стан. Купујем грчку мобилну картицу на трафици. Рекоше ми да је Q card компанија најбоља, кошта 5 ојра, кредит на њој исто толико. Али је регистрација картице много компликована за почетнике, не могу да се снађем, иде тешко, ваљда је била и недеља па треба нешто да се чека да се региструје, тако нешто. А мора то да се обави. И ја купим и ону картицу за хало говорницу и зовем Врањанца за помоћ и питам га дал могу да однесем кофере у Хавану да ми причувају док нађем стан да их не вучем са собом док га тражим. Каже ми, ја сад не радим ал ти слободно потражи тога и тога, позови се на мене, и причуваће ти. И ја одем, а било је преподне, Хавана није радила, сачекам мало да отворе, питам ту 1 Албанца који ради да ми причува, кажем таква и таква ствар, нема проблема.

И кренем у потрагу за станом. Ал дај, пре тога да видим плажу. Нисам видео грчко море толико дуго а тако га волим. И сиђем ти ја на плажу а на себи носим мајицу на којој су напред српска застава и слика Новака Ђоковића и пише НОВАК ЂОКОВИЋ-ПОНОС СРБИЈЕ а позади, исто то на енглеском. Да се зна бре, одакле сам. Хаха. И кренем да разгледам плажу и пролазим поред 1 момка и девојке у полуседећем положају на лежаљци а девојка з голим сисама. Погледам ја девојку у сисе, момка сам погледао онако 1 оком, хехе, и кренем даље. Кажу они на српском-КО ЈЕ САД ОВАЈ? Искулирам их ја и наставим. Они мени кажу на грчком ЕЛА а од раније сам знао да ЕЛА значи дођи, а значи и ајде. Застанем, окренем се, приђем и упознам се са њима. Испостави се да су то момак и девојка из Врњачке бање и Краљева са којима сам се ја претходно дописивао преко интернета када сам се распитивао о ГР, знао сам да су ту ал нисам знао где и шта тачно раде и до тада нисам знао ни ја њих ни они мене. Куцали смо се само преко нета. Здраво, здраво, где си, шта си, и ја их питам за стан и они ме упуте на Арбија. Арби је, иначе, много добар Србин из БГ који је био менаџер истоименог ноћног клуба и ресторана и ту су Срби чинили већину запослених. Упутише ме тамо јер је он налазио јефтине станове за своје раднике па сигурно зна. Одемо до Арбија, тамо упознам и још неке Србе и упуте ме у гирос бар чији власник Карвунакис држи и зграду у којој издаје јефтине станове. Нађем га, он не зна енглески, па нам је преводила 1 његова симпатична радница. Цена 180 евра-месец, мислим да јефтиније нисам могао да нађем. Била је то гарсоњера, 1 кревет, мала соба, ормар, купатило...значи, услови лоши а и велика бука. То сам тек касније схватио пошто се стан налази близу многих ноћних клубова. Али добро, рачунам, биће добро, за почетак, за првих месец дана а касније, кад почнем да радим, други месец ћу да пређем у хотел а трећи месец, кад постанем милионер ћу да купим хотел и на тај начин уштедим 200-300 евра јер што би некој будали плаћао те паре месечно за кирију кад могу да имам свој хотел и живим у свом хотелу. Хехехе. Е прва жеља ми се остварила а друга још није.

Иначе станови за раднике (пошто се за њих то рачуна другачије него за туристе) у ГР се крећу просечно 200-300 евра месечно. Крећем да покупим ствари, и сад наравно, пошто сам 1. пут ту, не знам како да нађем Хавану па питам 1 плавушу испред посластичарнице преко пута мора, на енглеском наравно. Она крену да ми објашњава па кад виде ону мајицу пита ме да ли сам из Србије, ја потврдим, и она ми рече да је Српкиња из ЦГ ал да већ дуго живи у ГР. И ту ми мало, како, шта, попричамо и ја одем по кофере и уселим се.

Е сад мало да вам опишем Херсонисос па да кренем о послу. Као што рекох, то је једно веома мало место на неких 25 км од Ираклиона, некад је било село ал се онда захваљујући туризму развило. Већина туриста су Руси а већина посетилаца ноћних клубова и барова или ноћне тице су млади Холанђани од 16-25 година који су иначе пијани ко летве и никад се не трезне. Хехехе. Рећићу вам 1 занимљиву анегдоту коју ми је испричао Бугарин који ради у Хавани кад је видео ноћу на плажи двоје Холанђана како се прцају, он ми је то описао као така-така. После смо се стално заје**вали на ту тему. Хаха. Има и Израелаца и осталих. Херсонисос има душу и мане и врлине. Наиме, тамо има милион ноћних клубова и барова, значи, на све стране па је идеалан и Мека за те ноћне послове типа конобаре, шанкере...али због промене националне структуре клијентеле и кризе, много се мање пара зарађује него раније, и дневнице/ноћнице се крећу у просеку 30ак евра. У ГР се код приватника за време летње сезоне ради пуно, најмање 8-9-10 сати дневно, зависно од посла. Иначе, град има 2 главне улице, main road или улицу којом пролазе возила и beach road-шеталиште поред плаже. Између њих има доста малих попречних улица. Због Руса, у граду има доста крзнара са бундама, златара, јувелирница... Има доста и рент-а-кар агенција а у многим радњама не можеш да се запослиш ако не знаш руски. У крзнарама је то обавезан језик, наравно. Место живи дан-ноћ и као створено је за ноћни провод и живот!

Постоји 1 психолошки фактор: Наиме, кирија се плаћа унапред а у неким земљама се плаћа и депозит на усељењу, у ГР углавном не. И доста пара сам потрошио на припреме и кад сам дао и тих 180 евра за стан у џепу ми остало 50 евра. А тамо трошиш, зависно од тога шта пијеш и једеш и дал си пушач, најмање 5-10 евра дневно. Што значи да ми остало пара за још неких 5-10 дана и то је то. А заклео сам се: НИКАД НЕЋУ ДА ОДЕМ У СТЕЧАЈ! ЗНАЧИ НИКАД! :zskace:

И сад у тој ситуацији, кад немаш ни динара у џепу, неки би рекли да је то реалност! Не, то није реалност! Не треба прихватити "реалност" ако је лоша по твоје интересе! Ако је тзв. реалност лоша, не треба је прихватати него је треба МЕЊАТИ! Значи, не треба да седнете и да кукате пошто у џепу имате пара за још 5-10 дана живота него да засучете рукаве, да гледате како ћете да се извучете и кренете даље! Шта сад, што ми остала 50 евра треба да скочим у Мораву, или море и да се убијем! Не, него, треба да идем напред, да зарађујем и да својим радом вадим и себе и свет из кризе! Е касније сам (понекад) био у ситуацији да зарађујем више пара него што сам на Балкану могао да сањам. Само зато што сам кренуо напред!

Ја, лично, нисам тражио посао него сам тражио муштерије. Ал о томе касније. Углавном, ја не прихватам реалност ако је лоша него сам касније кад сам се купао у мору у ГР радио следеће: Легнем на воду у тзв. потпуну екстензију, значи раширим и руке и ноге, плутам, уживам и кажем: "ОВО ЈЕ РЕАЛНОСТ, БРЕ!" што бих и вама топло препоручио. А није реалност она пређашња ситуација. И нећу да ми нико кад каже "реалност" увек мисли на нешто што је ружно и лоше за мене или нас!

Наставиће се...
 
Poslednja izmena:

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.215
Tol;bt268587:
Grčka...obožaaaavaaaammmmmjeeee! :zaljubljena:

fale mi fotke onog velikog broda ( feribot?) i barem nekih mesta interesantnih...aparat, mob..ulje-platno, plajvaz( ova poslednja dva = šala :) ) u ruke i fotkaj
bio bi super putopis( i ovako je sjajno)

Хвала али нажалост, немам ниједну слику из ГР.

Љиљо, не каже се бегау него бегају. :zskace:

Ево сад сам ставио 3.

Ситније, Циле, ситније...z:D
 

LJILJA MMM

Zaslužan član
Poruka
104.548
KOLEGA IVAN;bt268645:
Ће видиш ти кад те ја доватим. Ће видиш, мала моја, како љуби Моравац. :zskace:

Очи да ти испадну. :zblesav:

Боље бегај у свет! z:D

:zcepanje:
Moravska je sorta ponajbolja. Za jednog sam udata baš dugo ...i opet bih :zskace:
A da begam ne mogu. Moram da pretrčim blogove po službenoj dužnosti :manikir:
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.