Kako Rusi saradjuju sa FIATom

Srborus

Poznat
Poruka
8.219
Rusko akcionarsko društvo Solers i zajedničko preduzeće osnovano s italijanskim Fijatom, proizvodiće 500.000 vozila godišnje od 2016. godine.

Izvršni direktor Solersa Vladimir Švecov je precizirao da će se u prvoj fazi montirati 300.000 kola.

Italijansko-rusko preduzeće, iza koga stoji ruska razvojna banka VEB, osnovano je u februaru ove godine po principu "pola-pola", najavljujući da će proizvoditi do pola miliona vozila godišnje.

Vlada Rusije je u partnerstvo uložila 1,2 milijarde evra kredita, dok su proizvođači automobila ponudili tehnologiju i proizvodne kapacitete, čime je formirano drugo najveće preduzeće na tržištu automobila u Rusiji, posle Avtovaza, u kome francuski Reno poseduje većinski paket akcija.

Partnerske firme montiraće devet Fijatovih modela i planiraju izvoz do 10 odsto ukupne proizvodnje, a pored kola, izrađivaće menjače i motore u Rusiji.

Kompanija Solers, deo nekadašnje imperije čelika ruskog tajkuna Alekseja Mordašova, u poslednjih nekoliko godina razvila se u vodećeg ruskog proizvođača vozila. Ona je prodala 62.000 automobila u 2009, kada su ukupne ispruke kola na tom tržištu bile prepolovljene.

Solers planira da proizvodi devet novih modela "u različitim klasama" u fabrici Naberežnji Čelni na obali Volge, u ruskoj republici Tatarstan. Solers već montira Fijatove modele "albea" i višenamensko vozilo "dolbo van".

Fijat i Solers sarađuju od 2005. godine, a italijanski auto-gigant ima dugu istoriju poslovanja u Rusiji, gde je Fijat 1970. godine sagradio Avtovazovu fabriku u Toljatiju.

Perspektivno tržište

Zajedničko preduzeće sa Fijatom je prvo veće ulaganje inostrane firme u Rusiju od kada je globalna finansijska kriza dovela do kolapsa tražnje za automobilima. Rusija je obećala da će imati najbržu stopu rasta autoindustrije u svetu, ali je prodaja prošle godine pala 49 odsto u odnosu na 2008.

Znaci FIAT ce da pravi 500.000 auta godisnje u Rusiji, 9 razlicitih modela i to je sve proslo bez nekog prevelikog histericnog odusevljenja i bez imalo agresivne politicke propagande tamo nekog njihovog "Dinkica", sve normalno i smireno.
 

Back
Top