kako restaurirati furnirani namestaj?

Macad

Zainteresovan član
Poruka
371
Imam nekoliko vrlo lepih komada furniranog namestaja, koji je na nekim mestima ostecen. Ne nedostaje furnir, nije odlepljen, ali je izguljen i bez sjaja. Namestaj nije nesto previse vredan pa se neka profesionalna restauracija verovatno ne bi isplatila, vec bismo sami pokusali da ga "malo sredimo", ali ne znamo kako...Trazili smo na netu, ali bez uspeha. Mozda nam neko moze pomoci savetom, adresom nekog sajta, preporukom neke knjige na tu temu? Hvala unapred

Zavisi da li je politiran sa serlakom , to se moze proveriti tako sto se na krpicu stavi malo 96%-tnog alkohola i istrlja , ako se skida lak , onako da izgleda kao da se mrljavi , onda je serlak u pitanju , politiranje selakom se radi rucno sa lopticom uod vate u koju se sipa selak i alkohol i koja se stavi u pamucnu krpicu pa se na politiranu povrsinu nanese kap ulja i onda sa lopticom nanosi selak pokretima u obliku osmice , ali za taj vid rada je potrebno iskustvo , ako je furnir odlepljen moze se zalepiti peglom , mozda je potrebno naneti malo lepka ispod furnira , naprimer zasece se malo skalpelom pa se ubaci lepak izmedju furnira i drveta.
Ponekad se moze zagrejati malo razredjenog selaka pa ga naneti cetkom

Pa zavisi , prevaranti od tih starih ormana prave vitrine , pa ga valjaju kao bidermajer , ako mislimo na iste , inace vrlo malo vrede , ali mogu se lepo srediti , pogotovo zbog kvaliteta izrade i onda se lepo uklapaju u ambijent , inace veliki komadi se jako tesko prodaju , ja nisam trgovac , svojevremeno sam se bavio restauracijom pa nemoj da me drzis za rec.

Back