Kako resiti stambeno pitanje u Srbiji i okruzenju?

blooser

Veoma poznat
Poruka
13.032
A da nije kredit i podstanarstvo? Da li je u redu da su mnogi 90-ih otkupljivali stanove za male pare i time dobili na desetine hiljada evra gratis dok neko te pare ne zaradi ni za ceo zivot, i da takvi koji su dobili stan sada izdaju onima koji nisu imali srece da imaju tu priliku? Da li bi oni trebali da doplate taj stan ili da pocnu da placaju kiriju drzavi i pune budzet ili bi trebalo da i dalje postoji prilika da se pod istim uslovima dodje do stana i zasto toga nema i dalje vec se cini nepravda? Mnogima su i otimali posle 2. svetskog rata a na kraju neki drugi dobijali. Da li je moguce postaviti negde u gradu ili okolini kamp-prikolicu i da li postoji mogucnost uvodjenja struje u nju, ako neko nema mogucnosti da se skuci? Krov nad glavom je osnovna ljudska potreba a onaj ko nema srece ceo zivot zrtvuje obezbedjivanju toga. Cak i ubice u zatvoru imaju smestaj, jel to kazna, sta je onda bolje nekom bez svoje imovine koji nije ucinio nikakvo kaznjivo delo nego onom ko je ubio nekoga, jos u zatvorima pocinju da uvode i teretane, npr. neki novi zatvor u Kragujevcu, jel to u redu?

U principu si u pravu, ja isto imam "pik" na to dobijanje stanova jos iz doba SFRJ. Tada su SVI izdvajali za stanove koji su se delili, islo od plate, ali su SAMO NEKI, mada mnogi, stanove i dobili. Neko ko je recimo imao kucu izdvajao je za stanove drugih, ali on sam nikad nije mogao da ga dobije jer - ima kucu!

To jeste velika nepravda. Onda imas da su stanovi dodeljivani, BAR TEORETSKI, po broju clanova porodice, ali se desavalo da neki budzovan sa zenom, bez dece, dobije 3-sobni stan od 80 kvm, a porodica sa 4 clana dvosoban od 49kvm - znam licno taj primer.
Pa oni sto su se fiktivno razvodili, ostavljali stan zeni pa dobijali novi, a zapravo ziveli zajedno.

O novom dobu necu ni da pricam.

Nego pitanje za tebe - izvini sto cu biti grub, provokativno je za sve ne samo za tebe - KAKO NE MOZES DA SE SKUCIS KAD SE TOLIKO GRADI PO SRBIJI? Svaku livadicu, ali bukvalno, su uzeli i grade li grade, a ti i mnogi drugi ne mozete da kupite stan?
Ili da parafraziram onu cuvenu podrzavaoca vlasti "cuti, bar se gradi", na sta imam KONTRAPITANJE: A KOLIKO SE OD TIH STANOVA KOJI SE GRADE, M@JMUNI, GRADI ZA VAS - 3, 5, 7 stanova? KOLIKO?

Hebote, ponavljam se, ali nas narod je toliko glup da prosto zasluzuje sve sto mu se desava, zao mi samo sto sam i ja deo vas i moja porodica. Cak i deo moje porodice zasluzuje, kad ih cujem kako komentarisu - ne podrzavaju oni vlast, upravo suprotno, ali kao sta se ti bunis kad je to tako.

I onda se samo nametne - kad je vec to tako, onda CRKNITE! Samo problem sto su mi to dragi ljudi, a imaju i decu kojoj ostavljaju/mo ovaj MORDOR. A tek ce da bude MORDOR.

Optimus Prime

Buduća legenda
Poruka
31.526
IMG_20230117_125821.jpg

Hristiana

Zainteresovan član
Poruka
192
Juče dolazila još jedna agentkinja da slika stan koji je oglašen na prodaju i koji još uvek iznajmljujemo.

Kaže da stan u potkrovlju, na Ceraku, zreo za renoviranje, može da se proda po ceni od 2.700 EUR po kvadratu.

Jedva čekam da vidim kako izgleda b***** koja je spremna da plati toliko. Za te pare može da kupi novogradnju na Novom Beogradu, 5 minuta od centra grada autom.

Hristiana

Zainteresovan član
Poruka
192
Prekjuče našli preko neke agencije odličan trosoban stan u Rakovici za samo 300 EUR. Poslali JMBG i email adresu agenciji, oni nam poslali broj telefona vlasnika. Razgovor sa njim normalan, doduše nema mnogo škole, tipičan Pazarac. Svi uslovi prihvatljivi. Pitamo da li možemo odmah da dođemo da pogledamo stan. Posle nekog vremena javlja da ne može taj dan jer stanari nisu kod kuće. Predlaže da dođemo sutra u prepodnevnim časovima. Pošto su juče prepodne trebali da dođu iz agencije da ponovo slikaju stan koji i dalje iznajmljujemo, zamolimo ga da pomerimo dolazak za 13:00 h i da nam, pošto smo se prvi javili i želimo da iznajmimo na duže, da malu prednost i ne izda drugima u međuvremenu. Kaže nema problema.

Sutradan ujutru potvrđujemo dogovor, on se javlja odmah i takođe potvrđuje. Taman smo krenuli da vidimo stan oko 12:00 h, zove telefonom i bez blama javlja da je stan izdao, sa 300 reči izvinjenja. Navodno je nekome pokazivao stan pre nas, pa mu javili iz agencije da toj osobi mora i da izda. Rekoh da tako nešto nije moguće i da nikakva agencija ne može da ga primora da izda stan nekome kome ne želi. Opet se izvinjava naveliko, mada deluje dosta licemerno. Navodno je imao veliku želju baš nama da izda stan, ali, eto, morao je da uradi kao što agencija traži od njega.

,, Izvini, molim te, znaš koliko mi je žao, koliko sam želeo baš vama da izdam stan, eto, oni me naterali, nisam mogao drugačije, baš mi je žao, ne znam kako da ti opišem..."

Rekoh, vaša volja da izdate kome god hoćete, svako dobro i ajd u zdravlje.

Iskreno faca na viber-u mi se ne dopada uopšte. Bukvalno ima facu kriminalca, mada navodno trguje farmerkama i od toga živi, tipično za Pazarca.

I sad tu meni više stvari čudno. Prvo,da li je moguće da čovek prosto nije obavešten da trosoban renoviran stan u Rakovici sa centralnim grejanjem može glatko da se izda za 500 EUR?

Očigledno je dosadašnjem stanarima izdavao po cenama koje su bile aktuelne pre dve godine i mislio je da se i dalje trosobni stanovi na toj lokaciji izdaju za 300 EUR.

Drugo, da li je bolje što nismo sa njim pravili posao, ako već u startu ne poštuje dogovore i tako licemerno se izvinjava?

Navodno porodičan čovek, sa ženom i sa detetom na slici, ali faca klasičnog kriminalca.

Ovaj u čijem smo stanu trenutno, dok ne nađemo drugi, je delovao sasvim normalno, navodno pristojan lik, lepo vaspitan, pa nas je bukvalno oko svega prešao.

Više ne znam kakvog stanodavca da tražimo jer toliko lažu od samog starta, da to nije normalno. Čini mi se da su stariji ljudi u penziji još i najnormalniji kao stanodavci. Njima je bitna kinta koju dobiju i da su računi plaćeni, ostalo ih se ne tiče.

Hristiana

Zainteresovan član
Poruka
192
https://www.cenenekretnina.rs/

dobar sajt, ne radi ga agencija, već neutralno lice, na osnovu podataka iz katastra.
Au, pogledajte ovaj sajt. Podesite filter na januar mesec. U većini beogradskih opština pala je prodaja stanova za oko 50%. U mnogim opštinama je pala cena stanova od 10 do 20%. U Starom gradu su cene nešto veće, što je I logično, jer se u strogom centru uglavnom prodaju lux stanovi.

Na Zlatiboru je pala prodaja stanova za 98,5 posto, u Kragujevcu za 93%, u Nišu za 84, 3%... U Novom Sadu za 43,7 posto.

Na Novom Beogradu je zabeležen pad cena od 5,5 pošto u novogradnji i 9,2 posto u starogradnji. Prodaja je pala za 52,2 %

U Zemunu je zabeležen pad cena nekretnina od 36,7 pošto kada je reč o novogradnji i 29% kada je reč o starogradnji, a prodaja je pala za neverovatnih 98,3%.

U Rakovici je zabeležen pad cena nekretnina od 18% za novogradnju, a starogradnja je navodno skočila 20%.

Prodaja je pala za 52% u odnosu na prošli mesec i 32% u odnosu na januar 2022.

Stiče se utisak da najpre pada cena novogradnje jer investitori ne mogu da čekaju, moraju da otplate kredite.

Izvan Beograda i Novog Sada ne prodaje se skoro ništa, a ova dva grada je prodaja drastično pala.

sane aga

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
116
Prekjuče našli preko neke agencije odličan trosoban stan u Rakovici za samo 300 EUR. Poslali JMBG i email adresu agenciji, oni nam poslali broj telefona vlasnika. Razgovor sa njim normalan, doduše nema mnogo škole, tipičan Pazarac. Svi uslovi prihvatljivi. Pitamo da li možemo odmah da dođemo da pogledamo stan. Posle nekog vremena javlja da ne može taj dan jer stanari nisu kod kuće. Predlaže da dođemo sutra u prepodnevnim časovima. Pošto su juče prepodne trebali da dođu iz agencije da ponovo slikaju stan koji i dalje iznajmljujemo, zamolimo ga da pomerimo dolazak za 13:00 h i da nam, pošto smo se prvi javili i želimo da iznajmimo na duže, da malu prednost i ne izda drugima u međuvremenu. Kaže nema problema.

Sutradan ujutru potvrđujemo dogovor, on se javlja odmah i takođe potvrđuje. Taman smo krenuli da vidimo stan oko 12:00 h, zove telefonom i bez blama javlja da je stan izdao, sa 300 reči izvinjenja. Navodno je nekome pokazivao stan pre nas, pa mu javili iz agencije da toj osobi mora i da izda. Rekoh da tako nešto nije moguće i da nikakva agencija ne može da ga primora da izda stan nekome kome ne želi. Opet se izvinjava naveliko, mada deluje dosta licemerno. Navodno je imao veliku želju baš nama da izda stan, ali, eto, morao je da uradi kao što agencija traži od njega.

,, Izvini, molim te, znaš koliko mi je žao, koliko sam želeo baš vama da izdam stan, eto, oni me naterali, nisam mogao drugačije, baš mi je žao, ne znam kako da ti opišem..."

Rekoh, vaša volja da izdate kome god hoćete, svako dobro i ajd u zdravlje.

Iskreno faca na viber-u mi se ne dopada uopšte. Bukvalno ima facu kriminalca, mada navodno trguje farmerkama i od toga živi, tipično za Pazarca.

I sad tu meni više stvari čudno. Prvo,da li je moguće da čovek prosto nije obavešten da trosoban renoviran stan u Rakovici sa centralnim grejanjem može glatko da se izda za 500 EUR?

Očigledno je dosadašnjem stanarima izdavao po cenama koje su bile aktuelne pre dve godine i mislio je da se i dalje trosobni stanovi na toj lokaciji izdaju za 300 EUR.

Drugo, da li je bolje što nismo sa njim pravili posao, ako već u startu ne poštuje dogovore i tako licemerno se izvinjava?

Navodno porodičan čovek, sa ženom i sa detetom na slici, ali faca klasičnog kriminalca.

Ovaj u čijem smo stanu trenutno, dok ne nađemo drugi, je delovao sasvim normalno, navodno pristojan lik, lepo vaspitan, pa nas je bukvalno oko svega prešao.

Više ne znam kakvog stanodavca da tražimo jer toliko lažu od samog starta, da to nije normalno. Čini mi se da su stariji ljudi u penziji još i najnormalniji kao stanodavci. Njima je bitna kinta koju dobiju i da su računi plaćeni, ostalo ih se ne tiče.
Jeste li nešta povećali budžet ili je i dalje €48,000 u vrućoj vodi