Kako rešiti problem ravnomerne zastupljenosti različitih političkih opcija na TV kanalima? Televizije sa nacionalnom frekvencijom i one koje se prikazuji na Telekomovoj kablovskoj televiziji imaju veliki uticaj na javno mnjenje u Srbiji i mislim da taj problem treba da se reši.
Ja predlažem donošenje zakona gde bi se o politici moglo diskutovati samo u emisijama koje su predviđene za to. I svaka parlamentarna opcija bi bila proporcionalno zastupljena u tim emisijama prema snazi u republičkom/lokalnom parlamentu.
Prvo otkud potreba da se regulise nesto sto je zakonom vec regulisano, a tvoj Vodja sve radi idealno? Kako sad da popravljate nesto? I kako to da ste se setili da to popravljate posle 13 godina APSOLUTNE VLASTI , i bas posle protesta gde je bilo svega 107k ljudi, a u S. Mitrovici je bilo 120k?
Zasto samo parlamentarna opcija da bude zastupljena? Sta mi ostali nismo gradjani? Kako da se cuje za neku novu opciju, koja nije parlametnarna, ako im se ne da prostor za to? Ja bih upravo suprotno da se VANPARLAMENTARIMA opcijama da mnogo vremena, da ove parlamentarne neka tupe u Skupstini.
I nije poenta samo da sa POJAVLJUJU politicari i opcije na TV-u u posebnim emisijama, vec da se normalno informise o tome sta se desavalo tokom dana u DNEVNICIMA. Na primer, ako je ta i ta stranka dala izjavu za stampu povodom toga i toga, NE MOZE DNEVNIK RTS-a DA O TOME NE IZVESTI tako sto ce da prenese celu izjavu ili odgovarajuci, znaci ODGOVARAJUCI sazetak, a ne da se izvrce iz konteksta.
Dalje, ja bih zakonom definisao da RTS, kao drzavna TV, mora biti NAJZESCA OPOZICIJA SVAKOJ VLASTI. DA pojasnim, ovo ne znaci da treba da budu za politicku opoziciju, vec da moraju, STITECI INTERES GRADJANA, da stalno pritiskaju vlast da li je uradjeno (sta god - put, most, ugovor, zakon...) moglo bolje, brze, jeftinije, kvalitetnije... Znaci novinari RTS-a moraju da budu strah i trepet za vlast pitajuci ih pitanja koja bi ih, zapravo, pitali mi, gradjani.
To su te DEGENERACIJE drzavnih sluzbi u koju ubrajam i RTS, gde umesto da brane i rade u interesu GRADJANA I DRZAVE, oni rade u interesu VLASTI.
Hajde da i to napisemo, mora se - VLAST JE ZAPRAVO DIREKTNO SUPROTSTAVLJENA GRADJANIMA jer ih porezuje, kaznjava, donosi zakone koje narod mora da postuje, PRI CEMU JE ISTOVREMENO NJIHOV SLUGA jer ih narod placa. Narodu je u interesu da mu je drzava STO MANJA (sto manje zaposlenih), STO JEFTINIJA (manji porezi, dazbine itd) a da mu pruza STO VISE (kvalitetne usluge - brza administracija, da vojska moze da stiti drzavu, policija takodje, sto bolje zdravstvo i skolstvo itd). Kao sto vidimo zahtevi su oprecni, i zato mora kritika vlasti uvek i svuda, cak i kad rade dobro.
Kao sto privatnik uvek cedi zaposlenog a ujedno se trudi da ga sto manje plati. Znaci NAROD je PRIVATNIK, VLAST je RADNIK. Tako treba da bude.
E zato RTS, koji treba da predstavlja GRADJANE a ne VLAST, treba da bude najveca kritika vlasti jer narod nema tu priliku, ali novinari IMAJU.
I cik da politicar iz vlasti, ali moze i iz opozicije ako treba, ne dodje kad ga pozove RTS da da izjavu povodom nekih bitnih dogadjaja!
I ja ovde ne govorim o ovoj i onoj stranci koja trenutno vlada ili ce vladati sutra - ovo mora da vazi od sad pa zauvek, jer to je zadatak RTS-a.
Ostale medije lako uteras u red KAZNAMA - cepnes drakonske kazne, pa radite protivzakonito. Oni isto imaju obavezu kakav program mora da im bude, u principu oni ne moraju da budu tako striktna opozicija vlasti, ali NE SMEJU da favorizuju vlast, i MORAJU OBJEKTIVNO da izvestavaju - sto znaci AKO SE NESTO DESILO IMA TO DA POMENETE U VESTIMA, a ne da se pravite da se 100 hiljada ili milion ljudi NIJE SKUPILO KAD JESTE!