KAKO REŠITI PROBLEM NAPUŠTENIH PASA

Ako je pas na ulici pokupi se i vodi se u azil gde se posle mesec dana usmrti ako ga niko ne usvoji.
Ako je pas u dvoristu i slobodno se krece onda debela kazna.
Ako je pas u dvoristu i vezan
vlasniku se odrapi porez na godisnjem nivou kao luksuz (osim u slucaju ako nije radni pas).

Posle par meseci ne bi vise bila ni jedna lutalica na ulicama, a i po dvoristima jer nema efikasnijeg leka od onog koji udara po novcaniku. I onako se 99% pasa u Srbiji koristi za lecenje kompleksa tako da to treba platiti.

Cek cek-predvideo si kaznu za slucaj-da je pas VEZAN i da NIJE VEZAN..?Cek jel postoji treca solucija...?ili meni nesto promice..?:)

možda je ovo utopijski i naivno i sumnjam da je igde u svetu sprovedeno ali evo ideje:

osnov ideje: psi lutalice su pitomi i neagresivni (moje iskustvo),ne napadaju ni ljude niti pse na povocu (to im je uostalom uslov za opstanak) osim ako su u čoporu i ekstremno gladni,
a pri tom naiđu na osobu koja ih se plaši i koja svojim ponašanjem izazove u njima instikt lovca.

Rešenje:
svaki pas lutalica mora biti evidentiram. Ne vidim razliku između neke pričije vrste i psa (koji je mnogo pametnij, ima istoriju zajedničkog života i prijateljstva sa čovekom i sposobniji je da ostvari i produbi kontakt sa čovekom od većine drugih vrsta.
zašto se divlje vrste ne ubijaju nego čuvaju a pse lutalice treba istrebiti?
Rešenje: primeniti isti kriterijum kao na divlje životinje, registrovati, edukovati ljude da su u pitanju živa bića sa emocijama i sposobnošću epatije sa čovekom.
Pustiti ih da slobodno šetaju gradom kao što i vrapci i golubovi šetaju gradom.
Hraniti ih i lečiti od strane državnih isnstitucija uz evidentiranje agresivnijih pasa.
Agresivnije primerke staviti u azil sa ostalim psima, hraniti, negovati, pokušati resocijalizaciju. Ako resocijalizacija psa ne upse ostaviti ga u azilu do kraja života.

Na ovaj način ljudi bi pse lutalice prihvatili kao deo gradske faune, poštovali bi ih i čuvali, sa uvek otvorenom mogućnošću da se bilo koji od tih pasa udomi.

Za ovako nešto potrebno je društvo daleko svesnije od našeg, pri tom ne mislim na Srbiju već generalno današnji svet.

Нити је наивно , нити је утопијски Напасти.То јесте део решења који је у складу са законом и са стварном бригом како за људе , тако и за животиње. Регистовање, евидентирање, вакцинисање , кастрација и стерилазиција и азилска изолација су неопходни кораци за трајно решење.

Poslednja izmena:
Na nivou drzave problem pasa lutalica je reseno i vrlo se primenjuje gde postoji drzava,
tamo gde komunalna policija postuje nepisana pravila i naredjenja pretpostavljenih,
nista nije uradjeno.
Prvo, veterina je svoj posao dovela na zavidan nivo i sluzi im na cast isto tamo gde se postuju zakoni
drzave. Recimo u zemunu pasa lutalica ima samo po nekim sumnjivo privatnim posedima drzavne svojine
koji su na obodima grada i gde ih gaje "nn" cuvari poseda pored nekog veceg vezanog psa cuvara. Po gradu nema copora i vrlo malo ljudi vodi pse bez povodca.
Daklem, problem je u komunalnoj policiji koja ne radi svoj posao nego glumi privatnu policiju.

Па мени се и чини да сво то испирање мозгова и наметање паса долази од добро организованог лобија који има центар или главне центре у иностранству, исти је принцип рада као и код педерског лобија, исто наметање ненормалних вредности, исто јахање на грбачи пореских обвезника итд...

Hoces reci da su oni koji vole zivotinje uglavnom strani plecenici i tako to? Moram da primetim jednu krupnu kontradikciju. Naime s jedne strane stalno se pominju resenja iz EU za zivotinje, a ovamo kukate na uticaj te iste EU u vezi brige o zivuljkama. Odlucite se vec jednom - valja li evropski pristup vezan za zivotinje ili ne?

Poslednja izmena:
Hoces reci da su oni koji vole zivotinje uglavnom strani plecenici i tako to? Moram da primetim jednu krupnu kontradikciju. Naime s jedne strane stalno se pominju resenja iz EU za zivotinje, a ovamo kukate na uticaj te iste EU u vezi brige o zivuljkama. Odlucite se vec jednom - valja li evropski pristup vezan za zivotinje ili ne?

Длугомире, контрадикције су сасвим нормална појава ако се не размишља рационално, него пустимо да нас води мржња.
У овом случају је питање паса луталица , које јесте проблем , само изговор заманифестовање и пропагирање мржње против паса.

Они који намећу псе целом друштву раде по истим принципима као и они који намећу педерисање целом друштву. И пре њих нико никоме није бранио да воли животиње, као што већ дуго времена нико никоме не брани да буде педер.

Што се осталог тиче, контрадикција постоји, у једној Немачкој нигде нећеш пса луталицу, као што га нећеш наћи нигде у цивилизацији. Чак шта више, кад се негде у државама које толеришу псе луталице добије право на одржавање светског првенства у фудбалу на пример, то право је условљено елиминацијом паса луталица, па уследи прави покољ истих , јер ови из цивилизације не желе ни да помисле да се изложе ризику од напада истих. Наравно, не пада им ни на памет да финансирају склањање паса ни на тих пар недеља колико траје светско првенство, они веома цене своје држављане који ће доћи на светско првенство, а и своје пореске обвезнике, не пада им на памет да их изложе трошковима око тако нечега као што су пси.
Али зато та иста ЕУ којој у старим чланицама елиминишу псе луталице одавно нама намеће да пси нападају нашу децу,, шта их брига, може им се, ако ми не ценимо нашу децу што би их они ценили?

Они који намећу псе целом друштву раде по истим принципима као и они који намећу педерисање целом друштву. И пре њих нико никоме није бранио да воли животиње, као што већ дуго времена нико никоме не брани да буде педер.

Што се осталог тиче, контрадикција постоји, у једној Немачкој нигде нећеш пса луталицу, као што га нећеш наћи нигде у цивилизацији. Чак шта више, кад се негде у државама које толеришу псе луталице добије право на одржавање светског првенства у фудбалу на пример, то право је условљено елиминацијом паса луталица, па уследи прави покољ истих , јер ови из цивилизације не желе ни да помисле да се изложе ризику од напада истих. Наравно, не пада им ни на памет да финансирају склањање паса ни на тих пар недеља колико траје светско првенство, они веома цене своје држављане који ће доћи на светско првенство, а и своје пореске обвезнике, не пада им на памет да их изложе трошковима око тако нечега као што су пси.
Али зато та иста ЕУ којој у старим чланицама елиминишу псе луталице одавно нама намеће да пси нападају нашу децу,, шта их брига, може им се, ако ми не ценимо нашу децу што би их они ценили?

Dotako si se pravog resenja, jer nekima lakse udje sa zadnje strane nego prica u glavu....

Smeta vam kako to resava djoka, jer eto nije pozvan to da radi, smeta vam kako to radi pera smeta vam i kako to radi EU, ali najvise kako se to radi u svetu.

Cudo vam ne smeta ukidanje smrtne kazne za ljudske zivotinje koje pobiju hiljade ljudi, ali je lakse pobiti zivotinje koje bi trebalo stititi.

Po tvom principu trebalo bi utamaniti 30% ljudi.

Poslednja izmena:
Principe nam nameće EU samo zato što hrlimo ka toj EU zajednici. Pa kad je već naša država to prihvatila i usvojila onda toga treba da se pridržavamo. Svidelo se to nama ili ne, zakon se mora poštovati.

Očito je da problem lutalica mora da se rešava, sve su učestaliji napadi na ljude. Odbačeni vlasnički psi, zatim razmnožavanje istih koje se mora rešiti pod hitno. E tu treba država da deluje a ne mi građani da uzimamo zakon u svoje ruke i da nekoj životinji presuđujemo.

kao sto sam pretpostavio, frtalj odgovora sta si trebalo sa empaticne strane, frtalj kako su ljudi zli i ubijaju ih a lutalice su svi divne, frtalj suva filozofija za koju treba tri godine samo da se krene... katerpilar vam dade primer kako se to radi za nedelju dve... kada se to napravi i ljudi odahnu od napasti po ulicama koji prenose zaraze vlasnickim psima ako je vlasnik zauzet torokanjem sa nekim pa ne vidi sa kim mu se ker njusi, pa odahnu da mogu normalno da zive u 21 veku bez straha dal ce biti preklani ako im noga zagazi preko 3 cm zamisljene linije koju je postavio divlji ker kao svoju teritoriju u naseljenom mestu, pa odahnu dusebriznicii za zivotinje jer vise nece biti pasa na ulici za lak odstrel ili kasapljenje od strane bolesnika ili nekih kojima je dokurcila neazurnost oko izolacije pseta koje ujedaju i napadaju ljude... e onda oni frtalji filozofsko empaticno i studijski strucnih moze da se primene.

ali pre svega je taksa ili porez svakom vlasniku psa i zivotinje koju gaji sto rece neko u nehumanim uslovima za zivotinje a to su stanovi. pa kad volite onda platite, kao svuda u svetu... dosta su ujedeni placali citajuci nebuloze o ljubavnim ugrizima. sistematsko izbegavanje da kazete da je bas ta taksa neophidnist za sugurno sklanjanje lutalica sa ulica pokazuje koliko zaista brinete o njima a najvise kada ih na javnim povrsinama terate od svojih okupanih i ocesljanih kerova.

Poslednja izmena:
Ljudi će odahnuti kada se država za to pobrine. Ne možemo mi zakon da uzimamo u svoje ruke.
Problem lutalica je ozbiljna stvar i to mora pod hitno da se rešava. Ne ti ili neko drugi nego država.

Marlone, ja ni jednog trenutka nisam napisala da su lutalice koje napadaju divne, nemoj da izvrćeš moje napisane reči.

sam te nesto pitao, ili mozda citirao?

tema je kako resiti problem, ja vam dajem nacine, od vas cujem svasta a sad vidim da aruena kaze da nije to na nama nego na drzavi... :lol:
ako je na drzavi i nije preko potrebno sto pre jer dolazi zima, sto ste onda otvorili temu?

- - - - - - - - - -

Nisi ali si pisao posle mene. To mi je savim dovoljan znak da se meni obraćaš jer nisi citirao postove iznad.

cirkus... :rotf:

Otvorili smo temu jer je potrebna. Na drugoj temi ste o tome pisali naširoko i ako to nije imalo veze sa naslovom teme o "Užasu" koji se desio.
Pa evo teme i pišite rešenja.

- - - - - - - - - -

tema je kako resiti problem, ja vam dajem nacine, od vas cujem svasta a sad vidim da aruena kaze da nije to na nama nego na drzavi... :lol:
ako je na drzavi i nije preko potrebno sto pre jer dolazi zima, sto ste onda otvorili temu?

- - - - - - - - - -

cirkus... :rotf:

Tebi je možda cirkus ali meni nije.

Otvorili smo temu jer je potrebna. Na drugoj temi ste o tome pisali naširoko i ako to nije imalo veze sa naslovom teme o "Užasu" koji se desio.
Pa evo teme i pišite rešenja.

- - - - - - - - - -

Tebi je možda cirkus ali meni nije.

kada te neko citira on ti odgovara na tvoj post, kada ne citira nikog daje svoje misljenje... to sto se ti osecas prozvanom u necijem stavu to je tvoj problem a ne moj.

na temu: dadoh konkretne predloge za reseavanje gorucih problema koji da nisu ozbiljni ne bi o njima citali u svim medijima. od zagovornika da lutalice ne treba pipati i pustati ih kao gradsku faunu do onih da svako ko se zalaze za resenje sa njihovim uklanjanjem sa ulica mrzi pse, da je bolesnik, ubica, osoba sa traumama koji ne razume psecu filozofiju i slicne...od takvih ne cuh nijedan predlog za brzo resenje
@boljarin
znam za zemun, tu su pretezno privatne kuce,sinteri su revnosni jer ti ljudi ne trpe da im se copori motaju oko njihovih pasa, zivine i imovine generalno... problem je najveci u stambenim blokovima gde su se copori osilili zahvaljujuci pomenutim idiotima koji te lutaluce skupljaju i hrane po pravilu ispred tudjih a ne svojih vrata.

Садад неким не одговара ни штошто је отворена тема:eek::dash: а смета им када се каже дда тај проблем треба да решава држава.
А ко би и како један озбиљан проблем могао да реши и обезбеди трајност решења ако не држава.?

Садад неким не одговара ни штошто је отворена тема:eek::dash: а смета им када се каже дда тај проблем треба да решава држава.
А ко би и како један озбиљан проблем могао да реши и обезбеди трајност решења ако не држава.?

tacno kolega, drzava ce to resiti a na nama je da damo doprinos ozbiljnosti situacije a ne da stavljamo fotografije malih nevinih kuca koje mazimo i da tvrdimo kako su agresivni copori koji teriorusu gradjane mit onih koji mrze pse.

tacno kolega, drzava ce to resiti a na nama je da damo doprinos ozbiljnosti situacije a ne da stavljamo fotografije malih nevinih kuca koje mazimo i da tvrdimo kako su agresivni copori koji teriorusu gradjane mit onih koji mrze pse.

На нама је да дајемо сувисле идеје и предлоге , а не да машемо ножевима и пиштољима и претимо.

kao sto sam pretpostavio, frtalj odgovora sta si trebalo sa empaticne strane, frtalj kako su ljudi zli i ubijaju ih a lutalice su svi divne, frtalj suva filozofija za koju treba tri godine samo da se krene... katerpilar vam dade primer kako se to radi za nedelju dve... kada se to napravi i ljudi odahnu od napasti po ulicama koji prenose zaraze vlasnickim psima ako je vlasnik zauzet torokanjem sa nekim pa ne vidi sa kim mu se ker njusi, pa odahnu da mogu normalno da zive u 21 veku bez straha dal ce biti preklani ako im noga zagazi preko 3 cm zamisljene linije koju je postavio divlji ker kao svoju teritoriju u naseljenom mestu, pa odahnu dusebriznicii za zivotinje jer vise nece biti pasa na ulici za lak odstrel ili kasapljenje od strane bolesnika ili nekih kojima je dokurcila neazurnost oko izolacije pseta koje ujedaju i napadaju ljude... e onda oni frtalji filozofsko empaticno i studijski strucnih moze da se primene.

ali pre svega je taksa ili porez svakom vlasniku psa i zivotinje koju gaji sto rece neko u nehumanim uslovima za zivotinje a to su stanovi. pa kad volite onda platite, kao svuda u svetu... dosta su ujedeni placali citajuci nebuloze o ljubavnim ugrizima. sistematsko izbegavanje da kazete da je bas ta taksa neophidnist za sugurno sklanjanje lutalica sa ulica pokazuje koliko zaista brinete o njima a najvise kada ih na javnim povrsinama terate od svojih okupanih i ocesljanih kerova.

Nista se ne radi za nedelju ili dve. Problemi koje su uspesno reseni u uredjenim drzavama su posledica celokupnog okruzenja i postovanja zakona, a to nigde nije uradjeno preko noci.

- - - - - - - - - -

Ljudi će odahnuti kada se država za to pobrine. Ne možemo mi zakon da uzimamo u svoje ruke.
Problem lutalica je ozbiljna stvar i to mora pod hitno da se rešava. Ne ti ili neko drugi nego država.

Marlone, ja ni jednog trenutka nisam napisala da su lutalice koje napadaju divne, nemoj da izvrćeš moje napisane reči.

Ali on to radi stalno, Ni taj problem ne moze da se resi preko noci. :kafa:

Back