Kako rešiti palestinsko pitanje?

da li si ti uopste svjestan zahtjeva paleatinaca poput povratka izbjeglih lica na njihovo vlasnistvo tj u drzavu Izrael. Druga drzava je potrebna da se smjeste ti milioni izbjeglica koji su sad u rasejanju. Tvoj predlog nista ne rjesava.
Po tvom preedlogu oni bi ostali vjecno po kampova bez drzavljanstva i sl. jer im izrael sasvim sigurno ne bi dozvolio povratak na palestinske teritorije. Takodjer im ne bi ni isplatio ni nadoknadu za imovinu .
Kada se podvuče crta broj Jevreja koji su izbegli iz arapskih zemalja i broj izbeglih Palestinaca je tu negde.

Kada se podvuče crta broj Jevreja koji su izbegli iz arapskih zemalja i broj izbeglih Palestinaca je tu negde.
O boze ti to ne gledas oojedincne ljudske sudbine no nivelises brojke. Zamisli Srbina iz krajine kojeg je istjerao Hrvat i nekog hrvata iz Bosne kojeg je istjerao neki srbin i to je tebi jedan jedan. Pa stvarno si bas usvojio izraelsku propagandu jer to nije iz tvoje glave no si ookupio po internetu. Kao uostalom i taj plan koji predlazes a koji je zapravo plan kojim bi se na mala vrata aneksirala zapadna obala i negiralo zauvijek pravo izbjeglih lica na povratak kuci.

O boze ti to ne gledas oojedincne ljudske sudbine no nivelises brojke. Zamisli Srbina iz krajine kojeg je istjerao Hrvat i nekog hrvata iz Bosne kojeg je istjerao neki srbin i to je tebi jedan jedan. Pa stvarno si bas usvojio izraelsku propagandu jer to nije iz tvoje glave no si ookupio po internetu. Kao uostalom i taj plan koji predlazes a koji je zapravo plan kojim bi se na mala vrata aneksirala zapadna obala i negiralo zauvijek pravo izbjeglih lica na povratak kuci.
Velike i ozbiljne odluke se donose vođene racionalnošću a ne emocijama i sentimentalnošću. Grčka i Turska su izvršile razmenu stanovnika i danas žive u miru. Priznavanje faktičkog stanja što se tiče jevrejskih i palestinskih izbegica bilo bi neka vrsta razmena stanovništva između Izraela i Palestine.

Velike i ozbiljne odluke se donose vođene racionalnošću a ne emocijama i sentimentalnošću. Grčka i Turska su izvršile razmenu stanovnika i danas žive u miru. Priznavanje faktičkog stanja što se tiče jevrejskih i palestinskih izbegica bilo bi neka vrsta razmena stanovništva između Izraela i Palestine.
stvarno. I Jos treba da zbog izraela ponistimo konvenciju da izbjegla lica imaju pravo na povratak kuci. I mozda da bi izraelu ucinili uslugu treba da ponistimo konvenciju da je zabranjeno da se vrsi transfer stanovnistva na okupiranu teritoriju.
Samo mi reci sta ces sa 5 miliona izbjeglica palestinaca ? Gdje ces ih? Mislis da ce arapske zemlje da im daju drzavljanstva i omoguce Izraelu da do kraja realizuje etnicko ciscenje. Nikada a ni tada jer svi znaju da ce red doci i na njiih.
I sta ces sa imovinom istjeranih palestinaca u Izraelu . Da se to pokloni Izraelu je l tako posto je neki tamo jevrej ostavio svoju u Maroku. I na sve to palestinci treba po tvom planu da pristanu ! A je l treba nesto izrael da zrtvuje za mir. Naravno ne treba koliko vidim

Poslednja izmena:
Preselimo Gazu u Kosovsku Mitrovicu , i resili smo dva pitanja, kosova i Gaze...

Niti ce onda neko iz BG moci da ebe kosovare, kao sto sad radi i jos dobija zastitu , ovi iz gaze nemaju da jedu , ovde ce imati , ali nisu srpskog porekla pa nisu toliko ni glupi...

Reseno bi bilo naseljavanje kosova u smislu populacije, da bude slicna heterogena struktura, ovako srbi nemaju sanse u odnosu na sipce...

I tu su jos mnogi problemi reseni , integracija zitelja gaze i sandzaka...pa bi resili jedno za svagda i sandzak....sipak bi mogao da se preko Sandzaka i Sjenice i cak i Raske, da se umuvava neki uticaj mudzahedina....
Nisu svi muslimani isti....Ko zna Jordance, on zna da nisu...

rešeno 💪💪💪
IMG_9810.jpeg

Hajde sad reci da im ne priznajes status izbjeglice
https://en.wikipedia.org/wiki/Palestinian_refugees
FIn 2019 more than 5.6 million Palestinian refugees were registered with the United Nations.
To su izbeglice i njihovi potomci. Kada se podvuče crta nakon mislim prvog izraelsko-arapskog rata broj je otprilike isti što se tiče Palestinaca koji su izbegli sa izraelske teritorije i broja Jevreja koji su izbegli sa teritorija okolnih arapskih država. "Tante za kukuriku" što bi rekao naš narod.

To su izbeglice i njihovi potomci. Kada se podvuče crta nakon mislim prvog izraelsko-arapskog rata broj je otprilike isti što se tiče Palestinaca koji su izbegli sa izraelske teritorije i broja Jevreja koji su izbegli sa teritorija okolnih arapskih država. "Tante za kukuriku" što bi rekao naš narod.
Ti bas lako podvlacis crte izmedju ljudi koje su istjerali Bajonetom i ljudi koji su vecinom otisli jer ih je drzava Izrael zvala i boljim zivotom mamila da dodju I Jos im Mosad bombe Postavljao da ih ubijedi da se presele.
Bas si pokupio svi izraelsku propagandu i jos ocekujes da palestinci pristanu da zive u podredjenom polozaju a oni se vec 80 god bore da ne zive tako. Pa stvarno.

Ti bas lako podvlacis crte izmedju ljudi koje su istjerali Bajonetom i ljudi koji su vecinom otisli jer ih je drzava Izrael zvala i boljim zivotom mamila da dodju I Jos im Mosad bombe Postavljao da ih ubijedi da se presele.
Bas si pokupio svi izraelsku propagandu i jos ocekujes da palestinci pristanu da zive u podredjenom polozaju a oni se vec 80 god bore da ne zive tako. Pa stvarno.
Tako su Jevreji dolazili u Izrael iz Sovjetskog Saveza, Evrope i Amerike a iz arapskih republika su isto tako protetani bajonetima. Vidi se da si pristrasan i antijevrejski raspoložen.

Vidi se da si pristrasan i antijevrejski raspoložen.
Vidi se da sam protiv genocida i okupacije sa sistemom aparthejda koju Izrael sprovodi na okupiranim teritorijama. A to sto ti mislis da sam anti jevrejski raspolozen je iskljucivo jer si ti usvojio sve izraelske propagandne stavove. Reci mi da si ti smislio to da broj izbjeglica iz maroka nivelises sa palestinskom sirotinjom- naravno da nijesi i trebalo bi da se stidis jer umjesto da individualiziras nesrece ljudi ,ti to zbrojis i nivelises. Naravno da je rijec o tebi licno, ne bi pristao da se to sto je tebe neko istjerao iz doma izbrise time sto ce tamo neki tvoj sunarodnik da istjera nekog jasnika.

Tako su Jevreji dolazili u Izrael iz Sovjetskog Saveza, Evrope i Amerike a iz arapskih republika su isto tako protetani bajonetima. Vidi se da si pristrasan i antijevrejski raspoložen.
Ma zamisli molim te da ponistis to sto je izraelska izbacila palestinca iz kuce sa sudbinom jevrejina iz Maroka koji su svoju sudbinu vezali sa francuskim kolonijalnim rezimom . Pa stvarno.

Razmena stanovništva Grčke i Turske u praksi jedna je od najstrašnijih stvari koja se dogodila. Mnogo ljudi je preminulo tada, a šteta je bila prilično ogromna.

Otprilike su svi složni posle toga da tako nešto nikada ne treba ponovoti, uključujući i same Grke danas.

Grci i Turci ne žive u miru baš; često su zategnuti odnosi, posebno zbog Kipra.

Razmena stanovništva Grčke i Turske u praksi jedna je od najstrašnijih stvari koja se dogodila. Mnogo ljudi je preminulo tada, a šteta je bila prilično ogromna.

Otprilike su svi složni posle toga da tako nešto nikada ne treba ponovoti, uključujući i same Grke danas.
Ja sam predugo vani pa mi je tesko da razumijem zasto bi Meliot usvojio bas ekstremnu izraelsku propagandu. Ali bas ekstremnu pocevsi od argumenata za negiranje prava na povratak do bas plana kojim bi se legalizovalo drzavina izraela nad okupiranim palestinskim teritorijama a istvremeno rijesio problem velikog broja palestinaca putem kvazi drzavnog provizorijuma kojim ce se onemoguciti palestincima pravo da glasaju Za drzavni aparat koji ih kontrolise.

Ja sam predugo vani pa mi je tesko da razumijem zasto bi Meliot usvojio bas ekstremnu izraelsku propagandu. Ali bas ekstremnu pocevsi od argumenata za negiranje prava na povratak do bas plana kojim bi se legalizovalo drzavina izraela nad okupiranim palestinskim teritorijama a istvremeno rijesio problem velikog broja palestinaca putem kvazi drzavnog provizorijuma kojim ce se onemoguciti palestincima pravo da glasaju Za drzavni aparat koji ih kontrolise.

Ovo se ne odnosi na forumaša Meliota, već govorim ovako; većina Srba je izrazito islamofobična. To je splet određene okolnosti kao što je istorijsko iskustvo sa Turcima, vekovna klanja i, naravno, najnoviji rat.

Kvalifikacija srebreničkog masakra kao genocida je tu ključna i zato sam otvorio onu temu, odnosno podvukao izuzetno veliki značaj za Srbiju presude povodom optužbi Izraela za genociid nad Palestincima u Gazi; posle toga, došlo bi do značajne promene po tom pitanju.

Taj prilično ekstreman prezir kod masa je vrlo vidljiv. Evo, od toga što je neki Bošnjak među studentima iz Novog Pazara poneo zastavu svoje nacionalne manjine, napraviše mediji i neki forumaši ovde, čak, Istočno pitanje. Neki forumaši ovde su čak pisali o tome da je sramota (da, da je sramota) što je studentima islamske veroispovesti ukazano poštovanje njihovih verskih običaja što se tiče ishrane (kao što se npr. u toku posta priprema i posna hrana). Ne zaje&@$am, nekoliko forumaša je, ovde, tako nešto čak isticalo kao (!) nešto, tobože, skandalozno.

Raznu Srbi čak imaju i izvesno poštovanje prema ustašama, pa im sa neki način i dive, ali sa distance. Dok su muslimani samo 'materijal za iživljavanje'. Evo npr. i neki studenti su takvih stavova, pa se na putu za Novi Pazar ponela priča o tome koliko su balije zaslužile sve što su dobile u Srebrenici, uz najavu da će ubrzo biti još gomila novih Srebrenica (mogu misliti kakve bi reakcije bile da je to stiglo do Pazaraca, ili da je to došlo do režimskih medija koji bi iskoristili da sve studente, po svom dobrom običaju, satanizuju).

Ovo se ne odnosi na forumaša Meliota, već govorim ovako; većina Srba je izrazito islamofobična. To je splet određene okolnosti kao što je istorijsko iskustvo sa Turcima, vekovna klanja i, naravno, najnoviji rat.
Svakako najnoviji ratovi jer Srbija nije bila islamofobicna prije raspada Jugoslavije.
Kvalifikacija srebreničkog masakra kao genocida je tu ključna i zato sam otvorio onu temu, odnosno podvukao izuzetno veliki značaj za Srbiju presude povodom optužbi Izraela za genociid nad Palestincima u Gazi; posle toga, došlo bi do značajne promene po tom pitanju.
Ocigledno da ja nijesam u stanju da na ravnopravnoj nozi ucestvujem u temi. Ja znam ex YU od prije 90 te tj ne znam drustva nastala na YU raspadu i Priznajem da ne razumijem posljedice definicije Srebrenice kao genocida na Srbiju jer koga briga za to (tu mi je jedino bitno da je masi ljudi prekinut zivot) .
Taj prilično ekstreman prezir kod masa je vrlo vidljiv. Evo, od toga što je neki Bošnjak među studentima iz Novog Pazara poneo zastavu svoje nacionalne manjine, napraviše mediji i neki forumaši ovde, čak, Istočno pitanje. Neki forumaši ovde su čak pisali o tome da je sramota (da, da je sramota) što je studentima islamske veroispovesti ukazano poštovanje njihovih verskih običaja što se tiče ishrane (kao što se npr. u toku posta priprema i posna hrana). Ne zaje&@$am, nekoliko forumaša je, ovde, tako nešto čak isticalo kao (!) nešto, tobože, skandalozno.
ja zaista ne znam sta da kazem jer niti razumijem potrebu nekog bosnjaka da na proteste, koji bi svima trebali da doprinose ,nose nacionalne zastave (Zastavi je mjesto na celu svadbene kolone) niti razumijem kako da ne ispostujes nečije dijetalne preferencije( to je bas primitivizam ).
Raznu Srbi čak imaju i izvesno poštovanje prema ustašama, pa im sa neki način i dive, ali sa distance. Dok su muslimani samo 'materijal za iživljavanje'.
Priznajem da ne razumijem jedino se sjecam da su Srbi mislili da su Hrvati vise obrazovaniji i slicno. a muslimani mnogo manje pa je mozda to otud doslo
npr. i neki studenti su takvih stavova, pa se na putu za Novi Pazar ponela priča o tome koliko su balije zaslužile sve što su dobile u Srebrenici, uz najavu da će ubrzo biti još gomila novih Srebrenica (mogu misliti kakve bi reakcije bile da je to stiglo do Pazaraca, ili da je to došlo do režimskih medija koji bi iskoristili da sve studente, po svom dobrom običaju, satanizuju).
Ovo mi nije iznenadjujuce jer je to toliko rasireno da je postalo normalizovano.
Mnogi balkanski muslimani posmatraju Srbiju kao Slobodarsku ( sto je Danas tesko povjerovati ali je cinjenica) i nikako ne mogu da shvate zasto Srbija nije u tom pravcu istupila s porukom krivcima- ne u nase ime , Srebrenica nije ono sto su vrijednosti Srbije. Hocu da kazem Srbija je trebala da otkrije sve cinjenice i krivce za Srebrenicu, umjesto toga odabrala je da zamagljuje istinu , imanjuje, relativizuje itd Srebrenicu to jest drzava Srbija je odabrala da u ime nacionalne cistote sebe stavi na istu stranu sa stvarnim krivcima . Krajnje neodgovorna politika.

Ova "razmena" stanovništva između Izraela i arapskih država se već odigrala.
Grci i Turci ne žive u miru baš; često su zategnuti odnosi, posebno zbog Kipra.
Ali evo skoro pola veka nema više rata između te eve države.

Ova "razmena" stanovništva između Izraela i arapskih država se već odigrala.
Odigrala razmjenu stanovnistva u tvojoj glavi. Masa Palestinaca je po izbjeglickih kampove, pobjegli da spasu zivot. A jevreji su dosli po pozivu Cionista koji se svake godine obnavlja i sacekali su ih programi jezika , poslovi krediti i nada u bolji zivot ( a palestince satori i ti sad hoces da nivelises sudbine).

Naravno svako zna da su najstarije jevrejske zajednice one iz muslimanskih zemalja i opstale su hiljadama godina sve do kreiranja drzave Izrael. Takodjer svako zna da je jevrejima bilo najbezbjednije medju muslimanima. Naravno, nakon rata 1948 jeste bilo incidenata i nasilja nad neduznim jevrejima ali to nije uzelo razmjere da je bilo neophodno za jevreje da bjeze da spasavaju sebe.

Na kraju ko god je stariji zna da je izrael smislio ovaj argument razmjene stanovnistva u periodu prije potpisivanja Oslo accords da bi izbjegao placanje reparacija tj negirao pravo na povratak izbjeglica i njihove imovine oredvidjene konvencijama i UN rezolucijama . I sad bi Meliot da koristi argument za izbjegavanje placanja stete da Jos da dodatno izraelu teritoriju a palestince drzi u aparthejdu. Pa kako Meliote a ti se vidis da si bas kulturan i vaspitan covjek? Ne moze biti samo tvoja mladost

Sto Meliot zagovara su manje vise stavovi Caroline Glick I ekstremista kolonista koji zagovaraju aneksaciju palestinskih teritorija uz izbjegavanje davanja prava glasa palestincima.
https://www.amazon.com/Israeli-Solution-One-State-Peace-Middle/dp/0385348061
Inace Caroline je rodjena u SAD ali je iz Amerike otisla u izraelsku vojsku i ostala da zivi na okupiranoj teritoriji na kojoj palestincima daju u prosjeku dva litra vode a jevrejskim kolonistima 50 kg.

NA stranu vehabije ali vecina bosnjaka i pored rata na individualnom nivou je krajnje pozitivno otvorena prema Srbima. Sto nikako nije tacno za Albance sa prostora bivse Jugoslavije. Za Albance iz Albanije si u pravu.
Medjutim ex YU muslimani ( slicno kao i Srbi sa zaracenih prostora) imaju teske traume od rata a poswbno su osjetljivi na cinjenicu da je vojska RS pobila nenaoruzane jadnike koji su zBog rata uzeli puske i odjwdnom postali vojnici u okruzenju sa svih strana. Nekako ispada da ako bi se sa RS skinuo teret genocida tj ublazila velicina zlocina da bi to bilo kao da Srbi smatraju da je ubistvo tolikog broja ljudi ka da se nista nije desilo, ubili neku stoku pored puta.

Srbi svakako imaju svoje Srebrenice koje bole i morali bi da razumiju takvu vrstu osjecanja. Ovdje poswbno jer odgovorni za srwbrenicu su posebno naskodili Srpskom narodu koji ih iz tribalistickih motiva ( poswbno moralne cistote nacije) umjwsto da ih razoblici ,stiti i opravdava njihov cin time sto su i muslimani pobili nwgdjw drugdje neke Srpske jadnike.

Е слушај немој ми бајку о недужним Муслиманима и злим Србима у рату у Босни, у то не верујем, а имам и разлоге за то. Имам родбину која је била у логору муслимана, који например Точак сматра непостојећим. А он је званичан истраживач.

Није то ништ лићно против тебе, али ми о босанском рату и не знамо шта се тачно десило, а ово Бошњаци су били мирни и тако. Било је наружаних група Муслимана и на крају су један цео народ земље оставили да живи у другој држави јер се Муслиманима историски десило да су постали већина у БиХ шта нису били никад осим у 17. веку.

Back