Kako rešiti krizu vere?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Smiješan mi je tvoj pokušaj pomjeranja stativa. Naveo sam direktne zapovijesti koje su važile samo za Jevreje što si ti rekao da je nepošteno i pokušao time opravdati svoje svetkovanje subote i strah od kulena i slanine.
I ja ti pojasnio da su Bogu sluzili na potpuno isti nacin i pagani koji bi pozeleli da budu deo Bozjeg naroda,jel ti ovo nejasno il ti mozda nerazumljivo ?

I jesu li onda te zapovijesti važile za sve ljude? Da li je nepošteno što nisu važile za Vavilonce u Vavilonu ili Kineze u Kini?

Naravno da su Bozje zapovesti za sve ljude,kako za jevreje tako i za tudjine koji bi hteli sluziti Gospodu,evo ti Biblijskog dokaza u prilog:

2 Mojs.12,47-49:
"...Sav zbor Izrailjev neka čini tako.
Ako bi kod tebe sjedio tuđin i htio bi svetkovati pashu Gospodnju, neka mu se obreže sve muškinje, pa onda neka pristupi da je svetkuje, i neka bude kao rođen u zemlji; a niko neobrezan da je ne jede.
Zakon jedan da je i rođenome u zemlji i došljaku koji sjedi među vama..."

Naravno da su Bozje zapovesti za sve ljude,kako za jevreje tako i za tudjine koji bi hteli sluziti Gospodu,evo ti Biblijskog dokaza u prilog:

2 Mojs.12,47-49:
"...Sav zbor Izrailjev neka čini tako.
Ako bi kod tebe sjedio tuđin i htio bi svetkovati pashu Gospodnju, neka mu se obreže sve muškinje, pa onda neka pristupi da je svetkuje, i neka bude kao rođen u zemlji; a niko neobrezan da je ne jede.
Zakon jedan da je i rođenome u zemlji i došljaku koji sjedi među vama..."
Pagane KOJI BI DOŠLI U IZRAILJSKU ZEMLJU. Nisu se odnosile na pagane van Izrailja. Sjedi jedan.

Pagani koji bi hteli s
Pagane KOJI BI DOŠLI U IZRAILJSKU ZEMLJU. Nisu se odnosile na pagane van Izrailja. Sjedi jedan.
SLuziti Gospodu, imati pashu,jel citas bre ti sta pise u tekstu ?
Ili si zaboravio da je u vreme SZ-ta jedini Bozji narod u svetu bio izrailj stoga je mesto za sluzenje Gospodu u ono vreme bilo zemlja u kojoj je ziveo taj isti narod !?

Dao sam ti jasnog i preciznog teksta koji ti je srusuo i ovu versku tezu kao kulu od karata,sta sam ri sada ja kriv ?
Trazio si dokaza i dobio si ga,kraj price a soba za plakanje nije na ovom pdf-u,cuo sam da je u drugom "hodniku".😀

Pagani koji bi hteli s

SLuziti Gospodu, imati pashu,jel citas bre ti sta pise u tekstu ?
Ili si zaboravio da je u vreme SZ-ta jedini Bozji narod u svetu bio izrailj stoga je mesto za sluzenje Gospodu u ono vreme bilo zemlja u kojoj je ziveo taj isti narod !?

Dao sam ti jasnog i preciznog teksta koji ti je srusuo i ovu versku tezu kao kulu od karata,sta sam ri sada ja kriv ?
Trazio si dokaza i dobio si ga,kraj price a soba za plakanje nije na ovom pdf-u,cuo sam da je u drugom "hodniku".😀
De ne brukaj se. Upetljao si se kao riba u mrežu. Bruka starozavjetnih zapovijeati se odnosilo samo na Izrailjce (pagani o kojima ti pričaš bi postajali Izrailjci takođe jer bi se obrezivali) a ne na sve ljude pa stoga nema nikakvih prepreka da isto bude i sa subotom i košerajem.

De ne brukaj se. Upetljao si se kao riba u mrežu. Bruka starozavjetnih zapovijeati se odnosilo samo na Izrailjce (pagani o kojima ti pričaš bi postajali Izrailjci takođe jer bi se obrezivali) a ne na sve ljude pa stoga nema nikakvih prepreka da isto bude i sa subotom i košerajem.
Sto da se ja brukam bato,dao sam ti konkretnog,preciznog i veoma jasnog Biblijskog dokaza koji te prosto srusio stoga sto god imas rascisti sa Mojsijem,on te je "pomnozio sa nulom" a ne ja,ja sam ga samo citirao...

Znam da ri nije lako ali je to to,daj se saberi i budi musko -priznaj havariju koja te zadesila i trk do prvog popa da ti objasni zasto ti se uopste desila ova teoloska kataklizma...
...i ako ti tako lakse evo nek ti bude - "priznajem" da sam se "obrukao",sto mi trebalo da ti dajem onakvog dokaza i to bas sada...😁

Sto da se ja brukam bato,dao sam ti konkretnog,preciznog i veoma jasnog Biblijskog dokaza koji te prosto srusio stoga sto god imas rascisti sa Mojsijem,on te je "pomnozio sa nulom" a ne ja,ja sam ga samo citirao...

Znam da ri nije lako ali je to to,daj se saberi i budi musko -priznaj havariju koja te zadesila i trk do prvog popa da ti objasni zasto ti se uopste desila ova teoloska kataklizma...
...i ako ti tako lakse evo nek ti bude - etoi ja sam se "obrukao",sto mi trebalo da ti dajem onakvog dokaza i to bas sada...😁
I ja se pitam šta ti je trebalo.

ne postoji 100% vernik jer je intelekt izrazit. to vidiš i kod dece, veruju da deda mraz postoji ali pita kako može poklone u isto vreme svoj deci u svetu da poklanja. da bi bio 100% vernik intelekt moraš isključiti jer intelekt sumnja uvek i ima bezbroj pitanja.
postoje dve vrste vernika
ubeđeni , to su politički vernici, on je ubeđen (po meni ubedačen (koren reči je isti, a to nije slučajno)) da je on/a istinski, pravoveran i spreman je da se posvađa ako treba sa celim svetom samo da "dokaže" da je upravu. takvih je mnogo više jer su po difoltu vernici.
i uveren, onaj ko iz osećaja veruje ili je imao neko nadprirodno iskustvo. to su mahom vernici koji razumeju druge i ne smeta mu različita vera ili nevera i nema potrebu da ubeđuje u ne/istinost druge jer nije ubeđen.

ubeđeni , to su politički vernici, on je ubeđen (po meni ubedačen (koren reči je isti, a to nije slučajno)) da je on/a istinski, pravoveran i spreman je da se posvađa ako treba sa celim svetom samo da "dokaže" da je upravu. takvih je mnogo više jer su po difoltu vernici.
i uveren, onaj ko iz osećaja veruje ili je imao neko nadprirodno iskustvo. to su mahom vernici koji razumeju druge i ne smeta mu različita vera ili nevera i nema potrebu da ubeđuje u ne/istinost druge jer nije ubeđen.
Свети Оци су итекако били увјерени у истинитост православног хришћанства па их то није спречавало да разобличавају јеретике. Управо супротно то им је давало још јачи подстицај да бране Истину.

Свети Оци су итекако били увјерени у истинитост православног хришћанства па их то није спречавало да разобличавају јеретике. Управо супротно то им је давало још јачи подстицај да бране Истину.
Evo, ti si ovaj prvi primer pa nisam video da si ikoga ovde na forumu "razobličio".

možda su samo bili ubeđeni ali tebi je to nezamislivo jer si i sam ubeđen. autoritet u samoj veri NE POSTOJI.
to su i sekte shvatile pa javno pričaju da nemaju autoritete.

možda su samo bili ubeđeni ali tebi je to nezamislivo jer si i sam ubeđen. autoritet u samoj veri NE POSTOJI.
to su i sekte shvatile pa javno pričaju da nemaju autoritete.
Ниси чуо никад за свету ревност? Људи који како ти кажеш натприродним искуствима директно ступе у општење и комуникацију са Богом тек онда постају никад нетрпељивији према јересима. Свака јерес је вријеђање Бога, хула на Бога а тим људима је Бог Отац али не само по ријечима него заиста и тек тада не могу да трпе да неко вријеђа њиховог Оца.

Свети пророк Илија након што је искусио Божија чуда није био у фазону "не смета ми друга вјера" већ је поревновао за Господа и побио 450 Валових пророка на Кармилу. То је радикални примјер али концепт је исти. Није могао трпити хула идолопоклоника јер је био свјестан свим својим срцем у истинитост Господа као јединог Бога.

Ниси чуо никад за свету ревност? Људи који како ти кажеш натприродним искуствима директно ступе у општење и комуникацију са Богом тек онда постају никад нетрпељивији према јересима. Свака јерес је вријеђање Бога, хула на Бога а тим људима је Бог Отац али не само по ријечима него заиста и тек тада не могу да трпе да неко вријеђа њиховог Оца.
S time što ti kategoricki odbijas da je iko iz bilo koje druge vere imao slično iskustvo.

А не сметају ти "носиоци Божије истине" других вјерских заједница?
Smetaju. Mogao bih da izdvojim vas nekoliko forumasa koje mogu podvesti pod fanatike. Tebe, Zilota, Aeternum, onda onaj što piše o islamu, zaboravih ime, dulesrbenda naravno, mada on još i poštuje islam. Verovatno sam zaboravio još nekoga.

Sa ostalima mogu da imam koliko toliko razumnu komunikaciju.
Ima i fanatičnih ateista ovde.

Isus priča za korov da pusti da raste zajedno sa žitom. a kada dođe vreme žetve korov će se spaliti. ubeđeni su to shvatili da je denominacija il žito il korov a ne pojedinac.
i sad dolazi do rusvaja, kad spomeneš tu priču onda se opet postavlja gard jer ako nisi u "njegovoj" crkvi koju zove hristovoj onda si korov. i to se u hrišćanstvu vrti dve hiljade godina niko ni ne zarezuje tu priču.

Свети пророк Илија након што је искусио Божија чуда није био у фазону "не смета ми друга вјера" већ је поревновао за Господа и побио 450 Валових пророка на Кармилу. То је радикални примјер али концепт је исти. Није могао трпити хула идолопоклоника јер је био свјестан свим својим срцем у истинитост Господа као јединог Бога.
to su samo pisane reči u koje ti veruješ.
evo hipotetički
nedaj bože doživiš kliničku smrt i umesto da te dočeka Isus dočeka te alah i kaže ti nije tvoje vreme vrati se nazad i propovedaj me.
šta bi, jel bi mislio u jbt ovo su neka demonska posla i budeš još revnosniji u svom ubeđenju. i kad bude definitivno kraj opet ti se javi alah i kaže ti nazivaš svevišnjeg demonom šta da radim s tobom zašto nisi verovao?

Back