Kako red i sklad utiču na nas?

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
sklad.jpg
sklad1.jpg

U prirodi na ilazimo na sklad. Koji mi baš i ne razumemo, ali možemo da primetimo
da tu sve savršeno međusobno funkcioniše.

red.jpg
red1.jpg

U sredinama u kojima živimo, nailazimo na red. Tu ništa ne funkcioniše bez naše
intervencije.

Kako smo došli dotle da sklad zamenimo za veštački red, koji nigde u prirodi ne
postoji? Da li red kojim smo se okružili utiče na naš način razmišljanja?

Inspiracija za ovu temu mi je Fridrih Hundertvaser koji je rekao sledeće:

"Ljudi, kao i sva živa bića, sagrađeni su od ćelija. Ako ćelije uoče nešto što nije
organska forma odašilju alarmantne signale mozgu, što izaziva razna oboljenja,
uključujući i ona kancerogena. Prava linija potpuno je strana ljudskom rodu,
suprotnost životu i svemu što postoji. Ona je fikcija na kojoj se temelji naša
civilizacija. Pojavila se kod ljudskog roda sa ciglom i modularnom konstrukcijom,
a njena krajnja posledica su moderna arhitektura i dizajn."

1-hundertwasser.jpg

On je otišao korak dalje, pa je tvrdio da red i prave linije ne utiču samo na našu
psihu, već i na telo.

Ne znam koliko može biti tačno ovo što je Fridrih rekao, ali to bi
mogao da bude uzrok konstantnog stresa, a da nismo ni svesni
šta nas uznemirava. Pa se prilagođavamo da bi opstali i način
razmišljanja nam postaje skroz naopak. Ne prilagođavamo se
prirodnoj sredini, nego se prilagođavamo veštački uređenoj
sredini.
Možda zato izgleda kao da postajemo mašine.. :think:

Pogledajte prilog 1588942 Pogledajte prilog 1588941
U prirodi na ilazimo na sklad. Koji mi baš i ne razumemo, ali možemo da primetimo
da tu sve savršeno međusobno funkcioni
E vidiš sve deluje lepo i zeleno pa i na ovim slikama ali samo na prvi pogled jer ako se malo bolje zagledaš videćeš pravi rat između ovih biljaka. Recimo puzavice obmotavaju svoju žrtvu koja je obično neko drvo dak se ovo ne osuši i ugine. To je samo jedan primer koji govori da ne treba uzimati sve zdravo za gotovo.

E vidiš sve deluje lepo i zeleno pa i na ovim slikama ali samo na prvi pogled jer ako se malo bolje zagledaš videćeš pravi rat između ovih biljaka. Recimo puzavice obmotavaju svoju žrtvu koja je obično neko drvo dak se ovo ne osuši i ugine. To je samo jedan primer koji govori da ne treba uzimati sve zdravo za gotovo.
I ti bi tu spašavao jadno drvo ili neki red pravio? Ti vidiš da puzavica smeta
drvetu, a ja vidim da drvo podržava puzavicu i šta je od ta dva tačno?

I ti bi tu spašavao jadno drvo ili neki red pravio? Ti vidiš da puzavica smeta
drvetu, a ja vidim da drvo podržava puzavicu i šta je od ta dva tačno?
Ubrzaj snimak i videćeš kako puzavica obmotava drvo i kada ga nadjača drvo se osuši. Puzavica je predator a čovek treba da radi i čuva sve od predatora. Toliko o tome jer nismo još dorasli da rešavamo tako duboka pitanja bar ne svi.

Ubrzaj snimak i videćeš kako puzavica obmotava drvo i kada ga nadjača drvo se osuši. Puzavica je predator a čovek treba da radi i čuva sve od predatora. Toliko o tome jer nismo još dorasli da rešavamo tako duboka pitanja bar ne svi.
Pa ko je tebe pozvao da rešavaš nekakva pitanja? Jel postoji drveće? Postoji.
Jel postoje puzavice? Postoje. Ništa nije jedno drugo uništilo. Šta onda tu ima
da se rešava?

Inspiracija za ovu temu mi je Fridrih Hundertvaser koji je rekao sledeće:

"Ljudi, kao i sva živa bića, sagrađeni su od ćelija. Ako ćelije uoče nešto što nije
organska forma odašilju alarmantne signale mozgu, što izaziva razna oboljenja,
uključujući i ona kancerogena. Prava linija potpuno je strana ljudskom rodu,
suprotnost životu i svemu što postoji. Ona je fikcija na kojoj se temelji naša
civilizacija. Pojavila se kod ljudskog roda sa ciglom i modularnom konstrukcijom,
a njena krajnja posledica su moderna arhitektura i dizajn."

1-hundertwasser.jpg

On je otišao korak dalje, pa je tvrdio da red i prave linije ne utiču samo na našu
psihu, već i na telo.

Krive linije uticu na cenu ;) to je ozbiljan problem.

Tako da - koliko para toliko organski ... (nije lepo ali zbog radi razumevanja)

(htedoh reci organsnosti, pa se lomim koja je tu rec dal' sam je izmislio ili ima vec neka!)

Imam jednu takvu zlu ... brate nekoliko godina je nemilosrdno uklanjam - kakvo je to zlo, nepojmljivo.

Za kvalitet života ljudi, na ovoj relaciji, mislim da je potreban odredjen odnos izmedju prirodnog i vještačkog, ako obratimo pažnju na ekstreme, čovjek ne može preživjeti u prirodi bez da nešto vještački ne napravi i organizuje za sebe, odnosno da osakati tu prirodu u svoju korist, sa druge strane ne valja ni to da se u savršenom vještačkom redu, u jednom njegovom kvadratnom kilometru ne nalazi ni jedno drvo, ulica bez drvoreda i sl.

Apsolutno se slažem sa fridrihom i prilagodjavanju čoveka prirodnom uredjenju,
ravne linije i konstrukcije su uskladjivanje čoveka tehnološkim mogućnostima i svojim ogradama,
jasno je da mozak koji nije komotan voli ta ograničenja, jer mu je lakše da svari kocku nego loptu....

Za kvalitet života ljudi, na ovoj relaciji, mislim da je potreban odredjen odnos izmedju prirodnog i vještačkog, ako obratimo pažnju na ekstreme, čovjek ne može preživjeti u prirodi bez da nešto vještački ne napravi i organizuje za sebe, odnosno da osakati tu prirodu u svoju korist, sa druge strane ne valja ni to da se u savršenom vještačkom redu, u jednom njegovom kvadratnom kilometru ne nalazi ni jedno drvo, ulica bez drvoreda i sl.
Ne radi se o tome da čovek ništa ne može da napravi za sebe, već da to bude
u skladu sa prirodom. Recimo, za mene bi najrazvijenija civilizacija bila ona
koja za sobom ne ostavlja trag ni za narednih godinu dana. Da u jednom
trenutku nestanu, njihova naselja ne bi bila prepoznatljiva posle jedne godne.

Kockasto?
Čovek je toliko oboleo da je počeo kockasti paradajz da pravi, da bi
se bolje složio u gajbicu.. :confused:
Pa zamisli koliko je skladnija pletena korpa ovalnog oblika koja ne mora da se pakuje nego se takva prodaje....
Da li su zato Kinezi idejno produktivniji od Japanaca koji sve samo unapredjuju, italijanski dizaj i kineske ideje...japanski red....

Пузавица је паразит не предатор нема снаге да уништи дрво погледај шуметине бршљана где не можеш проћи да се не упетљаш мађутим дрвеће функционише.
Као што имамо сапрофите микроорганизме у телу који се хране стварима које уносимо узимају свој део али нас не убијају. Не знам искрено ни човека па ни животињу да је умрла од глиста иако би то било могуће.

Елем мислим да смо створени у неком реду у нереду и хаосу попримамо особине тога оно какве ти мисли такакав ти је живот. Хаос не можемо дуго игнорисати и постаће део наших мисли затим живота и на крају здравља.

Пузавица је паразит не предатор нема снаге да уништи дрво погледај шуметине бршљана где не можеш проћи да се не упетљаш мађутим дрвеће функционише.
Као што имамо сапрофите микроорганизме у телу који се хране стварима које уносимо узимају свој део али нас не убијају. Не знам искрено ни човека па ни животињу да је умрла од глиста иако би то било могуће.
Poenta ovoga što sam spomenuo je što se obično upućuje na floru i faunu kao uzor kako sve lepo funkcioniše što nije tačno...ništa ne funkcioniše kako treba potrebna je temeljna promena u svemu.

Poslednja izmena:
Poenta ovoga što sam spomenuo je što se obično upućuje na floru i faunu kao uzor kako sve lepo funkcioniše što nije tačno...ništa ne funkcioniše kako treba potrebna je temeljna promena u svemu.
Најбитније да људи функционишу како треба ово ћемо лако средити имамо оружје биолошко , хемијско па ћемо лако решити.

Back