Kako reagovati na uvrede (sa pravoslavne tacke gledista)

cesto me na poslu muce razne frustracije . dugo nisam ni znao sta mi se desava danas prepoznah da se radi o uvredama . sve ovo glupo zvuci najvise me zanima - kako Pravoslavac treba da reaguje na uvrede ? malo sam guglao ali mozda neko ima nesto spasonosno da kaze za sve nas ,
Isus ti je sve rekao...kad te neko udari po obrazu okreni i drugi obraz..tu se ne radi o fizičkom sukobu i samoodbrani...obraz je simbol časti a čast je vid ispoljavanja egoizma...kad te neko uvredi on te spušta u poziciju niže vrednosti... ako te to vređa to je zato što si egoista...egoisti sve posmatraju kroz prizmu više i niže vrednosti......ako hoćeš da se oslobodiš egoizma onda kad te neko stavi u poziciju niže vrednosti reaguješ tako što mu ponudiš da te stavi u poziciju još niže vrednosti čime pokazuješ da ti viša i niža vrednost ne znače ništa jer nisi egoističan

Isus ti je sve rekao...kad te neko udari po obrazu okreni i drugi obraz..tu se ne radi o fizičkom sukobu i samoodbrani...obraz je simbol časti a čast je vid ispoljavanja egoizma...kad te neko uvredi on te spušta u poziciju niže vrednosti... ako te to vređa to je zato što si egoista...egoisti sve posmatraju kroz prizmu više i niže vrednosti......ako hoćeš da se oslobodiš egoizma onda kad te neko stavi u poziciju niže vrednosti reaguješ tako što mu ponudiš da te stavi u poziciju još niže vrednosti čime pokazuješ da ti viša i niža vrednost ne znače ništa jer nisi egoističan
ako se dobro secam - od tebe uvek nesto pametno 👍

cesto me na poslu muce razne frustracije . dugo nisam ni znao sta mi se desava danas prepoznah da se radi o uvredama . sve ovo glupo zvuci najvise me zanima - kako Pravoslavac treba da reaguje na uvrede ? malo sam guglao ali mozda neko ima nesto spasonosno da kaze za sve nas ,
Ponekad prodje kroz jedno i drugo uvo,a ponekad,podigne pritisak,kao kod cire pistaljka.Na neke stvari necu da precutim.

Zašto si sebe etiketirao sa "pravoslavac"? Jel to neki set pravila po kojima živiš, ograničio si sebe na par nebitnih stvari na koje ja nemam odgovor jer ne znam šta znači biti pravoslavac, ne piše ti na čelu ta etiketa. A sa aspekta ljuskog bića, vidim da ti je ego povređen i to se odražava na tvoju unutrašnjost i emocije, nauči da kontrolišeš emocije, da te takve stvari ne dotačinju. Reč može da poseče gore od mača ali samo ako joj to dopustiš, tu se vidi koliko si jak. Savladaj sebe.

Хладнокрво је најбоље подносити увреде... За то треба вежба, поготову ћутања...

Увреде више говоре о онима који те вређају, него о теби, зато се моли за своје увредиоце, и не љути се на болеснике који блате из ниских побуда

Back