milsu
Ističe se
- Poruka
- 2.728
Да ли фотографишете искључиво родбину и пријатеље, или имате неки други начин да пронађете моделе за портретну фотографију?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Па то баш и није прави портрет. Него мислим, када се са моделом заједно ради на фотографији.jednostavno....Ulična fotografija
A može li se znati koliko je koštalo to zadovoljstvo fotkati profesionalca?Kada sam već uspeo da pronađem model, da podelim sa vama i na koji način, i da opišem dosadašnja iskustva.
Naime, našao sam ovaj sajt Shootset.
https://shootset.com
Reč je o srpsko-američkom sajtu za pronalaženje foto modela, koji vodi jedan naš model. Postoji opcija pretrage modela po državama, gradovima, polu, godinama, iskustvu, preporukama. Prvo se čovek mora registrovati na sajtu kao fotograf. (Može se registrovati i kao model ako želi da pozira.) Treba da postavi nekoliko svojih fotografija, a vlasnik sajta će ga kontaktirati preko poruke da bi utvrdio njegov identitet na internetu i odobrio njegov profil. Na početku, fotograf vidi samo ime modela, pol, državu i grad, godine, kratki opis, portfolio, i eventualno preporuke. Kada odabere model sa kojim želi da sarađuje, prvo treba da kreira novi shooting, a onda da pošalje modelu ponudu za booking. Model ima 24 časa da odgovori. Ako model prihvati ponudu, otkrivaju se puno ime i prezime i telefon modela i fotografa. Sajt naplaćuje 2 američka dolara za svaki realizovani booking, tako da treba registrovati i neku platnu karticu, ja imam debitnu internet karticu. Što se tiče kompenzacije za model, postoje opcije time for images (TF) i cash. Za sve detaljne informacije možete kontaktirati vlasnika sajta, čovek je izuzetno profesionalan.
Sad, nešto o mom ličnom iskustvu sa pokušajima bookingovanja modela.
Na prvu ponudu za booking nisam dobio nikakav odgovor. Tada sam pomislio da li tamo uopšte ima nekoga. Drugi model kojeg sam kontaktirao je prihvatio moju ponudu. Razmenili smo nekoliko SMS-ova, i rekla je da će me nazvati posle podne. Čekam celo posle podne kao sumanut pored mobilnog, ništa. Onda predveče ja nju nazovem, ne javlja se. Onda mi pošalje SMS da je sa drugaricama i da ne može da mi se javi, ali da će me nazvati sutra. Sutra me stvarno nazove, samo da mi kaže da nema vremena za mene i da ne želi da se vidi sa mnom. Treći model kojeg sam kontaktirao je prihvatio moju ponudu. Pitala me je gde i kada je shooting, a kada sam joj opisao da želim da se nađemo negde u nekom parku ili bilo gde u gradu gde joj odgovara, odgovorila je da su joj iskrsle neke obaveze i da odustaje od bookinga. Tada sam se već našao u totalnom bedaku, izgledalo je da neće biti ništa od pronalaženja modela, da je sve uzalud, i da je bolje da odustanem. Odlučio sam da pokušam još sa Adelom. Kada sam pregledao svih dvadesetak stranica sa modelima iz Beograda, ona mi je bila prvi izbor, ali mislio sam da je previše iskusan model za mene koji sam tek početnik, i da mi je bolje da prvo steknem neko iskustvo pre nego što kontaktiram nju. I vau, dogovorili smo se za jedno posle podne samo preko poruka na sajtu i SMS-ova. Već dva dana kasnije našli smo se na fotografisanju. Žena me je oduševila svojim karakterom. Tako da, treba se pouzdati u prvi izbor i intuiciju, ako mi se najviše sviđa, onda je prava. Nakon nje, pokušao sam da kontaktiram još jedan model. Prihvatila je booking, kratko smo se preko sajta dogovorili za mesto i vreme. Dođem tamo, čekam, i čujem samo tišinu, kao da sam upao u neku drugu dimenziju vremena i prostora. Nakon dvadeset minuta, pošaljem joj SMS da li stiže, ne dobijem odgovor. Kasnije, preko vlasnika sajta, saznam da kaže da me je zvala dva puta da me pita za tačnu lokaciju, ali da se ja nisam javio. Ne znam kako je moguće da me je zvala, a da mi telefon nije zvonio, niti sam dobio obaveštenje o propuštenim pozivima, ostaje misterija šta se dogodilo.
Tako da, od pet pokušaja bookingovanja do sada, realizovao sam samo jedan. Ali verujem da treba pokušavati i biti strpljiv i uporan, jer se može zaista pronaći model, i imati fantastično iskustvo.
Не, верујем да је то наша пословна тајна, и да немам право да јавно говорим о томе. Такође, немам право да јавно одређујем цену сата и да се неко позива на мој пример, јер је реч о приватном договору, и цена по сату може бити мања или већа, није то нешто фиксно. Позирање за модно, комерцијално, или сток фотографисање, плаћа се много више него што ја нудим као фотограф аматер, тако да цена сата зависи и од намене фотографија. Ако желиш да пробаш, можеш да се региструјеш на том сајту, и власник сајта ће ти све лепо објаснити. Поред компензације у новцу, постоји такође и опција фотографисања за слике, међутим ја то још увек не могу да радим зато што нисам искусан фотограф, зато тражим искусне моделе да и сам стекнем неко искуство и научим нешто од њих, да бих касније умео да усмерим моделе без искуства како да позирају. У свако знање мора се нешто уложити.A može li se znati koliko je koštalo to zadovoljstvo fotkati profesionalca?
Да. Једна ствар је погледати милионе видео туторијала о портретној фотографији, друга ствар је изаћи на терен са моделом и урадити нешто. Потребно је стећи вештину комуникације, умети речима и покретима изразити шта желиш да добијеш на фотографијама, није баш тако лако, нити се жељени резултат добија увек из првог покушаја. Зато тражим професионалне моделе који ће ме лакше разумети. За цену није непристојно питати, али је бесмислено, зато што је цена ствар приватног договора, и зависи од много фактора, од искуства фотографа, од искуства модела, од намене фотографија, од тога шта се тражи од модела, није исто фотографисати обучени модел у климатизованој просторији или голи модел напољу на минус десет, и сл. Генерално, модна и рекламна фотографија се плаћају највише, сток се плаћа дупло мање, а ја као аматер нудим и мање од тога. Ако модел обично наплаћује два-три пута више за модну или рекламну фотографију, не би било фер да јој јавно спуштам цену својом аматерском фотографијом.Tачно , ко има амбиције да се професионално бави фотографијом сем стицања знања о занатуи његовим креативним аспектима и могућностима, које даје Академија, на пример, мора да овлада још многим вештинама , а рад са моделом је једна од њих. У таквом раду се и проверава , али и надограђује оно што се научило о раду са светлом како природном , тако и вештачком, јер озбиљног портрета без тога нема. То подразумева и улагање материјалних средстава у стицање знања и вештина.
А за цену је непристојно питати.