Kako pristupati problemu Jasenovac!?...

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
38.022
Često se na razgovore o zločinima 'bivših drugova' ide protu-pitanjima o Jasenovcu i bla, bla.. Kako takve diskusije onemogućuju početak/nastavak raspetljavanja niza odgovornosti, predlažem da usvojimo zaključke:
Strana odgovorna za Jasenovac i slično je izgubila rat 45-e. Između ostalog i zato što nije logično očekivati da će se ti krvnici dobrovoljno prijavljivati za svoje zločine, pravo i obveza pobednika je bila da sve to temeljito obradi i sankcionira dok su još živi mnogi svedoci, sećanja i žrtve. Naravno, pobednici su imali 45 godina na raspolaganju za to uz sve milicijsko-vojno-pravna sredstva za takve akcije.
Znači, ako još ima nerešenih pitanja iz vremena WW2, suodgovorni su i oni koji su ih takvima ostavili, a posebna priča je zašto je to tako bilo!?.....
 
Ako gradjani Srbije znaju shta se dogodilo u Jasenovcu , smatram da je uopshte ne bitno da li ce drzava Hrvatska i njeni gradjani priznati to ili ne, vazno je da mi to ne zaboravimo!!!
Zlochin u Jasenovcu je neosporan i ukoliko Hrvatska ne zheli i nece da se suochi sa tim to je njen problem , ako oni prikrivaju taj zlochin to je samo gore po njih i njihovu buducnost.
Ako su zlochinom u Jasenovcu pocheli da grade svoju nezavisnu drzhavu i na takvim temeljima je josh uveg grade i nadograduju , pitam se kakva je buducnost te drazhave i njenog naroda?
 
U redu... Jasenovac je stvar prošlosti. Recimo da bi Srbi isto uradili Hrvatima da su kojim slučajem bili u mogućnosti.

Ipak, ono što je meni u čitavoj priči sa Hrvatima jezivo... je to što je deo njihovog nacionalnog identiteta mrzeti Srbe, Srbiju i ... to je to uglavnom.
 
Srpski heroj, Karađorđe, bio je neviđeni ubica i zločinac... danas takvi ljudi poput njega sede u najčuvanijim zatvorima na svetu. Ako je on bio heroj nekog doba, ratnog doba... jel, uslovi su uvek bitni... ma uostalom šta da objašnjavam, i onako se stalno otkrivaju neke skrivene grobnice. Ubijeno je puno ljudi, samo je stvar organizacije koliko i kako će oni biti ubijeni. Zločinac je onaj koji ubije 1000, 100000, 10000000 i 1 čoveka. Zločinac je zločinac ma koliko veliku štetu da je napravio.
 
pa srbi nikad nisu ni pokušali da se organizuju tako da pokolju 700.000 ljudi,iako su imali mogućnosti i sredstva

sad ti možeš da se pozoveš na srebrenicu ali seti se ona je trajala nekoliko dana, a jasenovac nekoliko godina...

i za kraj samo da kažem da ne verujem da bi srbi ikada napravili takav pokolj,ne kažem da u nas nema sposobnih za tako nešto,ali ne verujem da oni mogu da postanu većina...šta ću možda sam idealista...
znaš kako je rekao jedan čuveni ranohrišćanski teolog

credum quae absurdum est...:smile:
 
ne znam... ja ne verujem da su pripadnici određenog naroda drugačiji od drugih naroda povodom krvne linije
stvar je u uslovima razvoja, u okolnostima

I prosto nemamo osnova da tvrdimo da bi Srbi bili bolji ili gori od drugih u nekim okolnostima. Ne postoji način da se opravda tvoja teza, dok je moja nekako logična :P
 
šta da ti kažem ni ja ne tvrdim da su neki narodi bolji krvnom linijom...


možda je tvoja teza nekako logična,ali da ponovim

credum quae absurdum est...šta ćeš idealista...

uostalom glupo je da pričamo šta bi bilo kad bi bilo,oni jesu to uradili mi nismo,na čast im bacili su mrlju na sebe za vjek i vjekov baš kao i nemci...:smile:
 
pa ne bih ni ja stavio ruku u vatru za svakog srbina...

ja nešto ne volem nemce mnogo...valjda zbog jezika,da je makar malo melodičniji kao latinski i francuski ili praktičan kao engleski...ovako kad god čujem nemački odmah se naježim,nevezano za naci ideologiju...:smile:
 
nemoj sad da se preganjamo oko jezika...uhapsiće me šerif...

ali ajde ipak

samo pogledaj kakva je nemačka muzika,tj svi značajniji bendovi snimaju na engleskom,sem rammsteina,a valjda znaš kakav je rammstein:shock:,njima ipak nije primarna melodičnost...pajtonovci imaju sjajne skečeve na temu nemačkog jezika...
 
pa to je zbog tržišta... da bi bili slušani van nemačkog govornog područja, pošto je engleski osvojio čitav svet... kao što znaš :)
Volim taj jezik, zaista... :D prelep je
nudi velike mogućnosti, bogat je, sviđaju mi se strukture, generalno sam oduševljena... i leži mi
za razliku od recimo francuskog koji mi se uopšte ne dopada
 
pa nije baš samo zbog tržišta,ja nisam čuo dobru baladu na nemačkom...na italijanskom ili francuskom jesam...

moraćemo da se složimo da se ne slažemo...pošto ostajemo na startnim pozicijama kao u 99% rasprava na internetu,možemo tako do sutra...

btw uplašio me tvoj avatar baš je jeziv...:smile:
nisi mogla da nađeš neku normalnu macu?
 
pa normalno, ukusi su različiti
rekla sam svoje mišljenje... prosto dobro osećam taj jezik
moja profesorica je pala sa stolice kada sam na prvom času nemačkog složila rečenicu :)

pa baš je slatka cica, sad ću da je promenim za drugu :D
valjda će ti se više dopasti cica trigrica
 

Back
Top