Kako pripremiti cvijeće za zimski san

Neno

Elita
Poruka
20.395
Osnovna priprema biljaka pred zimu i prve niske temperature i mrazeve je prilično jednostavna. Dovoljno je slediti nekoliko osnovnih pravila, pa će većina višegodišnjih biljaka u punom sjaju dočekati prve dane proljeća

Ukoliko na terasi ili u dvorištu imate cvijeće, neophodno je pripremiti ga za predstojeće hladne dane. To važi za svo cvijeće u saksijama, bez obzira da li su u pitanju biljke koje podnose niske temperature. Naime, zemlja u saksiji se, za razliku od zemljišta u prirodnom okruženju, mnogo lakše smrzava, a to biljkama nikako ne prija. Najvažnije je reagovati u pravom trenutku. Idealno bi bilo cvjeće unijeti pre prvih mrazeva, ali i pre početka grejne sezone. Razlog je jasan – biljkama ne prija nagla promena temperature. Problem je što se prvi jutrarnji mrazevi obično javljaju pošto grejna sezona već počne, tako da je biljka ipak možda potrebno unijeti par dana pre počektka grejne sezone, bez obzira na spoljašnju temperaturu. Ukoliko ste okasnili, pa se cvjeće zateklo napolju, a radijatori su odavno vrući, pokušajte da promjenu klime učinite što bezbolnijom za cvijeće. To ćete učiniti tako što prvo cvijeće unesete u neku prostoriju koja se ne grije, kao što su garaže, predsoblja, hodnici, zastakljene terase… Pa posle par dana ga rasporedite na mjesta gdje treba da prezime.

zima-cvece-mraz-biljke-3.jpg


Veoma je važno da cvjeće smjestite što dalje od izvora toplote kao što su peći, grijalice, radijatori, šporeti. Pošto u stanu tokom dana inače ima manje svetlosti, neka biljke koje zahtjevaju najviše svjetla budu najbliže prozorima, a ostale rasporedite gde je moguće. Tokom zime, bez obzira što se nalaze u kući pa nisu izložene niskim temperaturama, biljke se nalaze u fazi mirovanja, tako da ih je potrebno mnogo rjeđe zalivati. To ćete primjetiti po tome što zemlja mnogo duže ostaje vlažna. U kućnim uslovima vazduh je suv, tako da površinski zemlja može vrlo brzo da se isuši, pa da se stvori privid da je potrebno zalivanje. Na nekom mjestu dalje od korjena biljke možete da razgrnete zemlju i provjerite da li je i u dubini ona suva, ako jeste, zalijte biljku. Vrlo brzo ćete za svaku biljku procjeniti koliko joj je vode potrebno, a važno je da se tokom zime ne pretera sa vlagom, kako ne bi došlo do truljenja korijena.

Kako se bilka tokom zime nalaze u fazi mirovanja, ne primenjujte nikakvu prihranu sve do kraja marta. Kako bi biljke štedjele energiju za sledeće proljeće, po unošenju u kuću ili prije toga, možete da odstranite sve cvjetove i svježe i uvele, a takođe potrebno je orezati sve biljke i ukloniti stabljike koje se suše. Naravno, postoje detaljniji vodiči na internetu kako je potrebno negovati svaku biljku ponaosob, ali praćenjem ovih najosnovnijih smjernica možete mnogo učiniti da vaša terasa sa prvim proljećnim danima mnogo brže dobije puni raskoš i sjaj.

Sa net-a
 

Back
Top