Kako prihvatiti stvari koje ne možemo promijeniti?

Ima toliko mnogo stvari u zivotu koje su izvan nase kontrole. Najgore su one stvari koje su van nase kontrole, a trajne su i ostaju do kraja zivota.Znate li mozda nacin kako to prihvatiti? Koji su nacini da se to savlada?
To nije podložno ikakvom prihvatanju, već samo življenju uprkos.
Živim uprkos svim smetnjama, i plus-živim dobro!
Pitanja koja treba da nas muče su uglavnom podmirena čim smo opremljeni dovoljno da bismo suvislo izazivali komunikaciju sa ljudima čiji mikrokosmosi nisu ni na koji način dodirljivi sa našim. WOW! Samo pola veka unazad se neko baktao pitanjem istim kao ti, a mogao je samo da ga u snu artikuliše i nada se da dobije išta kao odgovor.;)

To nije podložno ikakvom prihvatanju, već samo življenju uprkos.
Živim uprkos svim smetnjama, i plus-živim dobro!
Pitanja koja treba da nas muče su uglavnom podmirena čim smo opremljeni dovoljno da bismo suvislo izazivali komunikaciju sa ljudima čiji mikrokosmosi nisu ni na koji način dodirljivi sa našim. WOW! Samo pola veka unazad se neko baktao pitanjem istim kao ti, a mogao je samo da ga u snu artikuliše i nada se da dobije išta kao odgovor.;)
Zasto bi neko zivio uprkos svim smetnjama? Zar zivot ne bi trebao da bude ispunjen,sa teskocama,naravno ali u razumnoj mjeri.Zasto se jednostavno od ljudi ocekuju da prihvate stvari takve kakve jesu,kao da ti ljudi kontrolisu svoje emocije vezano za to?Mislim neko moze krenuti sebe zavaravati ali to ce biti kratko,jer ce nezadovoljstvo isplivati.Zasto neko da prihvati da je zivot nepravedan i da se njemu desila nepravda ni krivom ni duznom? A ako ne prihvatis svoje stanje,ti si onda:slabic,nisi borac itd.

Hm,nije isto prihvatiti nesto sto je promjenljivo i prihvatiti nesto sto je nepromjenljivo? Kako neko da prihvati da ima hronicne bolove ili da nema obe noge ili da prihvati da je mentalno retardiran?
Uh ako je tema kako prihvatiti da imas zdravstveni problem koji ne mozes da resis najbolje da se obrati osobama koje su strucne za to.vecina te probleme resava na svoj specifican nacin.nema univerzalnih odgovora

Uh ako je tema kako prihvatiti da imas zdravstveni problem koji ne mozes da resis najbolje da se obrati osobama koje su strucne za to.vecina te probleme resava na svoj specifican nacin.nema univerzalnih odgovora
Ni strucnjaci nisu svemoguci,ni oni ne znaju sve odgovore.Dosta njih je takođe lijeno i neodgovorno za bilo kakvu pomoc pacijentu.Znam da nema univerzalnih odgovora ali ovo mi se bas mota po glavi.

Ni strucnjaci nisu svemoguci,ni oni ne znaju sve odgovore.Dosta njih je takođe lijeno i neodgovorno za bilo kakvu pomoc pacijentu.Znam da nema univerzalnih odgovora ali ovo mi se bas mota po glavi.
Istina.ja mogu samo o sebi da pricam onda.gledam da vidim sta je problem na prvom mestu.recimo bio sam ranjen i u koleno.svestan sam toga i trudim se da ga sacuvam i pristedim sto vise.pazim da ga ne povredim slucajno i to .mislim generalno svako ima druge muke i svakom su njegove najteze.ovo sam naveo nesto sto mi da kazem najprostije.
Doktori mi sluze da saznam sta je i kakav je problem a na meni je da se nekako izborim sa tim.
Anegdota,sad se setih 🙄 bio na vma posle na oporavku i fizikalnoj terapiji i pored mene vezba covek bez noge stao na minu i gleda me i kaze imas obe 😑.posle par dana pobegnem iz bolnice,bio par dana u kraju i vracam se u jedinicu i to bilo bas dalek put kaze mi glavni "da si sutra dosao bio bi optuzen za dezertiranje"😁
Ah lepa vremena

Zasto bi neko zivio uprkos svim smetnjama? Zar zivot ne bi trebao da bude ispunjen,sa teskocama,naravno ali u razumnoj mjeri.Zasto se jednostavno od ljudi ocekuju da prihvate stvari takve kakve jesu,kao da ti ljudi kontrolisu svoje emocije vezano za to?Mislim neko moze krenuti sebe zavaravati ali to ce biti kratko,jer ce nezadovoljstvo isplivati.Zasto neko da prihvati da je zivot nepravedan i da se njemu desila nepravda ni krivom ni duznom? A ako ne prihvatis svoje stanje,ti si onda:slabic,nisi borac itd.
Da me niste sreli, ne biste uložili trud da se nadovežete na moju poruku, ali odluka je pala na to da ipak imamo komunikaciju.
Upravo trijumfujem i emocionalno se angažujem da odgovorim-menjamo jedni drugima dane samim tim jer smo se sreli, a šta može iz toga da ispadne???
Možemo kroz X dana entuzijastično da pokrenemo biznis, a može i da se samo kuka i spava. Got my point?
Iz minuta u minut je sve potencijalno mnogo drugačije.
Život jeste težak, ali nepravedan nije. Nepravedno nas mogu tretirati mestimično, ali ne mogu nas poništiti.

Život je takav, nekome daje sve, nekome ništa...i oni koji imaju sve i oni koji imaju ništa su u istoj poziciji, svi koji razmišljaju da je ovo jedini život i da smo posebni, greše....samo smo nebitna tačkica....nepotrebna univerzumu....

Život jeste težak, ali nepravedan nije.
Ovde nisam siguran da li da se slozim ili ne-
moje misljenje je da je zivot/ majka priroda/ sile nebeske da su ambivalentne- radi se o milionu kombinacija koje je uglavnom tesko predvideti.

Da li možeš da navedeš primer jedno 4-5 stvari koje su izvan naše kontrole?
Prirodni fenomeni, drustvane promene u svetu (uglavnom imamo vrlo nebitan uticaj), ponasanje i odluke drugih ljudi koji mogu imati kkjucni uticaj za nas su cesto van nase kontrole- mozemo dobiti otkaz ni krivi ni duzni, na nasim sopstveni DNK nemamo kontrole vec je to naltene kao loto- neko je rodjen zdrav kao dren- neko nije…

Prirodni fenomeni, drustvane promene u svetu (uglavnom imamo vrlo nebitan uticaj), ponasanje i odluke drugih ljudi koji mogu imati kkjucni uticaj za nas su cesto van nase kontrole- mozemo dobiti otkaz ni krivi ni duzni, na nasim sopstveni DNK nemamo kontrole vec je to naltene kao loto- neko je rodjen zdrav kao dren- neko nije…
Mogu npr da navedem neki svoj ugao gledanja na stvari, mada ne znam koliko može da posluži drugima.
Uglavnom koristim termin činjenica za nešto čija priroda je nepromenjiva/gde ne možemo uticati.
Činjenice su po meni da na prirodne fenomene poput vremena, nepogoda, zemljotresa i sličnih stvari ne možemo da utičemo i da to ne možemo da menjamo.
Tu sada dolazimo do faktora verovatnoće - uvek postoji neka verovatnoća da će do nečeg što je gore navedeno možda doći, na nama je da se potencijalno spremimo za tako nešto ili da prorazmislimo šta bi u takvim situacijama radili. To otp dođe neki naš domet šta tu možemo da učinimo.
Što se društvenih promena i dešavanja u svetu tiče linjenica je da će češće biti loših situacija no dobrih, jednostavno kao ljudski rod nismo baš najkvalitetniji stanovnici ovog sveta i imamo tu neki sklonost da pokrećemo loše situacije.
Misliti npr o tome kroz šta neko negde prolazi je matene traćenje vremena, jer uglavnom obični ljudi na tako nešto ne mogu da utiču, neki maksimalan domet koji imamo jeste da podržimo na neki način te ljude, mada koliko će i tako nešto biti od pomoći je upitno.
Na to sa kakvim zdravljem smo rođeni takođe ne možemo da utičemo, kada se nađemo u tako nekoj situaciji potencijalno možemo tražiti neki način da to poboljšamo, mada i to samo po sebi ume doneti dosta drugih poteškoća. Uglavnom kada sam se u takvim situacijama našao razmišljao sam iz ugla da je kroz tako nešto neko i pre mene prošao uspešno, te se usmeravam na takav pravac razmišljanja, ako dođe do komplikacija/lošeg ishoda jedino nadanje mi je da će brzo da se završi.
Dok mi se neki konkretan problem koji utiče na mene ne pojavi ne razmišljam o njemu, jer bi mi tako nešto samo izazivalo opterećenje.
Što se ponašanja i odluka drugih ljudi tiče tu već postaje nešto specifičnije, ako nismo u poziciji autoriteta ili bar neke ravnopravnosti sa nekim nije nemoguće uticati na te osobe/situaciju, ali jeste kompleksnije. Na prirodu svakako da ne možemo da utičemo, dok na ljude oko nas mislim da možemo, neka treća kategorija jeste i uticaj sami na sebe koji mi je između ova dva - gde nekada delimično možemo, nekada delimično ne možemo (mislim uticanje na naša razmišljanja, načine gledanja na stvari, navike, zavisti...).
Otkazi su verovatno prilično stresna stvar za ljude, npr. skorije sam dobio 2 otkaza za redom kada sam pokušavao neke nove posliće da radim, lično to i nisam doživeo kao nešto opterećujuće jer je ideja bila da tu malo raduckam i da pokupim skillove za neki budući rad u inostranstvu.
Relativno brzo sam se snašao da ponovo part time radim nešto što mi malo više leži, što se drugih ljudi tiče neki moj doživljaj jeste da vrlo često ljudi žive u nekom uverenju da je posao konstanta tj. da će da rade na jednom mestu od momenta kada se zaposle do groba (što meni lično dođe vizija pakla...). Neka činjenica mi je da živimo u nestabilnom svetu i da se pozitivni/negativni periodi najčešće smenjuju i da je ta smena neki reset svega (nije ni dobra ni loša - samo jeste ono što je).
Neka finalna misao mi je kako gledamo na život u dužini i kako doživljavamo naš kraj - lično i ne razmišljam baš o tome, više sam u fazonu go with the flow pa gde me vetar odnese.
Svako od nas ima taj neki specifičan pogled na svet, život, sebe - mislim da je fora samo naći neki ne tako negativan ugao gledanja na stvari.

Nekada davno sam se vodio rečima Kahlil Gibran-a:
“Your living is determined not so much by what life brings to you as by the attitude you bring to life; not so much by what happens to you as by the way your mind looks at what happens.”
https://www.google.com/url?sa=t&rct...usg=AOvVaw0sHyYixZR79WxBIL-sSXEg&opi=89978449
Treba se nekada izložiti/baciti u nepoznate vode i videti kako ćemo isplivati.

Mogu npr da navedem neki svoj ugao gledanja na stvari, mada ne znam koliko može da posluži drugima.
To u velikoj meri zavisi od njih-
sto se tice tvoje poruke- sasvim dobra- ono sto je moje misljenje- a to je da mi ipak ne mozemo da dokazemo sta je zapravo dobro, a lose i koji su zapravo univerzalni moralni zakoni i da li uopste postoje?
Mozemo napraviti niz “pravila” i “dogovora” da si jedni drugima olaksamo- no opet posto nema dokazanih univerzalnih zakona- onda imamo hiljade razlicitih skola misljenja, religija… itd sto je samo po sebi haoticno,
i na kraju- Your word is as good as mine, tj tvoja rec (ili misljenje) je jednako dobra kao moja.
A sto se sveta tice: Moramo uvek izvuci (ili barem pokusati) najbolje sto mozemo u datoj situaciji/okolnostima.

a to je da mi ipak ne mozemo da dokazemo sta je zapravo dobro, a lose i koji su zapravo univerzalni moralni zakoni i da li uopste postoje?
Rekao bih da po prirodi stvari - ništa nije dobro niti loše, već da naše mišljenje daje stvarima epitet dobro ili loše.
Kategorija "moralno" mi je previše apstraktna/subjektivna, na globalnom novou više je doživljavam kao neku socijalnu konstrukciju koja bar meni najčešće nema neki smisao ili su mi pak neki moralni zakoni zastareli.
Ako bi nešto moglo da spadne pod univerzalni moralni zakon (recimo da se gleda na polju čovečanstva/svemira) verovatno bi to bilo:
Ne oduzimaj život drugoj osobi i ne stvaraj patnju drugima zarad svojih interesa.
Mozemo napraviti niz “pravila” i “dogovora” da si jedni drugima olaksamo- no opet posto nema dokazanih univerzalnih zakona- onda imamo hiljade razlicitih skola misljenja, religija… itd sto je samo po sebi haoticno,
Najhaotičnije je kada se škole mišljenja sudare :)

Ima toliko mnogo stvari u zivotu koje su izvan nase kontrole. Najgore su one stvari koje su van nase kontrole, a trajne su i ostaju do kraja zivota.Znate li mozda nacin kako to prihvatiti? Koji su nacini da se to savlada?

Prvo moramo da prihvatimo da ne zavisi sve od nas. Ne možemo da utičemo na vremenske nepogode, ne možemo da utičemo da svi ratovi koji se vode stanu i da zavlada mir.

Možemo da utičemo na društvene i političke promene.

Što se tiče zdravlja, prvi korak je da prihvatimo svoje stanje ili bolest. Zatim da pokušamo, da u skladu sa tim zdravljem, olakšamo sebi život i pokušamo da ga učinimo boljim i kvalitetnijim.

Što se tiče zdravlja, prvi korak je da prihvatimo svoje stanje ili bolest. Zatim da pokušamo, da u skladu sa tim zdravljem, olakšamo sebi život i pokušamo da ga učinimo boljim i kvalitetnijim.
Upravo to, u datoj situaciji treba izvuci najbolji moguci ishod.

Ja se po tom pitanju drzim ideja stoika, a u svojoj lenjosti i nedostatku vremena sam pribegao internetu:

Prema stoicima, imamo kontrolu samo nad vlastitim mislima, postupcima i reakcijama, dok su stvari poput mišljenja drugih ljudi, prirodnih nepogoda ili prošlih događaja izvan naše moći. Ovu ideju je posebno naglasio Epiktet, koji je rekao: "Neke stvari su u našoj moći, a neke nisu." Razlikovanje između ova dva aspekta pomaže nam da se oslobodimo nepotrebne patnje i frustracija.

U praksi, stoici bi savjetovali sljedeće:

1. Primjenjivanje unutrašnje discipline: Fokusiranje na vlastite vrijednosti i dostojanstvo, bez opsjedanja vanjskim faktorima.
  2. Meditacija na smrt i prolaznost: Shvatanje da su svi problemi i nedaće prolazni, i da će na kraju nestati.
  3. Vježbanje zahvalnosti: Prepoznati ono što već imate i vrednovati trenutke radosti, umjesto da žalite za onim što ne možete promijeniti.
Stoici bi to povezali sa unutrašnjim mirom koji dolazi kada shvatimo da, prihvatanjem sudbine (amor fati), činimo sebe slobodnim od tereta briga i tuge za onim što nije pod našom kontrolom.

Da li se vi slažete s stoicima? Meni to funkcionše na nekom nivou, tj upravo u nekim situacijam gde nemam kontrolu, medjutim mana je što nekad ipak treba biti proaktivan, tj nekad se situacija može i mora preokrenuti u našu korist.

Poslednja izmena:
Upravo to, u datoj situaciji treba izvuci najbolji moguci ishod.

Ja se po tom pitanju drzim ideja stoika, a u svojoj lenjosti i nedostatku vremena sam pribegao internetu:

Prema stoicima, imamo kontrolu samo nad vlastitim mislima, postupcima i reakcijama, dok su stvari poput mišljenja drugih ljudi, prirodnih nepogoda ili prošlih događaja izvan naše moći. Ovu ideju je posebno naglasio Epiktet, koji je rekao: "Neke stvari su u našoj moći, a neke nisu." Razlikovanje između ova dva aspekta pomaže nam da se oslobodimo nepotrebne patnje i frustracija.

U praksi, stoici bi savjetovali sljedeće:

1. Primjenjivanje unutrašnje discipline: Fokusiranje na vlastite vrijednosti i dostojanstvo, bez opsjedanja vanjskim faktorima.
  2. Meditacija na smrt i prolaznost: Shvatanje da su svi problemi i nedaće prolazni, i da će na kraju nestati.
  3. Vježbanje zahvalnosti: Prepoznati ono što već imate i vrednovati trenutke radosti, umjesto da žalite za onim što ne možete promijeniti.
Stoici bi to povezali sa unutrašnjim mirom koji dolazi kada shvatimo da, prihvatanjem sudbine (amor fati), činimo sebe slobodnim od tereta briga i tuge za onim što nije pod našom kontrolom.

Da li se vi slažete s stoicima? Meni to funkcionše na nekom nivou, tj upravo u nekim situacijam gde nemam kontrolu, medjutim mana je što nekad ipak treba biti proaktivan, tj nekad se situacija može i mora preokrenuti u našu korist.

Ne mogu da se složim sa ovim prvim savetom:

• Primjenjivanje unutrašnje discipline: Fokusiranje na vlastite vrijednosti i dostojanstvo, bez opsjedanja vanjskim faktorima.
Ovo mi deluje jako sebično.

Šta konkretno znači vanjski ili spoljni faktor? Komšije su spoljni faktor, šira porodica, poneki prijatelj, dobri poznanici...

Ljudima je važno lično dostojanstvo, fokus na vlastite vrednosti i...ništa drugo ne treba da ih zanima?

Postoje dve situacije:

Prva.. Nama je dobro, sve imamo, ne zanima nas zašto komšinica nema dovoljno novca za hleb npr.

Situacija br.2: Loše se osećamo, ne želimo da tražimo pomoć za nešto, jer time ugrožavamo svoje vrednosti i dostojanstvo.

Prva situacija je sebična, a u drugoj, zbog svog dostojanstva nećemo da tražimo pomoć.

Besmisleno, ali postoje ovakve situacije u stvarnom životu.

Prihvatimo svoju sudbinu, i nema više suza, brige, sasvim smo ok.

Zašto bismo morali da prihvatimo sudbinu, kada možemo da utičemo na neke stvari. Da li će one stvarno da nam promene sudbinu ili ne, nije važno,

Važno je da se pokrenemo i uradimo nešto što možemo.

Nikada, nikada neću postati stoik.

Ne mogu da se složim sa ovim prvim savetom:

• Primjenjivanje unutrašnje discipline: Fokusiranje na vlastite vrijednosti i dostojanstvo, bez opsjedanja vanjskim faktorima.
Ovo mi deluje jako sebično.

Šta konkretno znači vanjski ili spoljni faktor? Komšije su spoljni faktor, šira porodica, poneki prijatelj, dobri poznanici...

Ljudima je važno lično dostojanstvo, fokus na vlastite vrednosti i...ništa drugo ne treba da ih zanima?

Postoje dve situacije:

Prva.. Nama je dobro, sve imamo, ne zanima nas zašto komšinica nema dovoljno novca za hleb npr.

Situacija br.2: Loše se osećamo, ne želimo da tražimo pomoć za nešto, jer time ugrožavamo svoje vrednosti i dostojanstvo.

Prva situacija je sebična, a u drugoj, zbog svog dostojanstva nećemo da tražimo pomoć.

Besmisleno, ali postoje ovakve situacije u stvarnom životu.

Prihvatimo svoju sudbinu, i nema više suza, brige, sasvim smo ok.

Zašto bismo morali da prihvatimo sudbinu, kada možemo da utičemo na neke stvari. Da li će one stvarno da nam promene sudbinu ili ne, nije važno,

Važno je da se pokrenemo i uradimo nešto što možemo.

Nikada, nikada neću postati stoik.
Kada možemo da utičemo na neke stvari, većina ljudi će se pokrenuti....na žalost, postoje dešavanja u životu koja ne možemo izbeći, ne možemo promeniti....jednostavno ih moramo prihvatiti...u tim okolnostima dobro je biti stoik...

Fokusiranje na vlastite vrijednosti i dostojanstvo, bez opsjedanja vanjskim faktorima
Moje razumevanje toga jeste da zivimo svoj zivot prilagodjen nama, a ne da budemo opsjednuti facebookom i kako drugi zive, tj da ne dozvoljavamo da nas drugi oblikuju prema njihovim vrednostima, npr treba ignorisati pop zvezde ili cak i komsije- ako oni imaju svoje vrednosti i cene neke materijalne vrednosti ne treba da se takmicimo s njima- npr Morgan Housel koji je objavio knjigu "Psihologija novca" je utvrdio da vecina ljudi kupuju automobile i kuce ne zbog sebe vec zbog drugih ljudi (tj ravnaju se prema drugima, dokazuju se) sto je gubljenje vremena i novca, treba raditi stvari prema svojim potrebama...
ili npr cesto ljudi kupuju patike i obucu prema modi- medjutim mi imamo specifican nacin hoda i prema tome bi trebali kupovati obucu- a vecina ljudi to ne radi i onda kasnije ima problema s ahilovim tetivama, kicmenim stubom itd, jer postoje razliciti nacini hoda npr neutralan hod, supinacija, pronacija (mozda jos vise no ne secam se).

Poslednja izmena:
Moje razumevanje toga jeste da zivimo svoj zivot prilagodjen nama, a ne da budemo opsjednuti facebookom i kako drugi zive, tj da ne dozvoljavamo da nas drugi oblikuju prema njihovim vrednostima, npr treba ignorisati pop zvezde ili cak i komsije- ako oni imaju svoje vrednosti i cene neke materijalne vrednosti ne treba da se takmicimo s njima- npr Morgan Housel koji je objavio knjigu "Psihologija novca" je utvrdio da vecina ljudi kupuju automobile i kuce ne zbog sebe vec zbog drugih ljudi (tj ravnaju se prema drugima, dokazuju se) sto je gubljenje vremena i novca, treba raditi stvari prema svojim potrebama...
ili npr cesto ljudi kupuju patike i obucu prema modi- medjutim mi imamo specifican nacin hoda i prema tome bi trebali kupovati obucu- a vecina ljudi to ne radi i onda kasnije ima problema s ahilovim tetivama, kicmenim stubom itd, jer postoje razliciti nacini hoda npr neutralan hod, supinacija, pronacija (mozda jos vise no ne secam se).
Suština je da većina osoba radi ono što misle da će zadiviti druge, pritom, potpuno gube svoj identitet i saznanje šta ih zaista usrećuje i šta im je zaista potrebno.

Back