Kako prihvatate kritike?

Svakako da zavisi ko a i kako kritikuje.

U periodu kada sam bila poluluda od obaveza, stresa i problema muž moje drugarice mi je rekao nešto zbog čega sam svoj život okrenula naopačke.

Čovek kojeg izuzetno cenim, sposoban a pre svega izuzetan otac i muž, slušao je kako šaljivo pričam o ludilu u koje sam upala.
U jednom momentu me je prekinuo i sa osmehom mi rekao :

- Zašto se tako grčevito toga držiš? Ti si pametna žena, odmakni se, razmisli.. naći ćeš rešenje. Poludećeš ovako.

Celu noć su mi odzvanjale te reči i danima posle i naterale me da progledam.

Svakako da zavisi ko a i kako kritikuje.

U periodu kada sam bila poluluda od obaveza, stresa i problema muž moje drugarice mi je rekao nešto zbog čega sam svoj život okrenula naopačke.

Čovek kojeg izuzetno cenim, sposoban a pre svega izuzetan otac i muž, slušao je kako šaljivo pričam o ludilu u koje sam upala.
U jednom momentu me je prekinuo i sa osmehom mi rekao :

- Zašto se tako grčevito toga držiš? Ti si pametna žena, odmakni se, razmisli.. naći ćeš rešenje. Poludećeš ovako.

Celu noć su mi odzvanjale te reči i danima posle i naterale me da progledam.
Jesi našla rješenje?

Nisu sve kritike negativne ali poznajem osobe koje vrlo burno reaguju na bilo kakvu.. u suštini svaka kritika u nama izaziva neku reakciju, samo što se kod nekih to uopšte ne primjećuje.
Kakvo prihvatate kritike? Da li je kritika u suštini samo bojazan da se na taj način susretnemo sa vlastitim manama, greškama ili neuspjesima?
Kako prepoznati dobronamjernu kritiku ali i onu koja to nije.. kako procjeniti da li je kritika ispravna a kad to ipak nije?
Da li ste osoba koja bilo koju kritiku u startu odbacuje, osoba koja kritike teško podnosi ili ste jednostavno toliko tvrdoglavi da čak i one vrlo dobronamjerne ne prihvatate?
"Kaži mi šta ne valja kod mene" je teško čuti ali ne i nemoguće..
Da li ste osoba koja mrzi kad vas neko kritikuje, iako je kritika sasvim na mjestu ali nema šanse da to prihvatite?
kritike usmerene na ličnost, na našu suštinu se teško prihvataju..
kritike usmerene na neko konkretno ponašanje su korisne...
mnogi su nesigurni u sebe pa i dobronamerne kritike nekog konkretnog ponašanja vide kao napad na sebe, na svoju ličnost..problem je u tome što kritiku vide kao guranje u poziciju niže vrednosti umesto da dobronamernu kritiku shvate kao mogućnost da unaprede svoju vrednost

Zavisi od toga kakva je kritika. Ako je konstruktivna onda je čak i prihvatim.

Nema brate moj ovde konstruktivne kritike dok ti je roditelj ne uputi. A i to nije zasigurano. Znači čim te neko kritikuje u realnom životu, on nešto smera ili ti radi o glavi ili želi da te unizi jer je ljubomoran. Mi ne živimo u Švajcarskoj npr. ili u Japanu pa da imamo kolektivni duh i da su ljudi posvećeni kolektivnom radu i cilju. Ovde je konstruktivna kritika pišanje u usta žrtvi.

Kad odeš u neku kompaniju i kolega te konstruktivno kritikuje znaj da ti taj kopa rupu. A i šef ako te kritikuje u devedeset i pet posto slučajeva to je neka ambiciozna seljačina kom si zasmetao pa da te naguzi dok može. Jednog lika znam koji je najbolji student generacije bio, doktor nauka i mensa član su sjebali u nekoj koletivnoj akciji tako što ga nisu izglasali za neku poziciju Dogovorili se svi jer ih je ugrozio, pa samo on nije primljen.

Znači ovo je balkanski kotao, da bi uspeo moraš da imaš mentalitet gladnog brdjanina i kičmu pacova.

Pa kritika je sposobnost razmišljanja, riskiranje da nekog uvrijediš prilikom diskusije ili on/ona tebe, ali što je točno alternativa? Nećemo razmišljati?

Pa da, to inače super funkcionira mnogima, nit brige nit pameti.

Nit kritike.

Back