Како превазићи сумње у вјери или "гдје си Боже"?

To me i dovelo do tih pomisli najviše. Stalno čitaš o tome da će nas potrovati, o novim aferama, o bahaćenju političara, o lažima njihovim i jednostavno ti pukne i budeš u fazonu "a dokle više Bože". Ja ne volim nepravdu i jako me pogađa nepravda a nemoćan sam da nešto uradim i to onda mentalno gazi čovjeka.
I jos kazes citam .I ti u sve poverovao.
Potop ali u tvojoj glavi

Сигуран сам да се сваки вјерник током свог пута суочио са проблемом сумње. Да ли има Бога? Гдје је Бог? Зашто Бог не ради ништа да нам помогне? Поготово је то изражено у тренуцима негативних токова у друштву, када изгледа да све иде низбрдо. Рецимо данашње вријеме је такво. Српски народ је прогањан на Косову, у Хрватској, у ФБиХ, пуцају нам на дјецу, држава нам није за похвалу, корупција влада, трују нас свим и свачим, не можемо се ослонити ни на кога нажалост чак ни на већину црквених великодостојника, као народ смо завађени по политичким основама, перспектива лоша, млади одлазе. Бићу искрен и отворен. Јутрос ми је током Св. Литургије прошло кроз главу "гдје си Боже зашто нам се ово дешава" и та ме помисао јако узнемирила јер није нешто што се мени често догађа. Знам који су одговори на то питање и читао сам их и у Писму и код Отаца и знам да је то гријех испитивања Бога који ћу сигурно исповиједити али је исто тако нешто што ме понукало да отворим ову тему да чујем ваше перспективе, размишљања и искуства на ову тему.

Не желим да будем малициозан, али ако те толико погађа шта се дешава у друштву, онда и немаш неких стварних проблема. :) Неки људи морају да се боре са личним траумама и неправдама и болестима које су доживели и које доживљавају, и питају се има ли Бога, и зашто им Бог то ради, зашто допушта зло на њих, а не знају коме су шта скривили.

Негде сам мислио да све мора бити нека врста казне, ако смо ми некоме нешто скривили, да се онда и нама враћа исто такво зло по казни. Међутим, онда сам се сетио да је Исус Христос распет на крсту, а да он сам није никога распео. Сетио сам се како су многи светитељи страдали на ружан начин, а да они сами нису то исто учинили некоме другоме, па да буду кажњени.

Тако да, одговора нема, осим Божје воље, коју ми не знамо. Није грех питати се, то је нормалан процес размишљања. Како се борити са злом које доживљавамо. Ја се негде када више немам снаге да се борим са разумевањем зла и неправде, сетим увек потцењеног Џона Ленона, и његовог генијалног стиха: "Nothing you can do, but you can learn how to be you in time." И то је негде поента. Будимо ми и у добру и у злу. Немамо другог избора, немамо другу могућност. Па шта год да се дешава.

Не желим да будем малициозан, али ако те толико погађа шта се дешава у друштву, онда и немаш неких стварних проблема. :) Неки људи морају да се боре са личним траумама и неправдама и болестима које су доживели и које доживљавају, и питају се има ли Бога, и зашто им Бог то ради, зашто допушта зло на њих, а не знају коме су шта скривили.
Да, хвала Богу, мој лични живот је сасвим добар и захвалан сам Богу за то. Али уједе ме за срце кад видим шта се дешава око мене. Кад видим неправду на сваком кораку а не могу ништа урадити. Могу урадити неке мале ствари које су до мене и трудим се да ја не будем такав према другим људима али опет болно је гледати властити народ како срља у провалију.

Да, хвала Богу, мој лични живот је сасвим добар и захвалан сам Богу за то. Али уједе ме за срце кад видим шта се дешава око мене. Кад видим неправду на сваком кораку а не могу ништа урадити. Могу урадити неке мале ствари које су до мене и трудим се да ја не будем такав према другим људима али опет болно је гледати властити народ како срља у провалију.
Samo je tebi dobro a svako drugi srlja u provaliju haha

Ti to gledas u pasulj haha
A nasta mislis kad kazes idemo svi u provaliju.
Мислим на то да нам је друштво дубоко болесно. Корупција, насиље, подјеле, неморалне вриједности, загађена околина, недостатак перспективе за омладину. Све то је општеприсутно у српском друштву и то је тужно.

Мислим на то да нам је друштво дубоко болесно. Корупција, насиље, подјеле, неморалне вриједности, загађена околина, недостатак перспективе за омладину. Све то је општеприсутно у српском друштву и то је тужно.
To slusam vec 20 godina
A deda i baba koji ziveli ko carevi u socijalizmu isto kukali ko i ti sad

Ili jednostavno imam ograničenu perspektivu i ne shvatam da nisam ni prvi ni posljednji koji je imao takva pitanja i da su mnogi to imali u daleko težim vremenima pa su ostali vjerni Bogu....
Jednaka pitanja može da imaju oni koji veruju u Zevsa, Odina, Šivu, Manitua...kao ni na ta, ni na tebe ne deluju demoni.

I iz jednakih razloga oni ne pomažu u situacijama o kojima si ti razmišljao.

Крив је јеврејски народ.
Sigurno...Isus je stradao kao neprijatelj Rima i to je to. Nije bio ni prvi ni poslednji.

Od prokletih komunijara je to i krenulo.
I oni kukali na to isto.
A kazem ti nista im falilo nije.
E tako i ti.Licno ti ne fali nista a kmecis.
I tako vecina u srbiji.
Bila u juznoj srbiji kao sitomasna.Kyca privatno vladnistvo zemlje kolko volis.I plus plate u kuci
Puni podrumi klope.
Ma idi bre o cemu pricas.
Daj boze da svi i oni u africi aziji zive ko srbende.

Jednaka pitanja može da imaju oni koji veruju u Zevsa, Odina, Šivu, Manitua...kao ni na ta, ni na tebe ne deluju demoni.

I iz jednakih razloga oni ne pomažu u situacijama o kojima si ti razmišljao.

Sigurno...Isus je stradao kao neprijatelj Rima i to je to. Nije bio ni prvi ni poslednji.
Zašto bi nam Bog pomagao kad mi sami sebi ne želimo pomoći?

I oni kukali na to isto.
A kazem ti nista im falilo nije.
E tako i ti.Licno ti ne fali nista a kmecis.
I tako vecina u srbiji.
Bila u juznoj srbiji kao sitomasna.Kyca privatno vladnistvo zemlje kolko volis.I plus plate u kuci
Puni podrumi klope.
Ma idi bre o cemu pricas.
Daj boze da svi i oni u africi aziji zive ko srbende.
"Kmečim" jer nisam izolovan na pustom ostrvu.

Zašto bi nam Bog pomagao kad mi sami sebi ne želimo pomoći?
Kako ne želimo...ti vidiš nepravdu i sam kažeš da želiš da se promeni situacija.
Bog je vidi i kulira.
Oni koji žive od prodaje priča o njemu izmišljaju izgovore.

Hrabriji od nas izginuše braneći državu, bog vrti palčeve na cirusima.
Imaš u Troji(2004), kada Apolonov sveštenik propoveda kao i danas ovi...a Hektor pita: Koliko legija šalje bog Sunca?
Jednako koliko Jehova.

Kako ne želimo...ti vidiš nepravdu i sam kažeš da želiš da se promeni situacija.
Bog je vidi i kulira.
Oni koji žive od prodaje priča o njemu izmišljaju izgovore.

Hrabriji od nas izginuše braneći državu, bog vrti palčeve na cirusima.
Imaš u Troji(2004), kada Apolonov sveštenik propoveda kao i danas ovi...a Hektor pita: Koliko legija šalje bog Sunca?
Jednako koliko Jehova.
Bog nam je dao slobodu izbora. Mi je zloupotrebljaamo.

Back