Kako prevazići konflikt

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
354.450
konflikt-pixa.jpg

Zbog naših različitih interesa, potreba, stavova i pogleda na svet često se nađemo u konfliktnoj situaciji, koja može biti pozitivna jer vodi u promene,
ali može biti isto tako i destruktivna. Svi se ponekad nađemo u situaciji da se ne slažemo oko nečega s drugim osobama ili grupama ljudi.
Važno je ne reagovati na „prvu loptu”, razmisliti pre nego što se odgovori i birati reči, zapitati se da li ima smisla svađati se zbog sitnica

Kako vi prevazilazite neslaganje oko nečega sa drugim osobama ili grupom ljudi ?

Kako vi prevazilazite neslaganje oko nečega sa drugim osobama ili grupom ljudi ?

Sve zavisi od same situacije, tačnije o čemu se ne slažem i sa kojom osobom ili grupom ljudi se ne slažem.

Nekada reagujem burno. Nekada se povlačim. Izlazim iz diskusije a nekad i iz tog nekog društva, ako je u pitanju grupa ljudi.

А зашто би био проблем ако се неко не слаже са мном? Шта ту има да се превазилази? :think:

Mislim da je problem ako se ne slažeš sa tom osobom u gotovo svim oblastima života.

Ne moramo i bilo bi dosadno da se sa svima slažemo. Trudim se da poštujem tuđe mišljenje ali ako druga strana ne poštuje moje mišljenje i kada uđemo u konfllikt onda se odnos menja.

Pogledajte prilog 1600505

Zbog naših različitih interesa, potreba, stavova i pogleda na svet često se nađemo u konfliktnoj situaciji, koja može biti pozitivna jer vodi u promene,
ali može biti isto tako i destruktivna. Svi se ponekad nađemo u situaciji da se ne slažemo oko nečega s drugim osobama ili grupama ljudi.
Važno je ne reagovati na „prvu loptu”, razmisliti pre nego što se odgovori i birati reči, zapitati se da li ima smisla svađati se zbog sitnica

Nemam šta da prevazilazim.
Napišem ili kažem šta mislim.
Korektna osoba kaže ne slažem se s tobom.
Nekorektna osoba kaže "odakle te bi pravo da to pišeš/kažeš, znaš li ti njanjanja" pa drvi nešto...
Divljak te uvredi i to obično ad hominem.
Sa prvim tipom ljudi mogu da razmenim pokoju rečenicu...
drugi tip ljdi dobije maksimalno kratko objašnjenje sa argumentom.
Treći tip ljudo ode na ignor listu...a ponekad pre toga dobiju uvredu natrag.
Znači, konflikta nema.

Mislim da je problem ako se ne slažeš sa tom osobom u gotovo svim oblastima života.

Ne moramo i bilo bi dosadno da se sa svima slažemo. Trudim se da poštujem tuđe mišljenje ali ako druga strana ne poštuje moje mišljenje i kada uđemo u konfllikt onda se odnos menja.
Јасно је зашто би се људи који разговарају посвађали ако неко од њих не поштује овог другог нпр. не дозвољава му да дође до речи, прекида га, понижава, превише прича и слично.

Prvo zavisi može li se sa tom osobom (ili grupom ljudi) kulturno i civiulizovano razgovarati. Ako može normalno je da se u svemu ne složimo. Razumijemo se i sve je super. Ako je osoba nekulturna i navalentna kad uvidim s kim imam posla batalim razgovor i odem svojim putem.

Ko ima vecu odgovornost za nesto, on ima krajnju odluku.

Ako je odgovornost podjednaka, to su zahebane situacije, i potrebno je da birate zajednicku odgovorsnost samo sa ljudima sa kojima mozete da se dogovorite.

Ako odgovornost podjednako ne postoji, sa obe strane, potpuno nebitno, samo se okrenes i odes, zabole te.

Psiholozi kažu sledece:

U konfliktnoj situaciji možete da kontrolišete svoje, ali ne i tuđe ponašanje. Zato je važno da pokažete želju za pomirenjem, postavite granice u odnosu ili, ako je to nemoguće, a nema mesta ni za pregovore, da taj odnos okončate. Lakše je reći nego to učiniti, ali pripremite se za situacije koje ne možete da izbegnete, i ako učinite sve što je do vas, možemo se nadati i da će to druga strana uvažiti.

Veoma je lako učiniti.
Ne treba oklevati...
nemam ja šta da razmišljam o ovom jer
ako me jednom prevariš, reći ću da je bilo slučajno
ako me opet prevariš, reći ču sram te bilo
ako me treći put zezneš, ja sam taj koji treba da se stidi...
Isto važi za konflikte...ako ih neko želi, neka ih traži na drugom mestu.
Svaka šerpa nađe poklopac, a krpa svoju zakrpu.
Ja nisam ništa od navedenog.

Zavisi od osobe da li ce te saslusati i razmisliti o problemu ili ce samo braniti svoju teoriju do besvijesti. Sa prvim je dobro se raspravljati jer uvijek nesto mozemo nauciti a ovu drugu grupu je najbolje ignorisati.

Право да ти кажем немам појма али налазим да су на том пољу психологија и психотерапија корисне науке наравно и наше православље али у смислу да волим некад Хрсм да одгеледам и неке наше црквенодостојнике који у тој емисији одговарају на питања данашњице , ђодерних проблема ,анкциозности оћи тд.
Једог протојереја имамо прихотерапеута који врло добро балансира између црве и науке.
Његов одговор на демоне и слично је дасу 95% случајева наше слабости а само 5% прави напади демона.
Но постоји неки конфликтни обрасци који су ретардирсни и човек из запати не виде а јако су лако решиви кад се освести.
Има наравно и тежих случајева али ја верујем у себи да су случајеви углавном решиви и једноставнији али да су људи лаки или тешки па самим тим и тај проблем постаје иили лак или тежак.

Неки наши црквени ови попут Јовсна Лествичника који је живео у 6-7. веку у неким стварима кад читсш као кад читаш модерног човека психолога или у неким стварима Достојевског.

novčano da boli

Problem ljudi je to što se mahom forsira stav da neko ko različito misli od tebe, on je tebi odmah neprijatelj i osoba za svađu.

Kakav je problem ako neko misli različito od tebe? Šta tu ima da se prevazilazi ili usaglašava? Zašto odmah potreba da on misli kao ja ili ja kao on? Svako misli svoje i ima validne argumente za to i to je ok.

Zavisi šta je osnova neslaganja i gde se dešava (oči u oči, u društvu, online i sl.)
Uglavnom ako se sa nekim ne slažem ili osobu izignorišem (ako je nametljiva sa svojim mišljenjem) ili ako mi je osoba odbojna iz nekog razloga krenem da joj rušim logiku ili pak kažem direktno da se ne slažem sa njom zbog toga i toga.
Online neslaganja - ignorišem najčešće, isto važi i za provokacije i sl.

Back