Kako prevazići intenzivnu tremu?

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
4.096
TREMA.jpg

Trema je naš neizbežni pratilac u različitim situacijama u kojima smo izloženi nekakvoj vrsti procene od strane drugih-to može biti izlaganje neke prezentacije, intervju za posao, prvi sastanak, upoznavanje sa novim socijalnim okruženjam na poslu/školi.
U ovakvim situacijama se procenjuju naše intelektualne sposobnosti, znanje, kompetentnost ali i naša otvorenost/zatvorenost, komukativnost, smisao za humor, fizički izgled i još dosta toga.

Trema je zapravo strah od mogućnosti ostvarivanja negativnog ishoda u situacijama u kojama nas neko procenjuje. Ovaj strah može početi i održavati se mnogo pre (npr. nekoliko dana/nedelja pre) nego što osoba „kroči“ u određenu situaciju. Obično trema kulminira neposredno pred izlaganje određenoj situaciji i može često trajati sve dok je osoba u toj situaciji. U narodu prihvaćen izraz „pozitivna trema“ je zapravo trema čiji je intenzitet takav da nas drži pozornim, aktivnim, spremnim da reagujemo u određenoj situaciji.

Osobe koje imaju problem sa intenzivnom tremom postaju na nju osetljive i plaše se da će se ona pojaviti u nekoj narednoj situaciji što samo pojačava njen intenzitet. Sada ćemo opisati neke načine koji vam mogu pomoći da prevaziđete intenzivnu tremu.

Odustanite od perfekcionističkih zahteva
Ne „lovite“ svoju tremu
Odustanite od „čitanja misli“ drugih ljudi
Pripremite se!
Oslobodite se napetosti relaksirajućim disanjem

Ceo tekst autorke Mr Sanje Marjanović, diplomiranog psihologa, možete naći ovde

https://www.vaspsiholog.com/2012/12/da-li-trema-uvek-mora-biti-tako-nepremostiva/

Da li ste nekada imali tremu?

Kako ste se tada osećali?

Kako ste uspeli da se oslobodite treme?

Besplatna fotografija sa sajta Unsplash

Najveću tremu sam imao na fakultetu, kada bih imao usmeni ispit. Kod pismenih bih pričao sa kolegama i nije bilo mjesta za tremu. Trema pred usmeni nije bila ni negativna, ni pozitivna. Nazvao bih je neutralnom. Kad bi počeo ispit trema bi nestala.
Nažalost, mene je drmala do poslednjeg usmenog ispita!
To nije bila trema već svaki put intezivno traumatično iskustvo posle kog sam slomljena, iscrpljena i nezadovoljna.
Svoje profesore sam mnogo, ako ne i previše uvažavala da bih znala kako da se pred njima najbolje i najlepše izrazim...
A onda se desi ono da zaboravim i pitanje, i dokle sam stigla, i ne bih znala kako da se izvadim iz blokade, a oni me gledaju u čudu.
Sad bih upisala isti fakultet samo da pred njima nemam više nikakvu tremu, ali nisu više svi tamo.

U situaciji i sa ljudima gde baš ne bi smelo - prdneš ali tako jako, dugo, postojano, sa baritonom, preko 74 decibala, ..kao da odlaskom tih gasova iz tebe gubiš deo sebe, ono bukvalno kao da si lakši, osetiš kako ti noge zaklecaju
opoganiš tim prdežom bar 42 kvadrata prostora ali tako da u svakom ćošku bude ista koncentracija sumponih isparenja
i nema više treme među ljudima nikad i ni zbog čega :heart:

U situaciji i sa ljudima gde baš ne bi smelo - prdneš ali tako jako, dugo, postojano, sa baritonom, preko 74 decibala, ..kao da odlaskom tih gasova iz tebe gubiš deo sebe, ono bukvalno kao da si lakši, osetiš kako ti noge zaklecaju
opoganiš tim prdežom bar 42 kvadrata prostora ali tako da u svakom ćošku bude ista koncentracija sumponih isparenja
i nema više treme među ljudima nikad i ni zbog čega :heart:

Zanimljivo. 🙂

Back