Kako prepoznati pravi med

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.107
Stručnjaci kažu kako pravi, prirodni med nije llepljiv. Znači, kada ga razmažete prstima, ne smije se lijepiti jer to pokazuje kako u sebi ima šećera ili vještačkih zaslađivača.

med.jpg

ILi stavi se nekoliko kapi meda na papir ili papirnati ručnik; ako je med čist, pravi, neće probiti papir. Znači, ne sadrži vodu. Zanimljiva je i ova metoda prepoznavanja pravog od lažnog meda: iz tegle uzeti malo meda i staviti ga uz mrave. A poznato je kako mravi ne diraju prirodni med.
Jedan od načina je pomoću mikrovalne.. uzeti par kašičica meda, staviti u posudu, te ga na minutu zagrijati.. pravi med se karmelizira dok lažni postaje pjenast i prepun mjehurića.
Pravi med se posle nekog vremena kristalizuje..
Dakle, treba biti oprezan pri kupovini a jedan od pokazatelja je i cijena, mada ona često nije dokaz da aje med prirodan i čist.
Uz sve to postoje mnoge vrste meda i ponekad je teško razaznati da li je to originalni med ili nekakva bućkalica.

Platio pre jedno mesec dana 600 dinara na kaleniću teglu. U principu bih kupovao samo ušećereni, lako se rastopi u šerpi tople vode. To je jedini siguran način kupovine - samo ušećeren med.

Pre x godina sam kupovao med od kadulje na moru, kao provereno ovo ono. Preko zime se ušećerilo tačno pola tegle, druga polovina živa :lol:
A med... Fantazija. Mogu misliti šta valjaju po radnjama. Jednom sam u lidlu kupio teglu i cela se ušećerila! Ali oni menjaju dobavljače pa nikada ne znaš šta kupuješ.

Pa na veliko normalna cena
nije djordje, veruj mi....
pa i da je tkao, opet ne može biti ta cena u maloprodaji, jer kad odbiješ pdv, trgovačku maržu, transport i sl, ispada med ispod 2 e, a to je znak da nije pravi
jer kad odbiješ teglu, poklopac, pakovanje, etiketu, punjenje, radnu snagu, poreze i doprinose na platu, namete na prihod firme i sl, sam med je ispod 1e????

nije djordje, veruj mi....
pa i da je tkao, opet ne može biti ta cena u maloprodaji, jer kad odbiješ pdv, trgovačku maržu, transport i sl, ispada med ispod 2 e, a to je znak da nije pravi
jer kad odbiješ teglu, poklopac, pakovanje, etiketu, punjenje, radnu snagu, poreze i doprinose na platu, namete na prihod firme i sl, sam med je ispod 1e????
A ako zaobidjemo sve to naravno nema troskova

Back