Kako postati profesionalni dizajner korica knjiga i omota

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.508
Šta radi dizajner korica knjiga?

Dizajneri korica knjiga igraju važnu ulogu u stvaranju i beletrističkih i nefikcionalnih knjiga. Profesionalni dizajner korica knjiga često radi sledeće:

• Nadgleda sve elemente procesa dizajna: To uključuje grafički dizajn i slaganje slova.

• Izabira naslovnicu i tipografiju: Slike i fontovi koje odaberu pojavit će se na prednjoj korici, zadnjoj korici, kičmi i (kada je to moguće) unutrašnjim preklopima knjige.

• Pravi model korica: Poslaće ovo pre nego što se omot finalizuje za beleške autora i izdavačke kuće.

• Pravi naslovnicu koje odgovaraju žanru: Dizajneri korica knjiga vode računa o tome kako se dizajn radnje ukršta sa marketingom knjiga, pa shvataju da je sjajna korica knjiga koja podstiče prodaju knjiga. Žanr knjige je važan. Na primer, potencijalni čitaoci trilera verovatno će favorizovati drugačiju naslovnu sliku od potencijalnih čitalaca knjige o samopomoći.

• Sarađuje sa drugim kreativcima: Dizajner naslovnice sarađuje sa kreativnim direktorom izdavačke kuće i bilo kojim drugim profesionalnim dizajnerom koji je dodeljen istom projektu.

6 korisnih veština za dizajnere korica knjiga
Dizajner knjiga je zapravo veza između umetničkog direktora i grafičkog dizajnera. To znači da ljudi koji dizajniraju knjige moraju da poseduju širok spektar veština koje se presecaju. Ovi uključuju:
  • Odlično vladanje grafičkim dizajnom
  • Odlične veštine sa računarima i softverom za dizajn
  • Nizak ego, saradnički duh
  • Poznavanje trendova izdavačke industrije
  • Funkcionalni rečnik za alate za dizajn i tipografije
  • U idealnom slučaju, snažne preporuke i izjave klijenata iz prethodnog dizajna

Kako postati dizajner korica knjiga

Kao što je slučaj sa većinom profesija, probijanje u svet usluga dizajniranja knjiga može biti zastrašujuće, ali kad se jednom uspostavite na terenu, postaje lakše ostati umrežen. Prvi posao vam se možda neće dobro platiti, ali ako uspete da uspešno dizajnirate svoju prvu koricu knjige, možete započeti pregovore o boljim cenama. Ako ste već savladali umetnost dizajniranja korica knjiga, evo nekoliko saveta za stvaranje imena kao kvalitetnog dizajnera korica knjiga:

1. Budite na pravom mestu. Slobodnjaci mogu da žive gotovo bilo gde, ali i dalje pomaže da se nalazite u izdavačkim prestonicama . Postoje li scenariji u kojima izdavač ima sedište u Beogradu, a dizajner knjiga je širom zemlje ili u inostranstvu? Sigurno. Ali ako radite honorarno i pokušavate da vas angažujete na vašoj prvoj štampanoj knjizi, zaista vam može koristiti ako se upoznate sa poslodavcem licem u lice.

2. Ozbiljno shvatite svoj radni prostor. Bez obzira gde se nalazite, najbolje je da postavite lični dizajn studio, bilo da je to iznajmljeni kancelarijski prostor, soba u vašoj kući ili samo ugao vaše spavaće sobe. Izrada profesionalne naslovnice zahteva pažnju na detalje, pa pružite sebi prostor u kojem možete razumno uspeti.

3. Mreža sa nezavisnim autorima. Većina velikih izdavačkih kuća neće vam dati šansu dok ne uradite nekoliko naslova na svoje ime. Razuman način da se sjajno pokrijete u svom portfoliju je saradnja sa autorima koji se sami objavljuju. Nekim od ovih autora potrebna je samo naslovnica e-knjige, a neki će izdavati papirnate kopije putem štampe na zahtev. Upoznajte se sa njima, pročitajte njihove knjige i saznajte više o njihovim omiljenim koricama knjiga. Nakon što obradite sve te informacije, predstavite im ideje za naslovnice. Ovo možda nije unosan način poslovanja, ali možda je najefikasniji način da izbacite svoje dizajne korica knjiga u svetu.

4. Radite nesebično. Roman, antologija ili fikciona knjiga ne postoji da služi dizajneru da se izrazi. Ove knjige prvenstveno govore o njihovim autorima. Možda ćete se naći u radu sa autorima ili izdavačima čija se ideja o prelepom koricama knjiga ne uklapa sa vašom. To ne znači da biste trebali prestati. Ako možete da nastavite i razradite verziju koja kombinuje autorov ukus sa vašom stručnošću, biće vredno truda. A ako želite najširi opseg umetničkog izraza, idite „Uradi sam“: izdajte svoju knjigu sa njenom koricom koja je baš po vašem ukusu.

5. Tretirajte svakog klijenta s poštovanjem. Prvi put kad vas angažuju za dizajn korica knjige, teško da ćete se naći na radu na bestseleru. To ne znači da ne biste trebali činiti sve što je u vašoj moći da napravite sjajnu koricu knjige. Ako se odlučite trpate gomile stok fotografija i koristite nepriličan font za naslov i ime autora, to se loše odražava i na autora i na vas lično. Dizajnirajte svaku knjigu kao da ide na vašu ličnu policu. Takva profesionalnost biće dugoročno nagrađena.

6. Pristupite mreži i sami se plasirajte. Možda niste tip koji se hvali, ali samopromocija je neophodna u današnjoj ekonomiji. Uđite na društvene medije ili napravite sopstvenu veb stranicu i pokažite svetu sjajne naslovnice koje ste dizajnirali. Ako nemate ekskluzivan ugovor sa izdavačkom kućom, sasvim je verovatno da će vas sledeći klijent tražiti na mreži, a vi želite da budete spremni kada vas pronađu.
izvor: MasterClass

Oh kakav teskt, pa Mito, ovo baš i nema puno veze sa realnim stanjem. :mrgreen:
Prvo, svaki grafički dizajner je dizajner "korica". Koji crni drugi kreatvici, može da kupi/naruči ili nekako dogovri ilustraciju i/ili fotografiju i to je to. Ako ih kupi na stock sajtu, ni te saradnje nema, već je sve na grafičkom dizajneru.
možda nema veze u Srbiji, ali u svetu ima dizajnera koji se specijalizuju za omote knjga. Bio sam u prilici da vidim jednog takvog koji je nudio nekoliko rešenja za knjigu a pisac birkao i tražio izmene.

možda nema veze u Srbiji, ali u svetu ima dizajnera koji se specijalizuju za omote knjga. Bio sam u prilici da vidim jednog takvog koji je nudio nekoliko rešenja za knjigu a pisac birkao i tražio izmene.
Nisam o tome pisao, može neko da bude specijalizovan za neku grupu ili jednu vrstu dizajna, ali ono gore napisano ne drži vodu. Taj koji je specijalizovan takođe radi i sa ilustracijama i fotografijama, ne trebaju mu stručnjaci za to. I ja najviše radim ambalažu pa kad ima potrebe radim logo, bilbord, reklamu u magazinu ili omot knjige. I naravno da pisac (klijent) treba da traži izmene ako misli da bi to doprinelo boljem ili bar svrsishodnijem dizajnu.

Nisam o tome pisao, može neko da bude specijalizovan za neku grupu ili jednu vrstu dizajna, ali ono gore napisano ne drži vodu. Taj koji je specijalizovan takođe radi i sa ilustracijama i fotografijama, ne trebaju mu stručnjaci za to. I ja najviše radim ambalažu pa kad ima potrebe radim logo, bilbord, reklamu u magazinu ili omot knjige. I naravno da pisac (klijent) treba da traži izmene ako misli da bi to doprinelo boljem ili bar svrsishodnijem dizajnu.
Razumem da sve sam radiš, a da li je to ustaljena praksa medju svima vama dizajnerima?

Možda ti sam fotografišeš ono što želiš da ubaciš u dizajn, ali u većini slučajeva se koriste stok fotografije ili se radi direktno sa fotografom da napravi fotografiju po narudžbini.

Sa druge strane, ako radiš u većoj agenciji, poslovi su rasporedjeni medju više stručnjaka, recimo imaju posebnog ilustratora. Tvoj posao (tamo) kao dizajnera je da "sklopiš kockice" a ne da radiš sve sam.

Razumem da sve sam radiš, a da li je to ustaljena praksa medju svima vama dizajnerima?

Možda ti sam fotografišeš ono što želiš da ubaciš u dizajn, ali u većini slučajeva se koriste stok fotografije ili se radi direktno sa fotografom da napravi fotografiju po narudžbini.

Sa druge strane, ako radiš u većoj agenciji, poslovi su rasporedjeni medju više stručnjaka, recimo imaju posebnog ilustratora. Tvoj posao (tamo) kao dizajnera je da "sklopiš kockice" a ne da radiš sve sam.
Mito, da li si ti pročitao moj prvi post? :mrgreen:
Ne znam koja agencija ima svog ilustratora, to su usluge koje se naračuju van agencije. Isto kao i 3D ili fotografija. Mada su tu, opet, najčešći Stock sajtovi.

Oh kakav teskt, pa Mito, ovo baš i nema puno veze sa realnim stanjem. :mrgreen:
Prvo, svaki grafički dizajner je dizajner "korica". Koji crni drugi kreatvici, može da kupi/naruči ili nekako dogovri ilustraciju i/ili fotografiju i to je to. Ako ih kupi na stock sajtu, ni te saradnje nema, već je sve na grafičkom dizajneru.

Mito, da li si ti pročitao moj prvi post? :mrgreen:
Ne znam koja agencija ima svog ilustratora, to su usluge koje se naračuju van agencije. Isto kao i 3D ili fotografija. Mada su tu, opet, najčešći Stock sajtovi.
Ja sam stok fotograf i jedan dizajner me je kontaktirao direktno (ustvari ne jedan nego imam tri primera, ali da se fokusiram na jedan ovde). Video je da imam fotografije raznih gitara, a jedna mu se naročita svidela i hteo je da se dogovorimo da mu uslikam i neke druge gitare u tom maniru. Stavljao je to na korice serije o raznim stilovima muzike. Pogodili smo se van agencije i to sam mu odradio.

Dakle, ima toga o čemu sam pisao.

Isti je slučaj sa ilustracijama. Nije bitno da li je ilustrator u kući, frilenser ilii radi za neku drugu firmu. Poenta je da dizajner korica često radi sa drugim umetnicima i stručnjacima da bi kompletirao svoju viziju.

Ja sam stok fotograf i jedan dizajner me je kontaktirao direktno (ustvari ne jedan nego imam tri primera, ali da se fokusiram na jedan ovde). Video je da imam fotografije raznih gitara, a jedna mu se naročita svidela i hteo je da se dogovorimo da mu uslikam i neke druge gitare u tom maniru. Stavljao je to na korice serije o raznim stilovima muzike. Pogodili smo se van agencije i to sam mu odradio.

Dakle, ima toga o čemu sam pisao.

Isti je slučaj sa ilustracijama. Nije bitno da li je ilustrator u kući, frilenser ilii radi za neku drugu firmu. Poenta je da dizajner korica često radi sa drugim umetnicima i stručnjacima da bi kompletirao svoju viziju.
Ma uopšte nisam o tome pisao, već da jedan grafički dizajner radi sve što je u oblasti grafičkog dizajna. Da ponovim, ja radim najčešće dizajn ambalaže, al isam odličan u svim ostalim oblastima grafičkog dizajna. Recimo u poslednje vreme dosta radi mza klijente koji prodaju na Amazonu i moj drug i kolega, koji je fotograf, radi zajedno sa mnom. Odem do njeogs, on ima dobar top table "studio" u jednoj sobi i ja mu kažem šta klijent želi i kakve uglove i svetlo želim. Ali često kupim i gotove mock up-e ako mi klijent ne šalje proizvode. Inače radim sve, od početka do kraja, to znači od kontakta sa klijentoi do gotove pripreme za štampu. Bez obzira koja je tehnologija štampe, format ili količina boja/ploča za štampu.

Ma uopšte nisam o tome pisao, već da jedan grafički dizajner radi sve što je u oblasti grafičkog dizajna. Da ponovim, ja radim najčešće dizajn ambalaže, al isam odličan u svim ostalim oblastima grafičkog dizajna. Recimo u poslednje vreme dosta radi mza klijente koji prodaju na Amazonu i moj drug i kolega, koji je fotograf, radi zajedno sa mnom. Odem do njeogs, on ima dobar top table "studio" u jednoj sobi i ja mu kažem šta klijent želi i kakve uglove i svetlo želim. Ali često kupim i gotove mock up-e ako mi klijent ne šalje proizvode. Inače radim sve, od početka do kraja, to znači od kontakta sa klijentoi do gotove pripreme za štampu. Bez obzira koja je tehnologija štampe, format ili količina boja/ploča za štampu.
pa eto, sam si opisao upravo ono o čemu je pisano. Ti kao dizajner imaš viziju a "fizikaliju" može i neko drugi da odradi ;)

Pa ja to i pišem, ali ne samo to, već i da jedan grafički dizajenr radi sve, teško je opstati ako se uhvatiš samo jedne oblasti. Da ne kažem nemoguće.
ovde kod nas.Znas li kad sam bila na specijalizaciji koji mi je bio jedini posao? da secem trake na tanke od pola santimetra...ali tako rade svi jedan lepi ceo vek isto jedan tako secaka jedan busi...nije kao kod nas..pa pogledaj medicinske sestre nase su na ceni svi ih traze jer sve oblasti znaju njihove ako daju bocke to rade,,,

Pa ne baš, postoji neka specijalizacija (ja radim ambalažu) ali teško da dizajner ne radi i ostalo kad mu se ukaže prilika.
dobro, koliko shvatam ti si frilenser? Znači pokrivaš sve živo ali imaš i jače strane gde briljiraš. Uvodni tekst je više za one koji odabiraju karijeru dizajnera a posebno ih interesuje dizajn omota.

Back