Kako postati gospodar/ica svog života?

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
3.765
SREĆA.jpg

Da li ste spremni da zaista pospremite svoj život?
Neki ljudi dugo ostanu uvereni da drugi, na neke neobjašnjive načine, utiču na njihov život. Da li je dovoljno da samo promenimo posao na kome imamo suviše kontrolišućeg šefa? Da li je jedino rešenje da isključimo iz života osobu koji nam previše uzurpira vreme, da izbegavamo prijatelja koji neprestano priča o temi koja nam je dosadila? Kako se nositi sa partnerom koji je zahtevan i koga ne možete da odbijete?

Pitanje granica je ono što je važno za naše mentalno zdravlje, ali i za bolje funkcionisanje u međuljudskim odnosima. Izazov je biti autentičan, svoj i dosledan dok se nalazimo u blizini drugih. Da li vas uznemirava činjenica da je važno da nekada činimo neprijatne stvari kako bismo osnažili sebe?

Kako zagospodariti svojim životom i ograničiti druge i sebe?

1. Organizovati vreme

2. Resursi.

3. Zahvalnost

4. Razbiti iluziju da je vezanost jednaka sigurnosti

5.Smanjiti osećaj krivice koja nema funkciju i koja nas blokira

6. Razlikovati kritičko mišljenje od kriticizma / osude / zvocanja

7. Neke stvari su nepromenjive, ali mnogo više ima onih na koje možemo da utičemo.

8. Ne držimo se prošlosti i uverenja da smo rezultat nekadašnjih događaja.

9. Vraćati se iznova svojim emocijama i potrebama

10. Naučimo sebe da bivstvujemo u neprolaznosti.

Ceo tekst autorke Bojane Milosavljević, defektologa i psihoterapeuta možete čitati ovde

https://lekariduse.wordpress.com/2024/06/11/kako-postati-gospodar-ica-svog-zivota/#more-10552

Foto: Pixabay

Da li ste gospodar/ica svog života? Šta mislite o ovih 10 saveta?

Ma kakvi ovo je pisanje neke moderne lepote i zdravlja koje nebuloze
Gospodar je onaj koji ne zavisi ni od koga,ko se otkaci potrosackog drustva,ko moze da prezivi u divljini
Msm zamisli sad pecinski covek ulovi kopljem ribu i divi se nekom ko surfuje netom,a ovaj mu se smeje sto je zaostao,toliko

Delimično se slažem sa tobom. Ne znam da li si gledao jednu stranu dokumentarnu emisiju- serijal o ljudima koji su izašli iz sistema. Ne plaćaju porez, sami spremaju hranu koju uzgajaju..i sl.

Ali..uvek postoji ovo ali.. Koliko je ljudi danas spremno da napusti gradove i živi ponovo na selu? Mali broj ljudi..

Delimično se slažem sa tobom. Ne znam da li si gledao jednu stranu dokumentarnu emisiju- serijal o ljudima koji su izašli iz sistema. Ne plaćaju porez, sami spremaju hranu koju uzgajaju..i sl.

Ali..uvek postoji ovo ali.. Koliko je ljudi danas spremno da napusti gradove i živi ponovo na selu? Mali broj ljudi..
Pogledaj serijal ben fogla bas takvi ljudi ,nesto najinspirativnije sta gledah

i u tom kontekstu, ponasaj se tako da okolina ne dodje u situaciju da emituje negativne impulse prema tebi.
Uprosceno, "ja sam sretan samo ako su i drugi oko mene sretni ".

Ovo lepo zvuči i treba da bude istina..međutim, postoje oni koji ne vole tuđu sreću.

Broj 7 je dobar savet: Neke stvari su nepromenjive, ali mnogo više ima onih na koje možemo da utičemo.

Back