Kako posle ovoga neko uopste da trazi pravdu na sudu??

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.298
Novosadski novinar Nikola Travica obavezan je da plati sudske troškove u visini od 53.000 dinara iako je dobio spor protiv poslodavca zbog neisplaćenih zarada.
Travica je, naime, tužio svog poslodavca, firmu "Novi građanski list d.o.o." iz Novog Sada zbog neisplaćenih zarada u visini od preko pola miliona dinara. Iako je Osnovni sud doneo odluku u njegovu korist, za sada ne postoji mogućnost da dobije zaostale lične dohotke jer su računi ove firme blokirani. Umesto neisplaćenih zarada, Travica je dobio nalog za plaćanje sudske takse u visini od od 53 hiljade dinara.

Ceo tekst je na ovom linku:

http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Novosadski-novinar-mora-da-plati-za-dobijen-spor.html

E sad mene zanima zar nije obicaj da strana koja je izgubila spor placa sudske troskove? Jasno je da su ovi izbegli placanje odstete osnivanjem nove firme, ali ne razumem kako se vlasnicima kao privatnim licima ne naplati za sud nego ide ovom sto ih je tuzio. Da li to znaci da ce svako da prodje na takav nacin jer je nelikvidnost firmi opsti problem? Znaci li to da sud teba pokrenuti ne samo ako ste sigurni da cete ga dobiti nego i u realizaciju presude? Ovo prakticno znaci uskracivanje prava na sudsku zastitu svakom ko je slabijeg imovnog stanja bez obzira koliko je u pravu. Gde je tu onda prica o ustavom zagarantovanoj jednakosti pred zakonom??

I meni se to desilo.
Neka budala od policajca pisala prijavu da
sam preticao na punoj liniji.
Kad sam objasnio sudiju da sam
samo obišao kola parkirana uz desni ivicu
oslobodio me odmah, ali sa, morao da platim sudske troškove
uz primedbe:
- poziv za sud mi donose na radno mesto (profesor u školi) kao da mi neznaju kućnu adresu
- izgubljeno vreme i dnevnica za danas

i uz konstataciju:

Kako lli prodju tek oni koji su krivi?

Poslednja izmena:
Moj ćale je imao mali udes, nije strašno, mala sitnica, u krivini uzbrdo, išao je odozdo a onaj gore sišao i naleteo na kola moga oca, moj ćale je mogao da izbegne ali primetio prolaznika tu i nije hteo da ga udari i tako kola s druge strane krenula prema mom ocu, kada ga pogledaš u celini, moj nije kriv. Na sudu su mog oca proglasili krivim i morao da plati 10.000. :roll:

Инсолвентност дужника нема никакве везе са судством.Суд као установа не може бити одговоран за пословање и солвентност сваке фирме која се појави као странка у поступку.
Предузећа су самостална правна лица и привредни субјекти која послују по одлукама својих пословодних органа на које суд не може утицати.За обавезе акционарских друштава и друштава са ограниченом одговорношћу власници не одговарају својом имовином.

Овде се суд доживљава као нека универзална и свемогућа инстанца која о свему одлучује, решава све могуће проблеме и која има неограничену моћ.Уколико негде запне , онда је криво судство.У реалности суд поступа у границама своје надлежности у оквиру постављених захтева а парнични/извршни суд није овлашћен да контролише пословање предузећа која се појављују као странке.

Из наведеног поста и пратеће приче јасно произилази да суд свакако није крив за тужиочеву ситуацију.У модерним правним системима нормално је да некада суд не може наплатити дуг јер је фирма-дужник инсолвентна или је престала да постоји(стечај, ликвидација) .Од тога се не прави медијска прича јер је реч о уобичајеној појави.

Ceo tekst je na ovom linku:

http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Novosadski-novinar-mora-da-plati-za-dobijen-spor.html

E sad mene zanima zar nije obicaj da strana koja je izgubila spor placa sudske troskove? Jasno je da su ovi izbegli placanje odstete osnivanjem nove firme, ali ne razumem kako se vlasnicima kao privatnim licima ne naplati za sud nego ide ovom sto ih je tuzio. Da li to znaci da ce svako da prodje na takav nacin jer je nelikvidnost firmi opsti problem? Znaci li to da sud teba pokrenuti ne samo ako ste sigurni da cete ga dobiti nego i u realizaciju presude? Ovo prakticno znaci uskracivanje prava na sudsku zastitu svakom ko je slabijeg imovnog stanja bez obzira koliko je u pravu. Gde je tu onda prica o ustavom zagarantovanoj jednakosti pred zakonom??

zpp,

sudsku taksu za tužbu i odluku plaća tužilac,

a ukoliko dobije spor, sud će obavezati suprotnu stranu

da tužiocu nadoknadi troškove spora, uključujući i sudsku taksu.

Ako tuženi koji je izgubio spor ne plati dobrovoljno,
ide postupak prinudnog izvršenja,

naravno ako ima na čemu da se izvrši.

s tim da sudska taksa i uopšte troškovi sudskog spora
nisu jedino potraživanje koje nije moguće naplatiti od firme bez imovine ..

postoje i drugi poverioci

greška je u zakonu o privrednim društvima

doo koje su po novom ZKPD pustili da bude osnovano sa 100 dinara,

a koje po istom zakonu odgovara do visine osnivačkog uloga.

Međutim, razrađene su i neke odredbe koje se se odnose na institut probijanja pravne ličnosti,

što znači da ima slučajeva u kojima osnivač odgovara za obaveze društa i svojom ličnom imovinom ...

zpp,

sudsku taksu za tužbu i odluku plaća tužilac,

a ukoliko dobije spor, sud će obavezati suprotnu stranu

da tužiocu nadoknadi troškove spora, uključujući i sudsku taksu.

Ako tuženi koji je izgubio spor ne plati dobrovoljno,
ide postupak prinudnog izvršenja,

naravno ako ima na čemu da se izvrši.
Pa nije tako, ja kad sam tuzio osiguranje oni su morali sve da plate. Ja nista nisam imao s tim.

Svako ko trazi sudsku zastitu predujmljuje troskove vodjenja postupka. To znaci da je on duzan da placa sve: sudsku taksu cim podnese inicijalni akt, istu taksu na svaku odluku koju donese sud kojom okoncava postupak, trokove uvidjaja, izlaska na lice mesta, vestacenja (ako su to njegovi dokazni predlozi). Tek na kraju se svi ti troskovi prevaljuju na stranu koja izgubi. Dakle svi ce biti prevaljeni na tuzenog ukoliko tuzilac uspe u sporu. Ali lice koje se obratilo sudu za zastitu je i dalje takseni obveznik i sud ce od njega potrazivati da plati, dobio ili izgubio spor.

Isto je i sa advokatom. Vi ste u ugovornom odnosu sa njim, a ne tuzeni. Vi ga placate da vas zastupa, a on ce na kraju sve troskove prevaliti preko suda na tuzenog.

Skroz je druga stvar naplata, odnosno da li moze ono sto je sada napisano u sudskoj odluci i sto ti je dosudjeno da se realno i naplati od duznika.

Sve u svemu ovde je sve cisto, oduvek je tako bilo i tako je ispravno. Mene cudi sto to ovde niko osim jednog ne poznaje za sta cenim da je stvar opste kulture. To je prvo sto ce ti advokat objasniti (oko troskova) kada mu se obratis za pomoc.

Pa nije tako, ja kad sam tuzio osiguranje oni su morali sve da plate. Ja nista nisam imao s tim.

Nisi dobro zapamtio, tužilac plaća sve,

a troškove nadoknađuje suprotnoj strani onaj ko izgubi spor,

odnosno troškovi se dosuđuju onoj strani koja ga dobije,

u meri u kojoj je ostvaren uspeh u sporu.

Ali ..., imaš ZPP na sajtu Parlamenta.

Zavisi od tipa parnice.

Ali ovo za neisplacene plate, treba skupstinskim zakonom da se uredi i da se svi troskovi nametnu poslodavcu koji nije platio po dogovoru.

(Sto se tice raznih parnica, na primjer ugovori o gradnji objekata, moguce je da stranke u ugovoru napisu sta da se radi u slucaju pokresenog ugovora, zato te stranke skupstina nemora zastiti i sud samo presudjuje po tumacenju ugovora. Ali obicne ljude, zaposlene, koji nemaju takvu ugovornu moc, skupstina i zakon moraju zastiti da mogu od suda traziti pravdu bez finansijskih obaveza.)

Nije moguće da se poslodavcu (ili bilo kom tuženom) nametnu troškovi sudskog postupka, kada se sve do donošenja presude ne zna ko će spor dobiti i presudom biti obavezan da ih snosi...
Presudom kojom se usvaja tužbeni zahtev obavezuje se tuženi (poslodavac) da tužiocu (zaposlenom) naknadi troškove postupka...
Tačno je i to da naplata ne može uvek biti izvesna... međutim, ovako visok nivo nemogućnosti naplate, kakav postoji kod nas, nije normalan...

То што је дужник инсолвентан нема никакве везе са судством.Суд ће водити поступак, али не може контролисати пословање предузећа која су самостални привредни субјекти, јер то и није посао суда.

Трошкове, укључујући и таксе, плаћа онај ко изгуби. Проблем је што плаћање таксе доспева пре правоснажности пресуде , па тужилац мора да унапред плаћа таксе, а врло често не може да наплати трошкове од супротне стране.

Судске таксе су постале велики терет за странке, адвокате и саме судове.Уколико се такса не плати у року, разрезује се казнена такса од још 50%.
Није толико проблем у висини таксе већ што се тај износ умножава више пута.Постоји такса на тужбу, пресуду , жалбу, другостепену пресуду, то је 4 таксе од по преко 50 000 динара, укупно 200 000 динара, за вредност спора преко 1 000 000 динара, то је скоро 20% главнице.За вредност спора од 1000 евра таксе могу износити и преко 400 евра(9800динара +2 % утуживаног износа и све то пута 2 или чак 4 пута ).Најнижа такса је 1900 динара за вредност спора до 10 000 динара.За неке ванредне правне лекове плаћа се двострука такса а за одлуку по ванредном леку трострука такса, што укупно износи пет пута.

Судске таксе треба да буду реалније одмерене , око 1-2% вредности спора, треба да постоји паушална такса за цео поступак.Међутим, држава очекује од судова да зарађују новац преко судских такси, па чак и да више допринесу буџету него што троше, што је нереално.Такође држава настоји да висином такси демотивише грађане да се суде , да би они одустали од парничења.Онда има мање предмета, па треба и мање судија и службеника па држава на тај начин хоће да уштеди.

Лепо се сећаш пријатељу, треба да тражи од суда да ко изгуби судски спор плати судске таксе тј. судске трошкове, ако није тако уради баш ме брига за његов проблем. Следећи пут нека ангажује паметнијег адвоката. :D

Back