Od malena sam uvek imala nekakve komplekse,najcesce oko fizickog izgleda.
Sto sam starija sve vise i vise se povecavaju,postajem sve nezadovoljnija svojim fizickim izgledom.
Za to sam najvise kriva ja sama,jer stalno imam neke iluzije u glavi da sam ruzna.
Kako pobediti proklete komplekse?
Kako postati zadovoljan sobom?
PS:Mozda vec postoji ova tema,mrzelo me da trazim..
Ne postoje "kompleksi"
Postoji nesigurnost u sebe, nesigurna si. Mozda uz to i anksiozna u socijalnoj sredini, a mzoda je za ivakvo razmisljanje kriv i pocetak depresije.
Ovo sve moze da se razvije duboko i to u nekoliko pravca. Ukoliko ovakvo razmisljanje nije izazvano hemijskom promenom u mogu, problem je u krivom razmisljanju i tu bi kognitivno-bihejvioralna terapija zaista pomogla, da se kod tebe isprave ti krivi tokovi razmisljanja i ne verdnovanja sebe.
Naravno, ne treba ZALUDJIVATI SENE I LAGATI , I OTICI U DRUGU KRAJNOST STO TI SVI OVDE PREDLAZU, to je jos gore i moze isto izazvati samo drugacije probleme.
Ono sto ti trebas da osvestis je KO SI , STA SI, KAKAV GENETSKI MATERIJAL IMAS I KOLIKO MOZES DA GA NADGRADIS! Kada to shvatis i uvidis gde se tacno nalazis "na nekoj crti proseka" , onda mozes da pocnes da radis stvari koje ce unapredjivati tvoj zivot i jacati ti samopouzdanje, i misljenje o sebi.
Sto se tice pukog fizickog izgleda - lepo je vreme - zdrava ishrana (ali pravilna a ne kilo jabuka dnevno, kao jabuke su zdrave) , SPORT OBAVEZNO,
Biraj garderobu u kojoj se osecas lepo i u kojoj imas pozitivno misljenje kako TI LEPO STOJIS U TOJ GARDEROBI, a ne garderoba na tebi.
Kada si sa ljudima, prikazuj se onakvom kakva si, blokiraj svepokusaje razmisljanja, Jao da li sada ostavljam dobar utisak, Jao sta sada misli o meni, jao vidi kakva sam , Jao ruzna sam zasto oni uopste i pricaju o meni - ovakvi svi tokovi dovode do socijalne fobije a kod razvijenosti poremecaja moze doci kasnije i do panicnih napada.
Uopste ti to ne treba.
Na kraju krajeva da si ruzna i najruznija na svetu , kazi sebi - Pa sta, i ona tamo je najlepsa pa joj dzabe to, i ona je puno nesrecna (moras razviti neke mehanizme odbrane, posto tebi izgleda oni prirodno ne vrse svoj posao lepo) .
Ako si stvarno ruzna (a sumnjam) kazi ruzna sam i to je to! IDEMO DALJE! To ne mogu promeniti, ali sta drugo mogu? Hm da budem zgodna, imam mali struk, navezbacu noge i gluteus, pa ce mi farmerke lepo stojati...............Uuuu koliko znam ljudi sto idu sa ruznim zenama i devojkama, ali su zgodne i nekako "vatrene" .... I onda ta ruznoca zena prosto nekako se pretvori u PREDNOST!
Muskarcu su veoma anksiozni i nesigurni u sebe jer zadaju sebi prevelika ocekivanja i zele da se prikazu u nekom svetlu u kojem ne mogu, pa bas zbog toga i IZBEGAVAJU DA JURE MNOGO LEPE DEVOJKE...PA I LEPE....PA I PROSECNA KADA SE DOTERA NJIMA KNEDLA U GRLU.....
Ah koliko kukaku lepe devojkena svoju lepotu i kazu da su nezadovoljne sobom jer niko ne sme da im pridje..... A i kada bi merili, svako ce pre biti sa zgodnom nego lepom devojkom koja bas i nema neko telo...
Zato suma sumarum - VEZBAJ, PRAVAC TERETANA I TEGOVI, A SLEDECEG DANA TRCANJE U PRIRODI I TAKO TO.
KAda bi svako razmisljao o svojim nedostacima, svi bi dobili socijalne fobije sa agorafobijom i ne bi smeli iz kuce da izadjemo.
Zato maliciozni ljudi ispipavaju puls ko je osetljiv i nesiguran u sebe i onda kada ga napipaju BODU UPRAVO ONDE GDE SU TI MANE, I TAJ COVEK JADAN SE UZNEMIRI PUNO, CAK MOZE I DA RAZVIJE NEKI POREMECAJ. Od ovakvih ljudi da se klonis i da ih ne smatras za ozbiljne JER IM NIJE CILJ DA TI KAZU ISTINU VEC DA TE POVREDE GDE IMAJU PROSTORA.