Kako osvjeżiti zidni stari sat?

zavrtanj m4

Zainteresovan član
Poruka
117
Imam stari zidni sat ,kućiśte mu je drveno i izgleda kao izgoreno,molim uputu ćime i kako urediti i malo osvjeżiti drvo,ne mora biti ko novo,tek toliko da se osvjeżi i malo zacakli ,sat je njemaćki i veoma star
1000001689.jpg
1000001688.jpg

Uu bre.
Prvo probaj da videš ko to radi u rl i bavi se restauracijom ako je neka sentimentalna ili materijalna vrednost tog sata vrlo lako mozes da ga upropastis.
Kada bi ja to radio kao deo nekog od mojih projekata prvo bih video koji deo drveta je potpuno istruleo ili izgoreo onda bih odstranio fizički taj deo i napravio novi(drveta ne mehanizma).zanimljiva ideja.
Koliko vidim na slikama drvo nije mnogo oštećeno.uzeo bih male smirgle i očistio spoljnu površinu prvo.onda bih uradio tu sitnu fizičku zamenu uništeno drveta i nakon toga prelakirao zaštitnim lakom i probao da nadjem odgovarajuću boju.
Ovo je onako laicki potpuno odgovor

Sa slike ne vidim da je drvo u lošem stanju toliko. Postoje neke “domaće” mešavine kojima možeš da osvežiš i očistiš drvo. Mislim da šmirglanje nije potrebno, ja to ne bih radila, sem možda na delovima gde je baš neophodno.
Mešavine za čišćenje drveta su na bazi limuna, maslinovog ulja ili običnog i vode. Trik za tamnije drvo je u crnom čaju koji će osvežiti boju i prikriti možda neke fleke ako postoje.
Nikakve agresivne fizičke metode ja ne bih, sem ako je neki drveni deo baš oštećen, onda mora.
Što se mehanizma, časovničar ili sam ukoliko si vešt s tim stvarima.

Vrlo je primamljiv komad starine, koliko se vidi sa slike. Jedan umirujući rad uz zadovoljstvo želim.
Svidjaju mi se ovakve inicijative i ideje, samo napred.

Lakiranje je potrebno zbog daljeg propadanja materijala.kada se lepo izmirgla,bice malo bledje,prava boja drveta i prelakirati.To ostaje dugo i nepromanljivo.
Da .lakiranje ,ali ćime kojim proizvodom,jeli ćetkom ,ili kako ,jeli bezbojni lak ili koji
Sve mi pojasni,da kupim i krenem
Jedan gospodin mi veli ,,sat nema osobitu vrjednost,jeli ? mudrove ,pa ja i nisam rekao imali ili nema ,sto je to vażno ,ne mislim ga prodavat,sat je Silva Gong njemaćki Jungens ,ili American Hamburg clock,to je isti princip ,samo pitanje plasmana na trżiśtu,kako god bolji je od Turski ,Kineski ,Indiskih i ostalih śkartova
Sem możda da nađem neki crkveni ,możda taj bude cull,Sahajđija.....

Moj sat American Hamburg clock je na Ebay 2000 dolara,toliko da znaś ,a ni ovaj Silva nije za bagatelu,ali to je najmanja briga,jer u mom gradu niko to ne popravlja ,niti zna ,jer majstori su pomrli ,ostali sinovi koji prodaju lażne Kineske satove ,zato smo propali u svim pravcima ,odron od drżave i morala
Ljudi djelatnici ,stvaraoci ,majstori koji prave, stvaraju ,rade, drże drżavu
ITd..

Joś neśto ,ja żivim u Sarajevu ,od grada koji je vjekovima bio poznat po Urarima ,sajdżijama ,danas nema ni jedan da zna,ali ni jedan
Osim par śvercera koji prodaju a ne popravljaju,prodaju Kineske ,,fake ,,evropske brendove,i sramote ćasni zanat Urar,tako se sada govori u Sarajevu
Gleda na uru ,boże saćuvaj..

Da .lakiranje ,ali ćime kojim proizvodom,jeli ćetkom ,ili kako ,jeli bezbojni lak ili koji
Sve mi pojasni,da kupim i krenem
Jedan gospodin mi veli ,,sat nema osobitu vrjednost,jeli ? mudrove ,pa ja i nisam rekao imali ili nema ,sto je to vażno ,ne mislim ga prodavat,sat je Silva Gong njemaćki Jungens ,ili American Hamburg clock,to je isti princip ,samo pitanje plasmana na trżiśtu,kako god bolji je od Turski ,Kineski ,Indiskih i ostalih śkartova
Sem możda da nađem neki crkveni ,możda taj bude cull,Sahajđija.....
Cetrkom i to nekom uzom,a bezgojni lak,da se vide godovi drveta.Em zasticeno,a izgleda prirodno.

Back