Ajde da pričamo o onoj maloj količini gama zračenja koju emituju svi izotopi Urana, a prave najveće probleme
Tako je !
Radio sam sa Iridijumom 192 : Cezijumom 60 : Cobaltom 90
To su sve izotopi prizvedeni u institutu Boris Kidrič iz Vinče
Ja sam 13 generacija " Industriskih radiografista " osposobljeni za rad sa tim izotopima
Čudi me da
@Paula nije navela štetnost gama zračenja koje ima najmanji domet , ali najrazorniji po ljudski organizam
Alfa čestoce ( zračenje) je najbezopasnije

zbog velikih brzina i veličine alfa čestiča sami tim i male energije zračenja
Bukvalno prodju kroz tebe velikom brziom ne praveći neku veliku štetu , dok beta i
gama zračenje uništavaju sve oko sebe
To je i razlog zašto sam izbegavao da radim sa cobaltom 90 zbog tih velikih energija zračenja ( gama čestica )
Normalno kao profesionalac sam bio zaštičeniji od ostalih jer sam non stop kod sebe imao film dozimetar koji se slao svakh mesec dana u Vinču na pregled i penkalo dozimetar koji m je davao signal kad sam u opasnoj zoni .
Da ne pričamo o rigoroznim lekarskim pregledima jednom godišnje gde su nam čak kontrolisali i završetke kapilara na rukama u koreni noktiju zbog rada sa rengenom i defetoskopima u kojima su se nalazili izotopi
Imao sam prilike da upoznam neke od naučnika koji su bili prisutni kada je" probio " reaktor u Vinči 58. godine i koji su bili ozračeni tada i kojima je menjana koštana srž u Francuskoj
"Šezdeset godina pod velom tajne - tako će u istoriji ostati obeležen nuklearni akcident u Institutu "Vinča" koji se dogodio 15. oktobra 1958. kada je grupa od šestoro srpskih naučnika bila ozračena smrtonosnim dozama radijacije."
https://n1info.rs/vesti/a430788-nuklearni-akcident-u-vinci-60-godina-pod-velom-tajne/
Sečam se reči Dr Brankice koja nam je predavala na seminaru u zgradi instituta na Kosančićevom vencu na moje pitanje o zaštiti zračenja i da li zračenje ima neko stimulativno dejstvo na ljude ?
Da nas ne plaše stalno sa time !

Zaštita : Što veće rastojanje i što manje provedenog vremena u zoni zračenja
Stimulativno dejstvo : Vršeni su opiti na pacovima i nekim životinjama Primećene su neke pozitivne stvari , ali G. Branko mi smo ipak judi , a ne pacovi

Opasna je svaka vrsta zračenja , ako nije pod kontrolom !